Хто такий Вадим Груша?

Поділитися:

У 2014 році, а можливо і раніше, в Україні з’явилося ком’юніті з ентузіастів, які побачили в новій крипто технології майбутнє. У 2016 році до них приєднався Вадим Груша – молодий спеціаліст у галузі розробки програмного забезпечення. А вже через два роки він мав команду, з якою вони запустили кілька невеликих проектів і брали участь у хакатонах по всьому світу: зайняли кілька перших місць в Україні та отримали нагороду на блокчейн-конференції Consensus у Нью-Йорку.

На питання про те, чому він обрав криптоіндустрію, Вадим розповідає, що в цій сфері є «альтернатива, яка зовсім по-іншому влаштована і набагато ефективніше показує, як можуть люди взаємодіяти у відриві від державних апаратів та інститутів, показує, що вони не потрібні . Ти просто дивуєшся і розумієш, що це майбутнє».

Сьогодні Вадим Груша – CEO криптокомпанії Trustee, яка запустила два успішні проекти в галузі управління цифровими активами – Wallet та Plus. У цій статті ми б хотіли розповісти про його шляхи, перший стартап та проекти, а також обговорити показники двох головних елементів екосистеми Trustee та плани CEO на майбутнє.

Які проекти випускалися під його керівництвом

У своєму інтерв’ю виданню Incrypted Вадим Груша розповідає про те, як у 2016 році почав спілкуватися з представниками криптоспільства, вважаючи його «найбільш ідейним». Навколо молодого фахівця, який має уявлення про те, куди має йти індустрія, природно почала формуватися команда – у тому числі тоді ж він познайомився з CTO майбутнього проекту Ксенією Житомирською.

Разом вони почали запускати невеликі проекти на замовлення – смарт-контракти, ICO, токени – та їздити з ними конференціями. Серед них був, наприклад, термінал для торгівлі та сервіс відстеження стану смарт-контрактів у реальному часі.

Перший продукт

Першим особистим стартапом стала платформа запуску смарт-контрактів різного типу для користувачів, які не знають про криптовалютів і не розуміють у програмуванні – ця особливість у майбутньому стане ключовою для Trustee Plus.

Web3-сервіс був спрямований на бізнес-сектор та встиг отримати декілька клієнтів. Його головним успіхом стала ще одна конференція у Сінгапурі, на яку можна було купити квиток у вигляді NFT-токену. Це був перший у світі захід із такою можливістю. Більше того, про NFT тоді ніхто не знав і такий термін не був у ході.

Trustee Plus, децентралізований гаманець

За словами самого Вадима, на тій конференції було продано всього близько десяти квитків. Він зрозумів, що бізнес ще не готовий у прийнятті криптовалют, а отже потрібно повернутися на крок назад і зробити той продукт, який буде відповідати запиту.

Ідея була простою – створити власний мультивалютний гаманець. Його розробка розпочалася у 2018 році. Перша версія програми підтримувала Bitcoin, Tether Omni та Ethereum. Сьогодні ж у ньому можна зберігати 1200+ активів та торгувати ними у 5400+ парах. Лише за останні три роки до нього було написано 25 оновлень.

У чому особливість Trustee Plus? Це некастодіальний, тобто ключ, що не зберігає користувачів, гаманець для управління криптовалютою. Однією з головних його особливостей є виведення коштів на звичайну банківську картку, а також їх пряме придбання за фіат – гривні, долари та євро за допомогою карток Visa та Mastercard.

Будучи запущеним у 2019 році, Trustee одним із перших впровадив такі функції, як:

  • Обмін всередині програми за допомогою зовнішніх сервісів. ранжування їх пропозицій на обмін залежно від запиту користувача, рейтингу оператора;
  • Функція прискорення Bitcoin-операцій, а також їх скасування до влучення в блок;
  • Wallet Connect, функція швидкого підключення до будь-яких DeFi-платформ.

Купівля за фіат, висновок та USDT стандарту Omni також реалізували у Trustee Plus першими з багатьох. До цього часу такого функціоналу в DEX-гаманцях немає ніде.

Підтримка гаманця продовжується до цього дня, незважаючи на запуск нового сервісу.

Trustee Plus, платформа цифрових фінансів

В інтерв’ю CryptoSale Вадим розповідає, що ще в 2016 році почав проводити «експеримент» – щоразу оплачуючи щось у новому місці, дізнаватися чи є у них оплата в Bitcoin. І якщо тоді питання викликало нерозуміння чи скепсис, то лише за кілька років ситуація змінилася – сьогодні про криптовалюту знають усі.

Але у цього дослідження та довгого досвіду підтримки децентралізованого гаманця – спілкування з новачками, вирішення їхніх проблем, навчання азам безпеки – був ще один висновок: користувачі хочуть використати переваги криптовалютного світу, але не хочуть вивчати як влаштована робота блокчейна та цифрових активів.

Розуміння цього стало відправною точкою для запуску нової платформи Trustee.

До початку 2022 року сервіс був повністю продуманий та готовий його дизайн. Втілення ж ідей у рядки коду та підготовка до запуску розпочалися у березні та велися в умовах війни. Новий елемент в екосистемі Trustee розпочав свою роботу вже влітку 2022 року.

Переваги Trustee Plus. Це централізована платформа для зберігання та управління активами. Її головна мета дати користувачам максимально простий та зручний спосіб працювати з криптовалютним світом без необхідності вивчати його.

Для цього платформа повністю бере на себе управління ключами, формування транзакцій, вирішення всіх можливих проблем у роботі блокчейну, а користувач отримує лише сервіс. Для зручності Plus реалізовані такі можливості як:

  • Переклад криптовалют та токенів за номером телефону з адресної книги смартфона або за особистим ідентифікатором/юзерним з профілю Trustee;
  • Миттєвий обмін будь-яких стейблкоїнів різних стандартів без комісій;
  • Особисті налаштування безпеки, 2FA та можливість відновлення доступу;
  • Також як у Wallet реалізована купівля, продаж активів із банківської картки;
  • Оплата будь-яких покупок у понад 60 мільйонах торгових точок за допомогою криптокарти.

Як виникла криптокарта? Запуск віртуальної карти був запланований відразу, але через відсутність регулювання вимагав вирішення багатьох питань. Карта була запущена в серпні 2023 року – її може випустити кожен користувач Trustee Plus і використовуватиме розрахунки в криптовалюті по всьому світу. Це стало можливо, оскільки фактично в момент покупки відбувається не “оплата”, а “обмін” активу у фіат.

Декілька важливих цифр

Щоб оцінити успіхи проектів Вадима, поглянемо на кілька цифр:

  • На початку 2022 року, до запуску і навіть написання коду Trustee Plus, коли був лише Wallet, компанія Вадима Груші була оцінена в $30 млн. Через два роки (запущено Plus і криптокарт) це число приблизно досягло, як мінімум, $60 млн.
  • Trustee Plus має понад 550 000 користувачів. Він підтримує понад 1200 активів та 5400 торгових пар. Протягом трьох років вийшло 25 оновлень.
  • Trustee Plus на старті залучило близько 10 000 осіб, щодня аудиторія зростала на 50-100 осіб. Через півроку приплив зріс до 800 користувачів щодня.
  • До 2024 року в Trustee Plus зареєстровано понад 300 000 осіб, які здійснюють понад 44 000 транзакцій на добу на вбудованому крипторинку.
  • На сьогодні вони випустили щонайменше 50 000 криптовалютних карт.

Плани компанії на майбутнє

Як розвиватиметься екосистема Trustee у майбутньому? Ось що відомо сьогодні:

  • Для масштабування Trustee планує залучення зовнішнього капіталу.
  • У майбутньому компанія може випустити токен, який дозволить «зміцнити та розвивати екосистему». Головна умова – зробити так, щоб він «дійсно приносив користь команді, продукту, екосистемі, користувачам та власникам».
  • Криптокарт отримає фізичну версію. Для цього команді доведеться вирішити проблему логістики, оскільки користувачі Trustee знаходяться у всій Європі.
  • Додаток можуть додати функцію стейкінгу криптоактивів, яка також дозволить додати до функціоналу криптовалютної картки «кредитний ліміт».
  • Серед ідей, які можуть бути реалізовані в майбутніх оновленнях, CEO Trustee Plus в інтерв’ю називав: інтеграцію платежів по IBAN, кешбек та підписку, випуск картки за токени, додаткові можливості для стейкінгу та собак-каунти.

Компанія вже встигла реалізувати свій план із запуску P2P-сервісу, який був анонсований у квітні 2024 року – Trustee Smart P2P. Він «безшовно» інтегрований у Plus та пропонує вільну торгівлю без посередників.

Протягом восьми років з моменту перших проб і вже майже шести років із запуску першого продукту, Вадим Груша та його команда виконують одне серйозне завдання – створюють усі умови для масового прийняття криптовалют як на приватному, так і на бізнес рівнях. Саме для цього вони розробляють рішення, що стають інновацією не лише у блокчейн-секторі України, а й у криптосфері всього світу.

Сьогодні нам залишається оцінювати нововведення, стежити за успіхами проекту. І, можливо, найкраще це робити в перших рядах – серед користувачів Trustee.

Додаткові матеріали:

Ще кілька матеріалів для тих, хто хоче ближче познайомитися:

Особистий сайт Вадима Груші та Telegram-канал – два ресурси на яких ви знайдете всі свіжі статті автора та особисті думки про криптоіндустрію.

Інтерв’ю Вадима виданню Incrypted – у текстовій та відео версії. Майже дві години інсайтів про майбутнє Trustee та перші кроки у блокчейн-сфері.

Відеоінтерв’ю для CryptoSale – півтори години про історію розвитку криптовалют, той самий «експеримент» і рекомендації для новачків.

Виступ на iForum у 2023 році про цінності та можливості технології.

Докладний розбір того, як працює криптовалютна карта від Trustee.

Також щоб завжди бути в курсі новин підписуйтесь на канал Trustee в TG.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
12 Червня 2024 року - 21:21
Незважаючи на можливе підвищення акцизів на пальне на 1,5–2 грн....
12 Червня 2024 року - 19:53
Один з оперативників розвідки РФ, який безпосередньо займається проведенням дезінформаційної...
12 Червня 2024 року - 13:43
Адміністрація американського президента планую посилення обмежень на доступ Китаю до...
11 Червня 2024 року - 18:06
У 2024 році ІТ-сфера України продовжила свій динамічний розвиток, незважаючи...