У США вирішується доля пакету допомоги для України

Поділитися:

Палата представників США не змогла ухвалити окремий законопроєкт про надання допомоги Ізраїлю на тлі внутрішньої суперечки в Конгресі навколо двопартійного законопроєкту на 118,2 мільярда доларів, який передбачає посилення південного кордону США, допомогу для України та Ізраїлю.

Про це пише NBC News.

Демократи стверджували, що законопроєкт про допомогу лише Ізраїлю політизований, оскільки двопартійна група сенаторів уже погодила окремий пакет, який стосується і допомоги Ізраїлю, і посилення кордону (про що закликають республіканці), і допомоги Україні.

Конгресменка-демократка Бетті МакКоллум зазначила, що законопроєкт по Ізраїлю був внесений, щоб випередити двопартійний пакет. Натомість республіканець, спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що це «Білому дому та демократам у Конгресі має бути соромно».

«Очевидно, що тепер вони мають намір використовувати допомогу Ізраїлю як важіль, щоб проштовхнути інші пріоритети, які не користуються таким самим ступенем консенсусу. Використовувати допомогу Ізраїлю, поки він бореться за виживання, неправильно», — сказав Джонсон.

Демократ, лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер планував винести на розгляд пакет на 118 мільярдів доларів у середу, 7 лютого. Утім, як пише Hill, республіканці в Сенаті заявили, що блокуватимуть початок розгляду законопроєкту.

Сенат США оприлюднив компромісний законопроєкт з допомогою Україні лише 5 лютого, утім спікер Палати представників Джонсон вже назвав його «мертвим після надходження» в Палату.

Демократи стверджують, що республіканці ввели їх в оману, наполягаючи на поєднанні в одному пакеті грошей на посилення кордону та для допомоги Україні ще в жовтні.

«Як зараз можна довіряти будь-якому республіканцю? Ми дотримувалися їхніх інструкцій до букви, а потім вони вибили ґрунт з-під наших ніг за 24 години. З ким ми там маємо працювати? Вони — кошмар для переговорів», — сказав один з авторів компромісного закону, демократ Кріс Мерфі.

Нагадаємо, країни Балтії звикли до залякування з боку Москви але повномасштабне вторгнення Росії в Україну змінило ситуацію. Тепер слабкі зусилля Заходу допомогти Києву та невблаганний перехід Росії до воєнної економіки, зберігаючи підтримку суспільства, створюють відчуття появи нової загрози.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...