Троїстого «газового союзу» росії, Узбекистану та Казахстану не буде: Ташкент дав москві відкоша

Поділитися:

Узбекистан слідом за Казахстаном відмовився від участі в «газовому союзі», запропонованому москвою, і заявив, що не змішуватиме політику з бізнесом.

Про це передає Reuters.

За інформацією, міністр енергетики Узбекистану Жорабек Мірзамахмудов заявив, що Ташкент не погодиться на жодні політичні умови, які загрожуватимуть національним інтересам держави.

«Якщо ми імпортуємо газ із іншої країни, ми співпрацюємо лише на основі комерційного договору купівлі-продажу. Ми ніколи не підемо на політичні умови в обмін на газ», — заявив віце-прем’єр енергетики Узбекистану.

Минулого місяця росія заявила, що обговорює «газовий союз» з Казахстаном і Узбекистаном для підтримки поставок між трьома країнами, а також іншим покупцям, включаючи Китай.

Це частина зміни стратегії москви після її вторгнення в Україну, що спонукало Європейський Союз різко скоротити свою залежність від російських енергоресурсів.

Утім, як зазначає Мірзамахмудов, «Навіть якщо буде укладено газову угоду з росією, це не означає союз». За його словами, переговори про постачання російського газу трубопроводом через Казахстан велися, але це буде «технічний контракт», а не союз.

«Ми отримаємо запропонований нам газовий контракт лише в тому випадку, якщо ми на нього погодимося, інакше — ні», – наголосив узбецький міністр.

Експерти бачать в прохолодному ставленні Узбекистану до російської пропозиції зростаючі труднощі москви у нав’язуванні своєї волі іншим колишнім радянським республікам у той час, коли вона все більше загрузає війною в Україні.

Однак, попри різкі заяви, Узбекистан залишається частково залежним від іноземного газу. Країна, включаючи столицю Ташкент, відчуває дефіцит блакитного палива протягом останніх кількох днів, оскільки через похолодання споживання його різко зросло. Саме через погодні умови Узбекистан змушений був припинити експорт до Китаю 6 мільйонів кубометрів газу на день.

Нагадаємо, загалом в Узбекистані виробляється близько 52 млрд куб природного газу на рік, при цьому імпорт становить 4 млрд кубів, а експорт – 2,7 млрд кубів.

Попри те, що росія є великим експортером природного газу, Узбекистан і Казахстан виробляють приблизно стільки ж, скільки споживають. Дві країни з’єднані газопроводом із росією, і їх перетинає окремий газопровід на шляху до Китаю.

Проте обидва газопроводи в основному перекачують газ із Туркменістану, а Казахстан і Узбекистан ніколи не повідомляли про транзитні поставки російського газу до Китаю чи будь-яких інших країн.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...