Внутрішнє корпоративне шахрайство: які злочини найбільш розповсюджені розповідає адвокат Андрій Турій

Поділитися:

Внутрішні корпоративні махінації — поширене явище, якому не знайшлося місця в законодавстві України як злочину або правопорушенню. За змістом це нечесні або неетичні дії, вчинені співробітником або групою осіб, щодо компанії, в якій вони працюють.

Корпоративне шахрайство має різноманітні прояви. Зазвичай підступний працівник робить недобросовісний крок з метою власного збагачення або задля завдання шкоди компанії.

Чим зумовлене корпоративне шахрайство?

Значна конкуренція у бізнесовому середовищі — сприятлива умова для розквіту внутрішнього корпоративного шахрайства. Можна назвати чимало чинників такого діяння:

  • Фінансове утискання. Реорганізація, зниження зарплати та втрата робочих місць нерідко штовхають співробітників на підлість щодо компанії. У більшості ситуацій мотивують зробити такий крок саме гроші: згідно з останніми опитуваннями керівників по всьому світу — у 16% випадків.
  • Конфлікт інтересів. Коли інтереси працівника і менеджерів компанії не збігаються, це може стати поштовхом для передання третім особам неоприлюднених даних, прав на користування корпоративними ресурсами тощо.
  • Технологічна незахищеність. Сучасні компанії максимально залежать від технологій. Вразливість інформаційної системи, застосування застарілих програмних розробок та недостатньо кваліфіковані співробітники — лазівки для шахрайських дій.
  • Недосконалість корпоративного управління. Йдеться про неякісні системи контролю та нагляду.
  • Неідеальна система внутрішнього контролю. Недоліки процедури обліку, аудиту та розкриття даних відкривають шлях для махінацій всередині підприємства. Нехтування перевірками, автоматизацією, а також формальне ставлення до справи зазвичай ускладнюють запобігання шахрайству та викриття шахраїв.
  • Негативна модель поведінки людей, які обіймають керівні посади на підприємстві. Корпоративна культура може відбиватися на ставленні окремих співробітників до компанії, яка надала їм робочі місця. Наприклад, якщо фірма толерує правопорушення або не карає працівників за провини, це може сприяти вчиненню неправомірних дій з боку персоналу щодо менеджменту або, власне, компанії.

Усвідомлення причин внутрішнього корпоративного шахрайства дозволяє створювати дієві методики його виявлення, а також запобігання таки діям. Потрібно, аби винні були справедливо покарані.

Найпоширеніші різновиди корпоративного шахрайства

Шахрайство, здійснене всередині компанії, може мати різну форму. Вивчення українського правового поля, що стосується цієї сфери, дає змогу навести різновиди правопорушень, які належать до корпоративного шахрайства:

  • Корупційні — сюди можна віднести підкуп службової особи, конфлікт інтересів, порушення обмежень щодо отримання подарунків, надання необґрунтованих переваг.
  • Інформаційні — це підроблення фінансової документації, вивідування комерційних або банківських даних, що не підлягають розголошенню, а також протиправне використання інсайдерської інформації.
  • Майнові — злочинна витрата, привласнення майна, крадіжка коштів, зловживання довірою чи обман, що завдали компанії збитків.
  • Фінансові — шахрайство, пов’язане з фінансовими ресурсами, порушення законодавчих вимог про запобігання відмиванню незаконно отриманих коштів.

Такі дії несумлінних працівників ставлять під загрозу репутацію та існування будь-якого підприємства — від маленької фірми до великої корпорації. Саме тому важливо протидіяти шахрайству, вживати необхідних заходів для його своєчасного виявлення та домогтися покарання винних.

Як діяти при виявленні корпоративного шахрайства?

Кожен випадок є індивідуальним, проте існують універсальні поради, що допоможуть покласти край внутрішньому корпоративному шахрайству:

  • Припинити шахрайські дії. За першої ж підозри слід відсторонити шахрая від посади, поставити роботу на паузу або закрити співробітникові доступ до систем та ресурсів підприємства.
  • Зібрати попередні докази. Треба проаналізувати дані та розпитати працівників.
  • Провести розслідування всередині компанії. Щойно отримано докази, треба оцінити їх достовірність. Якщо її підтверджено, планується подальше розслідування — збираються бухгалтерські записи, фінансова документація, листування через електронну пошту та соцмережі, телефонні записи, свідчення команди. Усі докази ретельно вивчаються, а висновки викладаються у звіті. Особа, котра проводить внутрішнє розслідування, має бути справедливою, чесною та об’єктивною — це запорука не лише розкриття правопорушення, а й завершення майбутнього судового процесу на користь компанії.
  • Вжити заходів реагування. Це допоможе усунути наслідки шахрайства щодо компанії та покарати зловмисників. Варто відкоригувати безпекову систему, накласти дисциплінарні стягнення на винних співробітників. Інколи в таких справах потрібні послуги медіатора, звернення до правоохоронців та суду.
  • Вживання профілактичних заходів. Потрібно подбати про покращення системи контролю, навчити персонал виявляти шахрайство, зробити корпоративну культуру підприємства прозорішою.

Мета виявлення шахрая — не лише покарання злодія, а й збереження фінансових і корпоративних систем. Досягти цих цілей можна через застосування сучасних технологій. Проте найважливішу роль у розкритті внутрішнього корпоративного шахрайства грає розслідувач.

Це має бути фахівець з аналітичним складом розуму, розвинутою інтуїцією, високими етичними принципами, професійним скептицизмом та прагненням відновити справедливість. Такий перелік якостей забезпечить аргументоване викриття шахрая та в подальшому ефективне притягнення його до відповідальності. Запровадження новітніх технологій протидії шахрайству, зокрема створення потужної системи внутрішнього контролю, убезпечить компанію від потенційно небезпечних для стабільної роботи дій підступних працівників.

Автор: адвокат та засновник “Турій та Партнери“Андрій Турій

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
23 Жовтня 2024 року - 14:11
Нові соціальні аналізи виявили яскраві тренди в українській...
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...