Релокація бізнесу за кордон: нюанси, податки, робота з персоналом, можливості країни

Поділитися:

Війна в Україні перетворила мільйони громадян на вимушених переселенців. Такими стали не лише вразливі верстви населення – жінки з дітьми, люди похилого віку, а й бізнесмени. Кожен хоче зберегти свою справу та продовжити діяльність у безпечному місці.

Це означає, по суті, старт із нуля. До яких складнощів варто готуватися та яких поширених помилок можна спробувати уникнути? Поговоримо про це з Іриною Кузьмичевою засновницею консалтингової компанії Prime Group

– У 2022 році багато українських підприємств були змушені виїхати в безпечніші місця. Ірина ви, як експерт, що частіше рекомендуєте клієнтам: їхати, допустимо на Захід Україну, де відносно спокійно, чи намагатися взагалі залишити Україну і їхати в інші країни? І від чого залежить вибір: переїжджати всередині країни чи виїжджати?

Питання дуже індивідуальне, загальні рекомендації тут дати неможливо. Все залежить від того, який у вас тип бізнесу, хто ваші клієнти, ви виробник чи надаєте послуги, можливо, працюєте у торгівлі.

Я можу сказати одне: є великі плюси, щоб залишити частину бізнесу в Україні, релокуючи його на відносно безпечний Захід України. Адже в нашій країні податки набагато нижчі, ніж у Європі, і таким чином підприємець може скоротити свої витрати. Тому якщо ваш бізнес та його структура дозволяють частково залишити підприємство в Україні – це гарний варіант.

Також це надасть хорошу підтримку економіці України, дозволить донатити та допомагати українській армії, таким чином наближаючи Україну до Перемоги.

– Як ви вважаєте, українські компанії охоче чекають за кордоном? Чи на них поглядають скептично та з побоюванням як на потенційних конкурентів?

 – Скажу одразу – буде нелегко. Кожен бізнесмен повинен розуміти, що починати доведеться насправді з нуля, а не з тієї точки, якої він досяг в Україні. Звичайно, і конкуренція буде жорсткою.

Але є й гарні новини. У деяких країнах держава надає дотації певним категоріям бізнесу. Обов’язково дізнайтеся, чи підлягає ваш бізнес під такі преференції – зверніться до бізнес-консультантів, які підкажуть вам, як правильно отримати бонуси та в якій країні це можливо. Така тактика допоможе вам заощадити.

Наприклад, у Німеччині є пільги для онлайн шкіл, і я вже маю кейс з релокації такого навчального закладу на максимально вигідних для власника умовах.

Якщо ви можете створити юридичну форму компанії, що передбачає мінімальне оподаткування, скористайтесь цим. Завжди дивіться на можливості, консультуйтеся зі спеціалістами та з’ясовуйте, за рахунок чого ви можете зробити свій бізнес конкурентнішим.

Яке ставлення до українського бізнесу з боку європейців?

Поки що позитивне і цим варто скористатися. Не бійтеся пробувати і будувати свій бізнес, враховуйте, що він може працювати навіть для великої кількості українців, які переїхали.

Наприклад, нещодавно у Братиславі відкрили дитячий садок, який повністю заповнений українськими дітьми, а у Варшаві запрацював кінотеатр, відкритий українцями.

З якими основними проблемами стикаються українські підприємці при спробі відкрити свій бізнес за кордоном чи перевести за кордон свій бізнес?

Основні проблеми з якими стикаються українські підприємці це:

  1. Юридичні – незнання законів, податкової бази країни, до якої ви переїхали
  2. Соціальні – незнання мови, менталітету, що дуже заважає при доборі персоналу.

У кожному випадку я раджу звертатися до фахівців і не гаяти часу на набивання шишок.

– Ірино, а що робити, якщо грошей немає, а ідеї та бажання працювати є? Чи можна спробувати знайти іноземного інвестора для свого стартапу? З чого починати?

Перед тим як розпочинати пошук інвесторів, переконайтеся, що у вас уже є бізнес-план проекту і ви знаєте, який обсяг інвестицій вам необхідний для запуску та реалізації проекту та на що підуть ці гроші. Звернення з проханням про фінансування – для багатьох вельми лякаючий крок, тому що вам можливо доведеться зіткнутися з безліччю відмов, але якщо у вас класна ідея і є бажання ви завжди знайдете фінансування, потрібно вміти презентувати свою ідею!

Пробуйте знову і знову, поки не знайдете свій ідеальний варіант.

Крім того, вам на допомогу прийдуть краудфандингові платформи, які працюють для розвитку проектів. Найвідоміша з них – Kickstarter, але майже в кожній європейській країні існує десяток подібних, де можна зібрати необхідну суму для розвитку бізнесу.

Чи може стати проблемою відкриття рахунку у закордонному банку? Адже там процедура складніша, ніж у нас, треба показати, звідки ти взяв ці гроші, довести, що чесно заробив…

Західні банки, хоч би якими хорошими вони були, сильно програють у сервісі банкам країн Східної Європи. Наші клієнти звикли, що вони можуть прийти до фінансової установи у будь-який час без дзвінка, а його співробітники затриматися на роботі, щоб надати послугу.

У Європі так не буде. Не всі банки в кожній країні готові відкривати рахунки українцям, а тим більше – на пільгових умовах. Насамперед, треба з’ясувати, в якому банку це доцільно (а іноді просто можливо) зробити.

З чого починати, якщо є потреба відкрити рахунок у європейському банку?

Для початку потрібно зібрати мінімальний пакет документів:

-закордонний паспорт (краще біометричний);

-місцевий персональний податковий номер (аналог українського ІПН);

-дозвіл на проживання в країні, дозвіл на проживання або якийсь документ, що визначає право перебування в країні. Якщо його немає, у більшості банків з вами просто не розмовлятимуть, оскільки ви для них – «нерезидент».

На відміну від України, за кордоном більшість послуг доводиться платити. Тому тут не вдасться бути клієнтом одразу кількох банків (як це було в Україні) – надто дороге задоволення. Має сенс детально вивчити умови в різних банках і лише потім ухвалювати рішення, де і який рахунок відкривати. Повторимо: ті послуги, які в Україні були звичними та безкоштовними, тут можуть коштувати гроші, часом – відчутні гроші.

Далі – складніше. Європейські банки, особливо австрійські, німецькі, швейцарські, вимагатимуть підтвердження походження грошей. Тобто документальні пояснення, де та як ви отримали свій капітал.

Потрібно бути готовими до таких процедур як Compliance (перевірка та виявлення фінансових транзакцій, збирання та аналіз інформації про потенційних клієнтів) та KYC (принцип роботи фінансових інститутів, який зобов’язує їх ідентифікувати особу людини перед тим, як вона зможе проводити операції).

Ці перевірки служать багатьом цілям: розуміння своєї клієнтури, моніторинг операцій, зниження ризиків, боротьба з хабарництвом та корупцією.

Якщо ви недостатньо підготуєтеся до цих процедур, будьте готові, що менеджер банку відмовить вам у послугах без розмов. Тому краще не діяти самостійно, а звернутися по допомогу до фахівців.

Якщо українець має намір придбати бізнес за кордоном, до чого потрібно бути готовим і як правильно здійснити таку процедуру, щоб не помилитися і не бути обдуреним?

Потрібно бути обережним і ретельно вибирати об’єкт для інвестування та бізнес партнерів. Хоча українці у нас люди вчені, навряд чи зараз готові йти на невиправдані ризики, але все ж таки обдурити можуть навіть найобережнішу людину. Тому моя компанія Prime Group рекомендує функцію комплексного дослідження бізнесу дью ділідженс.

Що це за процедура?

Це аудит бізнесу, який дає повне та точне уявлення про об’єкт інвестування. У ньому має бути зацікавлений інвестор, тобто той, хто збирається купити чи вкласти гроші у якийсь бізнес.

При здійсненні угоди, особливо великої, дуже важливо мати вичерпну інформацію про об’єкт фінансування, його реальну вартість та можливі правові та податкові наслідки.

Дью дилідженс дозволяє виявити фінансові махінації, невиправдане перебільшення доходів фірми або ж зменшення її витрат.

Наприклад, за останні 10 років у Штатах сталося безліч гучних скандалів, коли менеджмент великих компаній обманював інвесторів, годував їх неіснуючими цифрами, а насправді фірма була на межі банкрутства.

Щоб уникнути такої ситуації, ми пропонуємо дью дилідженс.

Взагалі, якщо ви вперше відкриваєте бізнес у новій країні, без допомоги фахівців вам не обійтись. Спроби заощадити на бізнес-консультантах, юристах, місцевих експертах запросто повернутись проти вас.

Дорогі українці, довіряйте свої гроші та бізнес професіоналам.

Ірина Кузьмичова, засновниця консалтингової компанії Prime Group

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...