У жовтні 2025 року інфляція в Україні склала 0,9%, що майже утричі більше, ніж у вересні (0,3%). За даними Держстату, найбільший вплив на динаміку цін мали продукти харчування, зокрема яйця та овочі, які суттєво подорожчали.
Зростання вартості яєць на понад 11% та овочів на 10% стало ключовим чинником місячного інфляційного стрибка. Також підвищилися ціни на молоко, алкогольні напої та тютюнові вироби, а послуги ресторанів і готелів додали майже 1%.
Водночас деякі товари подешевшали. Найбільше знизилися ціни на картоплю, фрукти та цукор. Серед овочів дешевшими стали цибуля, капуста та морква. Зниження вартості спостерігалося також у сфері залізничних перевезень та фармацевтичної продукції.
Нагадаємо, у річному вимірі інфляція становила 10,9%, що нижче за вересневий показник у 11,9%. Економісти зазначають, що хоча темпи зростання цін у жовтні були нижчими, ніж рік тому, ризики подальшого прискорення інфляції залишаються високими через нестабільність енергетичних ринків та сезонні фактори.
Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!
