Національний банк України оприлюднив аналіз причин підвищення цін у травні, вказуючи на низку внутрішніх і зовнішніх факторів, які вплинули на інфляцію.
Серед основних чинників НБУ називає сезонні коливання, що вплинули на вартість сільськогосподарської продукції. Весняні заморозки та несприятливі погодні умови затримали надходження нового врожаю, що призвело до здорожчання овочів та фруктів.
Крім того, значний вплив мали зростання виробничих витрат підприємств, зокрема через підвищення зарплат та вартості енергоносіїв. Також стійкий споживчий попит підтримував високий рівень цін, адже попит перевищував пропозицію в окремих сегментах ринку.
Нагадаємо, за прогнозами НБУ, інфляційний тиск поступово зменшиться у другій половині року завдяки стабілізації енергетичного сектору та надходженню нового врожаю.
Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!
