Орбан планує поїздку до Грузії після суперечливих виборів, – Bloomberg

Поділитися:

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан планує відвідати Грузію вже в найближчий понеділок після виборів, які мають високі геополітичні ставки для кавказької республіки. Правляча партія «Грузинська мрія» заявила про перемогу на голосуванні, яке, за словами опонентів, було сфальсифікованим. Міжнародні спостерігачі також відзначили кілька недоліків.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Орбан, який є президентом Європейського Союзу, поспішив привітати «Грузинську мрію» на платформі соціальних мереж X. Відповідно до повідомлення спільноти, доданого до повідомлення, голоси не були підраховані, а результати не були доступні на момент посту.

Візити прем’єр-міністра Угорщини на початку цього року для зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, президентом Китаю Сі Цзіньпіном і колишнім президентом США Дональдом Трампом розлютили лідерів ЄС, які намагалися підкреслити, що він не представляє блок на переговорах з таких питань, як війни в Україні.

Прес-офіцер прем’єр-міністра Грузії Міша Пейкрішвілі підтвердив, що прем’єр-міністр Угорщини планує прибути до Тбілісі в понеділок. Пізніше в електронному листі було зазначено, що офіційна церемонія зустрічі Орбана відбудеться 29 жовтня, після чого відбудуться приватні зустрічі та прес-конференція. Орбана супроводжуватиме урядова делегація Угорщини, включаючи міністра закордонних справ Петера Сійярто, йдеться в електронному листі.

Орбан вирушить до Грузії в понеділок на запрошення нового прем’єр-міністра та проведе переговори до вівторка, повідомив у неділю в електронному листі керівник прес-служби прем’єр-міністра Берталан Хавасі.

Росія і Захід сварилися за Грузію більше двох десятиліть. Результати голосування, що відбудуться на цих вихідних, можуть вирішити, чи продовжуватиме майже чотиримільйонна країна намагатися інтегруватися із Заходом чи повертатиметься до Москви.

«Грузинська мрія» на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі набрала близько 54% голосів, повідомила виборча комісія після підрахунку понад 99% від загальної кількості голосів. Чотири головні суперники партії, які пообіцяли підтримати хартію, розроблену президентом Саломе Зурабішвілі для проведення проєвропейських реформ, усі подолали бар’єр, щоб пройти до парламенту та разом отримати близько 37% голосів.

Опозиційні партії заявили вранці в неділю, що вони не погоджуються з результатами, і закликали до протестів.

Суботні екзит-поли показали протилежні результати: проурядовий мовник «Імеді ТВ» стверджував, що «Грузинська мрія» має намір продовжити своє 12-річне перебування при владі, а «Мтаварі ТВ» повідомило, що опозиція має мандати, необхідні для більшості.

Нагадаємо, Росія продовжує повільне просування по всій лінії фронту в Україні, незважаючи на значні втрати.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
28 Жовтня 2024 року - 18:31
Як українські компанії пристосувались до війни
28 Жовтня 2024 року - 15:33
Консервована риба — не лише смачний та поживний, а й...
23 Жовтня 2024 року - 14:11
Нові соціальні аналізи виявили яскраві тренди в українській...
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд