Чим живе і як працює сьогодні чернігівська броварня AB InBev Efes Ukraine

Поділитися:

Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд.

«Чернігівське», «Чернігівське Біле», Stella Artois, Velkopopovickу Kozel – це пиво на полицях наших магазинів бачив кожен українець. А варить його, як і багато інших сортів пива, чернігівська броварня AB InBev Efes Ukraine.

Тож «Перший Бізнесовий» вирушив туди, де нам люб’язно провів екскурсію її керівник – Євген Ворожко.

Подарунок рідному місту

Пивзавод «Десна» на Чернігівщині був запущений ще у 1976 році на чеському обладнанні. А у 1988 році чернігівські пивовари вирішили зробити щось особливе, а саме подарунок Чернігову на 1300-річчя міста, зваривши особливий сорт пива. Так було створено бренд «Чернігівське», який нині знає кожен українець.

Мистецтво створення пива

За словами Євгена Ворожко, створення смачного пива – це і мистецтво, і наука.

«У нас дуже високі вимоги до самого процесу – пиво ми відправляємо на дегустаційні комісії до ЄС та США. Таким чином контролюємо самі себе, плюс до всього щодня у нас працює дегустаційна комісія, стежить за смаком, ароматом, консистенцією пива. Найголовніше для нас – варити один і той же продукт щодня, пиво не має відрізнятися. Адже споживач, який п’є «Чернігівське», купуючи пиво, розраховує саме на те пиво, до якого звик. А це дуже важливо», – каже Ворожко.

В цілому для забезпечення якості та підтвердження відповідності продукту стандартам робиться цілий ряд аналізів на фізико-хімічні, мікробіологічні та органолептичні показники. А пиво компанії AB InBev Efes проходить низку фізико-хімічних аналізів, включно з напівпродуктами: сусло, пиво на стадії бродіння і доброджування, готовий продукт. На всіх етапах пивоваріння проводиться оцінка смакових якостей пива.

Ячмінь і солод

Пиво Чернігівської пивоварні складається з ячменю, хмелю, солоду, рису та води.

«У виробництві темних сортів пива використовуємо особливі сорти солоду – палений та карамельний, вони мають присмак підсмаженої хлібної скоринки. Вода становить більшу частину кінцевого продукту, тож нашу воду ми підготовуємо, фільтруємо та пом’якшуємо. У лабораторії щодня беруть проби води для проведення мікробіологічних та фізико-хімічних аналізів на всіх етапах виробництва», – розказує Ворожко.

На сучасному виробництві нині використовують гранульований хміль. Додавання хмелю надає вишуканого смаку легкої гіркоти, а ефірні масла, що містяться у хмелі, сприяють утворенню аромоксамиту, характерному для пива.

Головним секретом приготування якісного пива Євген Ворожко називає чистоту обладнання та мінімальний контакт продукту з киснем, а ще використання винятково натуральних інгредієнтів.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...