Останні новини:

“Моршинську” і “Миргородську” можуть націоналізувати – чи є там слід росіян

Поділитися:

Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана та його партнерів.

Міністерство юстиції подало позов до Вищого антикорупційного суду про конфіскацію активів російських олігархів Михайла Фрідмана, Петра Авена, Андрія Косогова і компанії Rissa Investments Limited. Про це повідомив сайт Мін’юсту.

Міністерство просить стягнути у дохід держави:

82,1086% від загальної кількості акцій ПрАТ “Страхова компанія “Альфа Страхування”,

86,2264% частки статутного капіталу ТОВ “Альфа-Лізинг Україна”, ТОВ “Паритет Фінанс”, ТОВ “Сенс Діджитал”, ТОВ “Універсальна лізингова компанія “АЛЬФА”, якими опосередковано володіють Фрідман, Авен та Косогов;

100% від загальної кількості акцій ПрАТ “Миргородський завод мінеральних вод”, ПрАТ “Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”, ПрАТ “Індустріальні та дистрибуційні системи”,

100% частки статутного капіталу ТОВ “ІДС Аква Сервіс”, ТОВ “Потужність”, ПП “ІВА”, ДП “НОВА.КОМ”,

3,343445% від загальної кількості акцій ПрАТ “Українська галузева компанія по виробництву пива, безалкогольних напоїв та мінеральних вод “УКРПИВО”, якими опосередковано володіє компанія Rissa Investments Limited.

Вадим Вичка, директор з юридичних питань IDS Ukraine прокоментував ситуацію спеціально для «Першого Бізнесового».

«Структура власності групи IDS Ukraineбула розміщена компанією на її офіційному сайті і є публічною. Внаслідок арешту 100% корпоративних прав компаній, які входять до групи IDS Ukraine, жодна із осіб, що перебуває під дією міжнародних чи українських санкцій не має доступу до управління компанією та/або отримання доходу чи будь-яких інших вигод від діяльності компанії. Втім, маємо зазначити, що понад 50% корпоративних прав компаній, які входять до групи IDS Ukraine, належать акціонерам, на яких не поширюється дія жодних міжнародних чи українських санкцій. Відтак, арешт 100% корпоративних прав компаній групи IDS Ukraine порушує права непідсанкційних акціонерів», – коментує Вичка.

За його словами, питання стягнення в дохід держави корпоративних прав підприємств групи IDS Ukraine за позовом Міністерства юстиції України до Вищого антикорупційного суду належать до сфери інтересів акціонерів. Менеджмент компанії не має відношення до акціонерних питань, а сфокусований на операційному управлінні компанією.

Також журналісти «Першого бізнесового» запитали у компанії чи сплачували вони за три останні роки податки до російського бюджету або дивіденди/роялті росіянам?

За словами Вадима Вички, це принципово неможливо з ряду об’єктивних причин: жодне із підприємств групи IDS Ukraine не має жодного зв’язку з росією — відтак в принципі не може здійснювати жодних таких виплат.

«Внаслідок арешту 100% корпоративних прав усіх компаній групи IDS Ukraine компанія згідно вимог українського законодавства не може здійснювати виплат будь-яких дивідендів навіть на користь тих акціонерів, на яких не поширюється дія міжнародних чи українських санкцій. Відтак і згадані у запитанні особи не лише усунені від будь-якого впливу на компанію, але й позбавлені можливості отримати будь-які виплати чи інші вигоди від її діяльності», – пояснив директор з юридичних питань.

Наразі управління компаніями групи IDS Ukraine здійснює її український менеджмент, згадані у запитанні дії також принципово неможливі, адже топ менеджмент компанії має послідовну патріотичну проукраїнську позицію та неухильно дотримується вимог законодавства, здійснюючи повністю прозору відкриту діяльність.

«Окрім того, під управлінням поточного складу української команди топ менеджменту компанія IDS Ukraine є одним із найбільших корпоративних донорів гуманітарної допомоги в Україні, спрямувавши на проєкти підтримки понад 400 млн грн, що підтверджено незалежними дослідженнями впливових вітчизняних медіа, а також підтримує обороноздатність України як один із найбільших її платників податків», – підкреслив Вадим Вичка.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Жовтня 2024 року - 13:50
Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана та...
29 Вересня 2024 року - 22:38
У жовтні 2024 року Міністерство оборони України планує запустити новий...
27 Вересня 2024 року - 14:08
Найбільш затребувані на ринку праці – робітничі спеціальності
25 Вересня 2024 року - 11:00
«Аптека 9-1-1» та Київський медичний університет напередодні Дня фармацевтичного працівника...