Хто програє в нескінченній торговій війні Трампа? Не тільки Китай, – Bloomberg

Поділитися:

У 2016 році Дональд Трамп балотувався на пост президента США, обіцяючи перемогти Китай. Прийшовши на посаду, він запровадив серію мит і експортного контролю безпрецедентних за останній час. Чітко дотримуючись стратегії отримання голосів, у своїй кампанії 2024 року він обіцяє піти далі, встановивши мита на весь китайський імпорт у розмірі 60%.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Також ніхто не міг звинуватити Джо Байдена в тому, що він прихильно ставиться до Китаю. Нові збори, зосереджені на електромобілях, акумуляторах і сонячних батареях, були додані до тарифів Трампа. Експортний контроль спрямований на блокування доступу Китаю до передових напівпровідників. Віце-президент Камала Гарріс ще не виклала детального плану щодо Китаю, але все це здається розумним.

Мита з першого терміну Трампа — 25% на китайські товари вартістю сотні мільярдів доларів — уже завдали значного удару двосторонній торгівлі. Частка Китаю в американському імпорті впала з 21%, коли Трамп був обраний, до 14% у 2023 році. За даними Bloomberg Economics, загальне мито в 60%, швидше за все, майже повністю перекриє китайський експорт до США. Такий аналіз за допомогою моделі надає Світова організація торгівлі.

Це, безсумнівно, завдасть шкоди економіці Китаю, яка вже переживає повільний крах нерухомості. Один місцевий економіст сказав, що ціни в його районі Шанхая впали на 20% порівняно з піком 2021 року. Це приблизно відповідає середньому падінню по всій країні під час обвалу ринку нерухомості в США. Підйом експорту є єдиним фактором, який заважає економіці Китаю впасти в рецесію.

Ескалація торгової війни також буде руйнівною для США. Виходячи з моделі «око за око» під час першого терміну Трампа, ми можемо очікувати, що Пекін помститься. Мита на рівні 60% на поставки з США до Китаю зведуть продажі в США до нуля — щорічні втрати становлять близько 150 мільярдів доларів.

Американські фермери, які вважають Китай своїм найбільшим експортним ринком, майже напевно потрапили б під перехресний вогонь, як це сталося під час початкової фази торговельної війни Трампа. Колишньому президенту довелося спрямувати мільярди виробникам сої, кукурудзи та інших культур, щоб заспокоїти ключових республіканців. Раніше недоторкані американські компанії, включаючи Apple Inc. і Tesla Inc., які отримують близько однієї п’ятої своїх продажів з Китаю, також можуть виявитися втягнутими в конфлікт.

Трамп вважає, що мита є податком для Китаю. Фактично, вони також є податком для споживачів у США, додаючи ціну на все, від іграшок до планшетів. На скільки зросли б ціни? Підключіть 60% тарифів — і 20%, якими Трамп погрожує решті світу — до моделі СОТ, і це покаже, що до виборів 2028 року ціни в США будуть приблизно на 4% вищими, ніж якби політика залишалася незмінною.
У моделей, звичайно, не все виходить правильно. Коли в 2018 році Трамп запровадив перші тарифи для Китаю, вплив на інфляцію було важко помітити. Валюта Китаю, юань, знецінилася відносно долара, компенсуючи деяке збільшення вартості імпорту. Багато роздрібних торговців у США вирішили взяти на себе додаткові витрати, а не обтяжувати своїх клієнтів. Незважаючи на це, стрибок з 25% до 60% тарифів на всі поставки з заводів Китаю в усьому світі є чималим. Результати моделі та здоровий глузд узгоджуються, вказуючи на удар по росту економіки США та стимулювання інфляції.

Нагадаємо, президент Китаю Сі Цзіньпін закликав урядовців на всіх рівнях досягти цільового показника щорічного зростання країни, оскільки економісти поставили під сумнів динаміку другої за величиною економіки світу.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...