Найкращою позицією росту китайської економіки може бути її відсутність, – Bloomberg

Поділитися:

Достовірним індикатором у Китаї стають невтішні економічні новини. Ще одна серія щомісячних звітів вказує на те, що економіка не розвалюється, але є набагато м’якшою, ніж це влаштовує чиновників. Затертий — і досі дуже точний — висновок полягає в тому, що для досягнення цілей, поставлених президентом Сі Цзиньпіном, потрібні додаткові стимули. Історія починає здаватися трохи застарілою.

Про це повідомляє “Перший Бізнесовий“.

Однак час від часу в інформації є щось, що заслуговує на додаткову увагу. Так сталося, коли Сі Цзиньпін, здавалося, послабив своє зобов’язання досягти священної мети зростання цього року, яка становить близько 5%. Тоді Народний банк Китаю зробив рідкісний крок, випустивши заяву, що супроводжувала погані цифри кредиту. Ці рядки викликали припущення про те, що процентні ставки скоро будуть знижені, можливо, разом із новими заходами для прискорення розширення. Це можна було б вітати, хоча центральний банк є дуже обережним.

По-перше, остання серія даних, опублікована в суботу: роздрібні продажі зросли менше, ніж очікувалося, промислове виробництво не відповідає оцінкам, інвестиції були слабкими, а безробіття підвищилося. Розслідування в понеділок вимагали від Пекіна привернути увагу до серйозної картини, водночас передбачаючи, що будь-яка відповідь не відповідатиме завданню. Океанські лайнери, такі як китайська економіка, друга за величиною у світі, не просто миттєво змінюють курс.

Що, якби мета зростання Комуністичної партії не мала такого великого значення? Оскільки розширення Китаю сповільнилося в порівнянні з бурхливим ростом кінця 1990-х і початку 2000-х років, коли двозначні досягнення не були рідкістю, мета стала більш складною. Ризик полягає в тому, що чиновники, особливо в провінції, займаються сумнівними проектами, але сприяють виконанню цифр. Серед інвесторів давно існує підозра, що статистику масують, щоб отримати правильний результат. Керівники вищого рівня, рідко схильні ставити кардинально різні цілі з року в рік, потім виголошують промови, вихваляючи результати.

Нагадаємо, президент Китаю Сі Цзіньпін закликав урядовців на всіх рівнях досягти цільового показника щорічного зростання країни, оскільки економісти поставили під сумнів динаміку другої за величиною економіки світу.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...