В “Укренерго” розповіли все про знеструмлення зимою 2024-2025

Поділитися:

Взимку на енергетику України чекає багато випробувань, без відключень світла не минеться. Однак блекаутів та гуманітарної катастрофи не буде.

Про це голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький розповів у інтерв’ю “BBC News Україна”.

Кудрицький нагадав, якою складною була зима в Україні, коли російські війська тільки розпочали удари по енергетиці.

“Якщо ми згадаємо 2022-23 рік – дуже складна зима – коли в нас було дуже мало західних систем ППО, було дуже мало трасформаторів… Ну в нас був запас, але його було малувато, і у нас ще не було захисту такого інженерного, як зараз. Ми цю зиму пройшли з епізодичними знеструмленнями. Ми не можемо сказати, що в нас замерзла вся країна, не працювала каналізація”, – нагадав посадовець.

Гуманітарна катастрофа взимку – буде чи ні? Він також відповів на уточнювальне запитання про те, чи не буде гуманітарної катастрофи: “Я на цьому посту в тому числі для того, щоб її не допустити, бо я не можу погодитися з цим прогнозом. Але можуть бути складнощі. І це треба теж чесно говорити. Легкої прогулянки наступної зими точно не буде. Просто між гуманітарною катастрофою та ситуацією без будь-яких проблем в енергосистемі є така велика серединна зона”. Голова “Укренерго” вважає, що “наступної зими нас чекає багато випробувань”. Йдеться, перш за все, про енергетиків та сили ППО. “Але я не вважаю, що в нас буде якийсь апокаліптичний сценарій. Я вважаю, що ми не допустимо блекауту”, – зазначив він.

Відключення світла взимку – прогноз від “Укренерго” Кудрицький запевнив, що держава, зокрема “Укренерго”, набагато краще готові до зими 2024-2025 років, ніж 2022-2023 років.

“Я дуже би хотів всіх порадувати і сказати, що відключень не буде і все буде ок. Але на сьогодні, враховуючи ту ситуацію, в якій ми є, ми не можемо бути завеликими оптимістами. Ми в компанії завжди прораховуємо найгірші сценарії і готуємося до них. Тому, скажімо так, при теплій, зимовій погоді +2 +3 цілком можливо, що ніяких відключень не буде. При температурі -10 енергосистему збалансувати без відключень буде неможливо”, – пояснив посадовець. Д

Нагадаємо, експерт Інституту енергетичної стратегії Юрій Корольчук заявив, що Україна готується до проблемної зими, під час якої можливі кризові ситуації та багатоденні відключення світла.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
27 Вересня 2024 року - 14:08
Найбільш затребувані на ринку праці – робітничі спеціальності
25 Вересня 2024 року - 11:00
«Аптека 9-1-1» та Київський медичний університет напередодні Дня фармацевтичного працівника...
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...