Київ і Загреб домовилися про використання хорватських портів для експорту українського зерна

Поділитися:

Україна та Хорватія домовилися про використання хорватських портів для експорту української агропродукції. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після зустрічі з міністром закордонних і європейських справ Республіки Хорватія Гордоном Гирличем-Радманом у Києві.

«Ми домовилися про можливість використання хорватських портів на Дунаї та в Адріатичному морі задля транспортування українського зерна. Зараз ми будемо працювати над тим, щоб прокласти якомога ефективніші маршрути до цих портів та максимально скористатися цією можливістю. Кожен внесок у розблокування експорту, кожні відкриті двері — це справжній, дієвий внесок у продовольчу безпеку світу. Дякую Хорватії за конструктивну допомогу», — сказав Кулеба.

Хорватія також готова взяти участь у втіленні Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

«Хорватська сторона підтвердила готовність взяти участь у втіленні цілої низки пунктів Формули миру: щодо продовольчої безпеки, енергетичної безпеки, відновлення поваги до статуту ООН і територіальної цілісності України, досягнення справедливості за російські злочини та запобігання екоциду. Ми дуже вдячні. Це саме та конкретика, якої ми очікуємо від інших країн, і ми продовжуємо спільно працювати над реалізацією Формули миру та проведення відповідного саміту», — заявив глава МЗС України.

Як повідомлялося раніше, Хорватія запропонувала залізничну та морську інфраструктуру для експорту українського збіжжя.

Ця домовленість є важливою для України, оскільки вона дозволить країні експортувати свою агропродукцію, яка є критично важливою для світової продовольчої безпеки. Також ця домовленість є знаком підтримки України з боку Хорватії.

Нагадаємо, Міністр з питань сільського господарства Латвії Дідзіс Шміц заявив, що експорт українського зерна через латвійські порти є можливим сценарієм.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи