Останні новини:

Контрнаступ ЗСУ – Захід наробив помилок, коли готував ЗСУ до наступу, – Observer

Поділитися:

Контрнаступ ЗСУ. Захід допустив низку помилок під час підготовки ЗСУ до контрнаступу через що українські захисники просуваються повільніше ніж того очікували. Таку думку висловив старший науковий співробітник британського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень Джек Вотлінг.

Висновки експерта опубліковані у статті в Observer під назвою “Захід повинен зосередитися на підготовці українських військ – або ми всі заплатимо ціну”. Вотлінг каже, що “бюрократичний мирний підхід до підготовки та накопичення запасів у соратників Зеленського становить загрозу європейській безпеці”.

Експерт: Захід зволікав з постачанням техніки та навчанням військових

Джек Вотлінг зазначає, що впродовж двох місяців українські війська намагалися пробитися через щільно укріплені позиції росіян, щоб прорвати так звану лінію Суровікіна, намагаючись звільнити свою територію.

Бойові дії були надзвичайно важкими, з великими втратами техніки та особового складу з обох сторін. “Незалежно від того, якого прогресу буде досягнуто в найближчі місяці, міжнародні партнери України мають зосередити свою допомогу на підготовці українських збройних сил до наступної битви”, – написав експерт.

Він додав, що з липня по вересень минулого року в західні столиці було чітко донесено те, що українцям знадобиться для проведення успішних наступальних операцій. Пріоритетами були: артилерія, інженерні засоби, тактична протиповітряна оборона, захищена мобільність, колективна та штабна підготовка.

З них партнери України надали достатню артилерію та захищену мобільність. Інженерно-тактична протиповітряна оборона була меншою. Колективна та штабна підготовка налагоджується повільно, а партнери України надають перевагу підготовці окремих українських солдатів.

“Після рішення про надання Україні західних танків і БМП відбувся перехід до підготовки українських підрозділів. Але, незважаючи на те, що вимога була визначена у вересні 2022 року, рішення про продовження було прийнято лише в січні 2023 року і виконано лише частково. Місяці затримок дали російським військам час для побудови оборони, значно ускладнивши завдання для українців”, – зазначив Вотлінг.

Вотлінг: українців навчають за шаблонами мирного часу

Експерт додав, що українські сили мали близько двох місяців, щоб освоїти арсенал західних систем у різному стані ремонту, а також прийняти нові війська та спробувати підготувати їх до виконання деяких із найскладніших тактичних завдань, які можна вимагати.

Старший науковий співробітник британського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень у своїй статті також зауважив, що для українських підрозділів були організовані колективні навчання на європейських полігонах. Проте, західні військові хотіли, щоб ці тренування були “у бою”.

“Українські війська чітко дали зрозуміти, що не змогли цього зробити на західних полігонах. Вони не можуть керувати своїми БПЛА через нормативні обмеження або використовувати власне програмне забезпечення для керування вогнем, оскільки воно не сертифіковане НАТО”, – пояснив Вотлінг.

Експерт додав, що найбільша проблема таких навчань полягала утому, що нормативно-правові акти є жорсткими і передбачають лише чіткі методи навчання, натомість курси не були адаптовані так, щоб якнайкраще розширити існуючі сильні сторони України. “Західні столиці продовжують бути орієнтованими на процеси та повільними, застосовуючи підходи мирного часу до більшої частини своєї діяльності”, – підсумував фахівець оборонних досліджень.

Нагадаємо, Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна вже відвоювала половину території, яку Росія захопила з початку свого вторгнення, але зараз Київ зіткнувся з дуже важкою боротьбою.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...