Яким має бути урок біології в сучасній українській школі за програмою НУШ

Поділитися:

Біологія — цікавий, але й водночас один із найскладніших предметів у шкільній програмі. Учнів відлякують незрозумілі терміни, великі класифікації, заплутані описи процесів, а ще лабораторні й практичні роботи. Тож у педагогів виникають питання: як доступно пояснити тему уроку, які сучасні прийоми використовувати на занятті, а головне — як мотивувати учнів до вивчення біології? Своїм досвідом викладання біології для школярів поділився Андрій Самойлов, учитель біології та хімії Харківського ліцею №47, відмінник освіти України, заслужений учитель України, співавтор програми «Біологія. 7–9 класи» та співавтор підручника з біології для 7 класу за програмою Нової української школи. Новий підручник побудований із системою завдань, заснованих на технології діяльнісного навчання та розвитку основних наскрізних компетентностей НУШ.

Актуальність вивчення біології та роль підручника в процесі навчання

Біологія важлива не лише для тих школярів, хто планує пов’язати свою майбутню професію з природничими дисциплінами, але й для всіх учнів загалом. Медичні послуги, ліки, косметологія, харчові добавки — усе те, чим людина користується практично щодня, так чи так пов’язане з цією наукою. Біологію важливо знати, щоб розуміти, що потрібно робити для того, аби зберегти здоров’я та покращити якість життя, як розпізнавати різні хвороби за ранніми симптомами та запобігати їм.

«Біологія — це про живе, що нас оточує. Вона завжди цікавить дітей та дорослих: що це за квітка? Рослина? Тварина? Гриб? Вау, мікроби! Яку користь та шкоду вони приносять? До того ж біологія — це наука не тільки про живе, що нас оточує, а й нас самих. Правильно сформовані біологічні компетентності мають бути основою для подальшого життя, де ми маємо справу з медичними послугами, фармацевтичними препаратами, харчовими продуктами, косметичними засобами тощо. Щоб не потрапити на гачок недоброякісної чи оманливої реклами товарів та послуг, необхідно мати підґрунтя для правильного розуміння біологічних механізмів, процесів та закономірностей.

Неабияк важливі науково обґрунтовані знання щодо збереження здоров’я та подовження якості життя, а також навички для профілактики різних захворювань та їхнього раннього розпізнавання. Останнім часом, зважаючи на пропаганду та відверто маніпулятивну і брехливу інформацію, яка поширюється всесвітньою мережею чи деякими ЗМІ, актуальним стало розуміння сучасних біотехнологій, зокрема технологій рекомбінантних ДНК, рекомбінантних препаратів, РНК-вакцин тощо. Перелік необхідності ґрунтовних біологічних знань можна продовжувати нескінченно. Зрозуміло, що в межах школи ми можемо лише формувати певний тип мислення, розуміння й навички, які необхідні для критичного аналізу інформації в подальшому житті», – зауважує Андрій Самойлов.

Сучасний світ – перенасичений інформацією. Відтак діти перебувають в умовах постійного споживання контенту, що суттєво впливає на їхнє мислення та спосіб сприйняття. Своєю чергою, це породжує в дітей кліпове мислення. Діти з кліповим мисленням легко перемикаються між різними темами та завданнями, але їм складно зосередитися на одній темі протягом тривалого часу. Якщо раніше підручник вважався одним із головних джерел інформації, то нині навчальна книга має  враховувати особливості мислення та пізнавальної діяльності учнів, щоб навчання було цікавим та легким.

«Здебільшого підручник — це лише один із варіантів дидактичного матеріалу, яким послуговуються вчителі та учні. Він може визначати напрям викладання предмета, бути джерелом прикладів, пояснень, ілюстрацій та, що найголовніше, завдань. Проте наразі більшу роль відіграють матеріали, вправи та підходи для інтерактивного викладання. Тож підручник має бути помічником, джерелом ідей та завдань для організації сучасного уроку. Не втратив підручник і своєї ролі як засіб індивідуального навчання учня, який самотужки (з різних причин) або додатково опановує матеріал. Для нього підручник має залишатися путівником для вивчення предмета».

Які методики й підходи викладання є найбільш ефективними для сприйняття учнів?

Інтерактивні додатки, вправи та завдання, що обов’язково мають міститися в сучасних підручниках, дозволяють зробити викладання будь-якого предмета більш наочним. Однак і тут можливі нюанси — використання лише самих технологій може призводити до збільшення інформаційного навантаження. Звісно, розвиток сучасних технологій є причиною змін до методології викладання шкільних предметів. Основний фокус у вихованні та навчанні дітей нині — це формування не знаннєвої бази, а компетентностей, навичок, умінь та ін. Однак слід зазначити, що здійснити це без знаннєвого підґрунтя просто неможливо.

Новий підручник із біології для 7 класів НУШ поєднує різні підходи та методи викладання, які використовували автори й у власному досвіді.

«Ми намагалися адаптувати шкільний підручник на засадах інформаційної доступності, максимальної яскравості та якісної ілюстрованості, системою цікавих та творчих завдань, а також завдань для розвитку всіх наскрізних компетентностей. Цей підручник не лише про біологію, а про навчання, дослідження та підготовку до навчання впродовж життя», — зазначає автор.

Підручник містить:

– доступний та лаконічний виклад матеріалу параграфа;

– систему продуманих питань, завдань та вправ у всьому параграфі, які дозволяють опанувати, зрозуміти та застосувати отримані знання;

– теоретичні та практичні завдання. Це дає змогу залучати дітей до обговорень та роздумів, а тому інформація легше запам’ятовується;

– інтегровані практичні роботи, дослідження, завдання та різноманітні методичні прийоми для застосування отриманих знань та навичок;

– завдання для обговорення, дебатів, роботи в парі чи групі, що дає змогу не просто відтворювати матеріал, а працювати з ним активно й навчатися формувати надважливі для сучасного світу навички — вміння аргументовано висловлювати думки.

Додали до підручника й кілька завдань, що розроблені на основі досвіду авторів. У 2022 році Андрій Самойлов разом зі своїми учнями з харківської гімназії №47 узяв участь у програмі шкільних космічних експериментів у NASA, що було першим таким досвідом для України.

«Участь у подібних проєктах допомагає учням спробувати себе в ролі дослідників і науковців; удосконалити вміння планувати та виконувати наукове дослідження, обґрунтовувати його важливість, шукати інформацію в різних джерелах та опрацьовувати її; будувати зв’язки з іншими учасниками програми та спілкуватись із науковцями міжнародного рівня; удосконалити англійську; участь у такому проєкті може стати важливим пунктом у CV чи родзинкою мотиваційного листа для вступу в найпрестижніші університети світу», — поділився думками щодо проєкту Андрій Самойлов.

На основі експерименту, який проводили учні автора, він запропонував у своєму підручнику кілька практичних досліджень. Їх зможуть провести інші вчителі й школярі з усієї країни. Наприклад, таким є дослідження із проростання насіння.

На думку Андрія Самойлова, нині на уроках біології якраз найбільше бракує практики та активної діяльності учнів. Щоб школярі краще розуміли навчальний предмет, із ними потрібно проводити різні наочні експерименти. Утім, матеріально-технічна база й підготовка вчителів наразі недостатня.

Урахувавши сучасні реалії українських шкіл, автори підручника запропонували в ньому не лише вже відомі практичні й лабораторні роботи, але й нові дослідження. Серед них — самодослідження клітин букального епітелію, мікроскопічне вивчення цвілі з твердих сирів, вирощування грибів і багато іншого. Завдання розроблені так, щоб учні не лише проводили якісь експерименти, а й активно їх обговорювали. На думку авторів, поєднання практичної роботи з аналізом результатів допоможе краще опановувати навчальний предмет.

Сучасні цифрові та особистісні інструменти вчителя та поради щодо їх упровадження в систему навчання

Окрім теорії та практики, важливо долучати до уроків і інтерактивні завдання. Підручник «Біологія» для 7 класу доповнений інтерактивною платформою іЗЗі та передбачає використання різних застосунків для виконання завдань, зокрема виконання інформаційно-пошукових проєктів. Адже розвиток навичок роботи з мережею та технологіями на уроках також важливий.

«Ґаджети та інтернет — це потужні інструменти навчання. Саме тому ми маємо їх використовувати, поєднавши чітким і зрозумілим змістом та системою завдань. Це активне навчання. Воно звичне для сучасних дітей. Саме тому це є невід’ємною частиною навчання» — каже Андрій Самойлов.

Ще одна особливість підручника — його доповнення завданнями на знання англійської мови. Англійська нині є не просто мовою міжнародного спілкування, а й мовою науки, якою колись була, наприклад, латина. Андрій Самойлов переконаний, що сьогодні важливо вивчати англійську не лише власне на уроках англійської, але й інтегрувати завдання на знання іншої мови до інших навчальних предметів. Це одна з вимог Нової української школи — розвиток іншомовної компетентності, що покликана виховувати майбутніх дослідників і науковців, здатних працювати з англомовною інформацією.

«Англійська, як свого часу латина, стала не лише мовою міжнародного, а й наукового спілкування. Одна лише Common English, що вивчається у школі чи мовних курсах, не може задовольнити всіх потреб людини, особливо, які стосуються технологій, науки, медицини, природи тощо. Ідея полягає у тому, аби дати інструмент, щоб за період базової школи (7–9 клас) розширити компетентності школяра з англійської мови до розуміння інформації у галузі всіх сфер життя та науки. Тоді в старшій школі він зможе обирати цілі курси англійською мовою, щоб у майбутньому брати участь міжнародних програмах та конкурувати зі студентами з інших країн».

Загалом Андрій Самойлов радить на уроках проводити більше обговорень. Із власного досвіду автор ділиться, що спілкування з учнями є однією з найкращих методик викладання. Наприклад, слід активніше працювати з розділами підручника «Поміркуй» і «Відкритий мікрофон», де подані цікаві питання для обговорення в класі. Практика на уроках також важлива, тому за можливості варто проводити різні дослідження та лабораторні роботи.

Кращий спосіб викладання — це спілкування з учнями! Аби учні були мотивовані й зацікавленні у вивченні предмета, навіть такої непростої дисципліни, як біології, Андрій Самойлов радить учителям упроваджувати:

– різні види сумісної чи індивідуальної роботи (діяльнісний підхід) та доброзичливе ставлення;

– обговорення проблемних питань, висловлювання думок та сприяння активним ситуаціям на уроці, коли учні самі виступають у ролі тих, хто навчає;

– методики інтерактивного та кооперативного навчання, діяльнісного практичного підходу, тобто найефективніше навчання — це співнавчання з учнями.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...