Курс на Європу: український ринок книговидавництва переживає період трансформації та бум

Поділитися:

Досить довгий час книговидавництво в Україні перебувало у занепаді. Один з основних факторів. Котрий впливав на ринок – низький рівень культури читання.

Але в останні роки ситуація змінилась і книжковий ринок почав свій розвиток.  Попри економічну, соціальну та політичну нестабільність, спричинених війною, видавництвам вдалося втриматися на плаву. А попит на книжки почав зростати.

Додатковим поштовхом для розвитку українського книговидання стало обмеження, а тепер вже й заборона, російських книжок. Наші видавництва почали докладати зусиль, аби заповнити нішу, що звільнилась, а українські автори  отримують визнання як на внутрішньому, так і на міжнародному рівні.

Звісно, це стимулює сучасну українську літературу і сприяє її популяризації.

Проте, варто відзначити, що український ринок книговидавництва взяв курс на Європу, тож зараз йде період трансформації та перебудови. Українські видавці підкреслюють, що політика будь-якої успішної країни ґрунтується на рівні освіченості громадян та динамічній економіці і досягти цієї освіченості та творчості без активного читання та книг є неможливим. Проте видавцям хотілось би більш активної участі в цьому процесі держави. Вже сьогодні потрібно використовувати інтерес читача до української літератури та продумувати стратегічні кроки виховання культури загалом й культури читання, як такої.

Головними критеріями тут можуть стати читацька культура, освіта, доступ до книг, технологічний розвиток. У тій же сусідній Польщі, розвиток культури читання впроваджується на державному рівні. Особлива увага приділяється школярам і їх зацікавленості до книжок. Створюються читацькі клуби, як для дітей, так і для дорослих, проводяться книжкові заходи та знакові події, що збирають читачів з різних куточків світу. Книжковий ринок у Польщі відзначається монопольним характером. Польські автори виступають як справжні зірки, на яких на будь-якому книжковому заході, зокрема на Варшавському книжковому ярмарку, формуються величезні черги за автографами. Середній наклад польських книг становить 4-7 тисяч примірників, тоді як у нас ця цифра звичайно коливається в межах 1,5-3 тисяч.

Важливим аспектом є вивчення читацької аудиторії задля дослідження тем та сюжетів, які є більш цікавими аудиторії. Це дозволить налагодити механізм популяризації читання. Такою системною роботою в тій же Польщі займається Інститут книги. В Україні за промоцію та створення книжкових ком’юніті переважно відповідають самі ж видавництва та книжкові блогери, поширюючи інформацію в соцмережах.

За даними Національної бібліотеки Польщі, у 2022 році читання книг стало ще популярніше серед підлітків (15-18 років), збільшившись на 12% порівняно з попереднім роком. У порівнянні з цим, в Україні до 2020 року відсоток читання серед старших підлітків (14-17 років) становив лише 21%. Це вказує на потребу в більш активних заходах, що стимулюватимуть інтерес до читання серед молоді та зростання читацької культури.

Просування літератури має відбуватися на міжнародному рівні – і тут має допомогти держава та її інститути.

Головною проблемою українського книжкового ринку є піратство. І знову ж таки держава стоїть осторонь цієї проблеми.

У той час, як Польща регулює піратство законом, порушення якого карається штрафом, обмеженням волі або позбавленням волі на строк до 3 років. Попри законодавчу  заборону продажу книжок російських видавництв  такі видання  продаються навіть у великих торгових центрах.

На сьогодні український книжковий ринок є досить перспективним.  Але потрібна системність, стабільність та безпечність, аби вийти на міжнародний рівень. Видавці ж зацікавлені в цьому та готові переймати досвід, розбудовуючи міцний книжковий ринок в Україні.

Підсумовуючи, можна виокремити такі умови росту книжкового ринку в Україні:

– програми підтримки видавництв, літературних заходів, літературної освіти, що сприятимуть розвитку книговидавничого ринку;

– виховання читацької культури: промоція читання, створення читацьких спільнот, літературних клубів, що може збільшити попит на книги;

– розвиток інфраструктури: розширення мережі книгарень, бібліотек, онлайн-платформ для продажу та поширення книг;

– підтримка вітчизняних авторів;

– боротьба з піратством: впровадження заходів, спрямованих на захист прав власності інтелектуальної власності.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
26 Липня 2024 року - 15:13
Що таке холістична медицина та як її принципи стосуються стоматології?
26 Липня 2024 року - 14:14
24 липня 2024 року на другій зустрічі ком’юніті «Майстерня сенсів»...
23 Липня 2024 року - 17:51
Президент вніс до Верховної Ради законопроєкти про затвердження його указів...