Окупанти обстрілюють Україну ракетами, зробленими восени цього року

Поділитися:

Деякі з крилатих ракет, які росія випустила по цивільній інфраструктурі України наприкінці листопада, виготовлено через кілька місяців після санкцій, запроваджених Заходом. Вони мали б позбавити москву компонентів, необхідних для виробництва такої зброї.

Про це повідомляє The New York Times, посилаючись на результати дослідження британської незалежної групи Conflict Armament Research (CAR), яка, зокрема, займається ідентифікацією та відстеженням зброї та боєзапасів, що використовувалися у війнах

За інформацією, експерти дослідили залишки крилатих ракет Х-101, знайдені в Києві після обстрілів 23 листопада. Відповідно до звіту, оприлюдненого слідчими, одна з ракет була виготовлена цього літа, а інша – у жовтні цього року, про що свідчить маркування на озброєнні.

«Те, що росія продовжує виробляти передові керовані ракети, такі як Х-101, свідчить про те, що вона знайшла способи придбати напівпровідники та інші матеріали попри санкції або що вона мала значні запаси компонентів до початку війни», – зазначив один з дослідників.

За висновками британських дослідників, майже все сучасне російське військове спорядження — як, приміром радіостанції з шифруванням чи лазерні далекоміри, – виготовлено із західних напівпровідників.

Також експертам вдалося зробити числовий аналіз 13-значної цифрової послідовності маркування ракет Х-101. Слідчі вважають, що перші три цифри представляють фабрику, де  виготовлено ракету, за ними йде інший тризначний код, який вказує на одну з двох відомих версій Х-101 і дві цифри, які вказують, коли її виготовлено. Вважається, що останній рядок із п’яти цифр позначає виробничу партію ракети та серійний номер.

Пьотр Бутовський, польський журналіст, який багато писав про російські військові літаки та боєзапаси, сказав, що числовий аналіз групи збігається з його дослідженням.

«Перші три цифри завжди «315» — це код виробничого підприємства. Ракети Х-101 розробляються і виготовляються підприємством «Радуга» в підмосковній Дубні», – розповів він.

Утім, чи означає використання росією «свіжих» ракет те, що її «старі» запаси вичерпуються, аналітики стверджувати не беруться.

«Чи скоротила росія свій запас старих крилатих ракет, невідомо. Але військові часто спочатку використовують у бою старі боєприпаси, тому що вони, як правило, складають більшість запасів країни», – зазначає видання.

Тим часом в українській розвідці заявляють, що,  попри черговий масований ракетний удар, у рф запаси високоточного ракетного озброєння впали до критичного низького рівня.

Раніше ГУР Міноборони повідомляло, що російські окупанти вже використовують стратегічний запас за деякими видами озброєння, а також ракети, виготовлені цього року.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...