Сі Цзіньпін припиняє економічне зростання через «легітимність, засновану на цінностях» – Вloomberg

Поділитися:

Останні економічні показники та політика Китаю спонукали низку економістів знизити свої оцінки темпів зростання країни на найближчі роки. Але не розраховуйте на те, що це підірве контроль Комуністичної партії Китаю.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Десятиліттями КПК заохочувала ідею, що її легітимність значною мірою випливає з розпалювання швидкого зростання. Ден Сяопін, китайський лідер, відомий своєю мантрою про «реформи та відкритість», заявив, що розвиток є рушійною політикою «жорсткого принципу». Рік за роком лідери Китаю рекламували цифри ВВП, які показують, як партія виконувала цей мандат.

Пекін витратив багато грошей на створення цього наративу. Націоналізм може бути легшою картою для партії, ніж забезпечення робочих місць і зростання доходів, хоча він стає більш небезпечним, про що свідчить події цього тижня, коли китайський винищувач врізався в канадський літак, який переслідував місію ООН. Це був останній приклад все більш небезпечної поведінки китайських військових.

Чи будуть люди Китаю задоволені цінностями в порівнянні зі швидким зростанням доходів? Передбачити, мабуть, неможливо. У сусідній Японії стрімке зростання закінчилося десятиліття тому, і в ній досі є та сама правляча партія — у демократичній державі — як і майже у всій післявоєнній епосі. КПК може зіткнутися з проблемами з інших причин, але уповільнення зростання може бути недостатнім, щоб понизити її авторитет.

Нагадаємо, найбільша економіка світу, ймовірно, розвивалася найшвидшими темпами за майже два роки протягом третього кварталу завдяки стійкому тренду на збереження споживчих настроїв в США, що є викликом для чиновників Федерального резерву, які обговорюють, чи потрібне додаткове посилення політики.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи