Венчурні інвестиції в Європі: у що готовий вкладати кошти бізнес – дослідження KPMG

Поділитися:

Обсяг венчурних інвестицій у Європі в четвертому кварталі 2023 року суттєво скоротився у порівнянні з попереднім кварталом, оскільки венчурні інвестори, особливо із США, відмовилися від великих інвестицій у регіон. Ймовірно, на зменшення інвестицій вплинули глобальні макроекономічні умови, війна в Україні та відновлення конфлікту на Близькому Сході.

Про це свідчать результати звіту VenturePulse за четвертий квартал 2023 року в Європі.

Хоча загальний обсяг венчурних інвестицій у Європі у 2023 році різко знизився порівняно з показниками 2021 та 2022 років, він залишився на рівні 2020 року і значно випереджає обсяг інвестицій за всі попередні роки.

Протягом четвертого кварталу 2023 року штучний інтелект залучив значні інвестиції в Європі. Найбільші угоди кварталу: залучення 486 мільйонів доларів США німецькою компанією AlephAlpha, що спеціалізується на створенні мовних моделей; отримання 434 мільйонів доларів США французькою компанією Mistral AI та 208 мільйонів доларів США ізраїльською компанією AI21 Labs, що займається генеративним штучним інтелектом.

Сфери енергетики та ESG також продовжували демонструвати гарний прогрес протягом четвертого кварталу 2023 року. Інвестиції у цих секторах варіювалися від залучення коштів на стартовій стадії розвитку (Seed-угод) до угод зі значними сумами. Наприклад, шведський виробник акумуляторів Northvolt залучив 145 мільйонів доларів США, а естонська компанія Skeleton Technologies, що спеціалізується на розробці і виробництві акумуляторів енергії, – 114 мільйонів доларів США.

З огляду на зобов’язання щодо досягнення нульового рівня викидів та необхідність швидкого збільшення фінансування для забезпечення енергетичного переходу, ці сфери, ймовірно, залишатимуться в полі зору інвесторів в найближчому майбутньому.

Венчурні інвестиції у Великобританії значно скоротилися у третьому та четвертому кварталах 2023 року на тлі постійних геополітичних та макроекономічних викликів. Відсутність стабільності, яка, як очікується, не закінчиться найближчим часом з огляду на очікувані загальні вибори у Великобританії у 2024 році, підважила впевненість венчурних інвесторів у швидкому відновленні економіки. Це змусило багатьох інвесторів притримати свої кошти та зосередити інвестиції на компаніях з перевіреною ринковою репутацією та постійними доходами. Протягом 2023 року, а особливо у четвертому кварталі, стартапи мали бути особливо надійними, щоб залучити інвестиції.

Поки низка стартапів у Великобританії продовжували готуватися до майбутніх IPO, ринок фінансування залишався закритим у четвертому кварталі 2023 року, так само, як і ринок M&A. Очікується, що відновлення ринку IPO вимагатиме більшої економічної та геополітичної стабільності, ніж зараз.

У той час як у четвертому кварталі 2023 року обсяг інвестицій у більшості країн Європи скоротився, інвестиції у Німеччині залишалися стабільними проти попереднього кварталу, зокрема завдяки залученню 486 мільйонів доларів США компанією AlephAlpha. Венчурні інвестори в Німеччині залишалися дуже консервативними у питаннях інвестування, зважаючи на складні макроекономічні обставини та той факт, що можливості для IPO залишалися малоймовірними.

У четвертому кварталі 2023 року спостерігалася хвиля призупинень виробництва, оскільки стартапи продовжували відчувати тиск з боку інвесторів, які змушували їх відмовитися від планів зростання і зосередитися на прибутковості. Багато стартапів також продовжували надавати пріоритет отриманню альтернативних джерел фінансування, як то конвертовані бридж-кредити, щоб уникнути закриття угод. У Німеччині також почастішали випадки банкрутства стартапів, які не змогли залучити нове фінансування.

У четвертому кварталі 2023 року обсяг венчурних інвестицій у Північній Європі продовжував залишатися на низькому рівні. Поки фінансування на ранніх стадіях було відносно стабільним, фінансування угод на пізніх стадіях залишалося мізерним, а найбільшою угодою кварталу стало залучення 145 мільйонів доларів США шведським виробником акумуляторів Northvolt.

Венчурні інвестори, ймовірно, продовжать приділяти основну увагу забезпеченню прибутковості компаній. Очікується, що в першому кварталі 2024 року ще більше компаній зазнають невдачі. Однак це може привернути увагу інвесторів до якісних компаній, здатних зробити внесок у розвиток здорової екосистеми у довгостроковій перспективі.

Очікується, що у 2024 році багато учасників ринку венчурних інвестицій приділятимуть велику увагу співпраці, особливо між існуючими венчурними фондами та акселераторами, які прагнуть досягти своїх стратегічних цілей, а також більш ефективно управляти своїми витратами. Кількість спільних фондів корпоративного венчурного капіталу (CVC) також може зрости, оскільки великі фонди прагнуть розширити свої можливості інвестування капіталу, працюючи в тандемі з іншими компаніями.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...