Інфаркт: коли мішень — не тільки серце, – Олександр Атанов

Поділитися:

Щорічно в Україні фіксують до 50 тисяч нових випадків інфаркту. Ця хвороба вражає не тільки серце, але саме інфаркт міокарда вважається одним з найстрашніших вбивць. Якщо подивитися на головну причину інфаркта, то це завжди перешкоджання кровотоку у тому чи іншому відрізку артерії.

З Вікіпедії: інфаркт — з лат. Infarctus та infarcire перекладається як «начиняти, наповнювати, утискувати». За змістом це окремий різновид локального змертвіння тканин органа, що завжди розвивається внаслідок раптового (гострого) порушення місцевого кровообігу. Це може бути як тромбоз, так і емболія, спазм судин, різке зниження артеріального тиску тощо.

Інфаркт як такий може бути не тільки самостійною хворобою, але й симптомом іншого захворювання. Термін цей вперше запропонував до широкого використання Рудольф Людвіг Карл Ві́рхов — німецький науковець, патолог, громадський і політичний діяч другої половини XIX століття. Цим терміном він назвав змертвілу ділянку тканини, що інфільтрована еритроцитами.

Види інфарктів

Інфаркти розділяють за морфологічним показником. Їх загалом три різновиди — ішемічний, який ще називають білим, геморагічний чи червоний, змішаний (друга назва — білий з геморагічним вінчиком). Кожен різновид має свої ознаки та характеристики:

  1. Білий чи ішемчіний інфаркт — найчастіше розвивається у таких органах, як нирка, головний мозок, селезінка, міокард. Некротизована ділянка найчастіше має трикутну форму та забарвлення біло-жовтого кольору (через що і назва — білий інфаркт). Ділянка відмежована від інших тканин, має щільну консистенцію. Причиною такого виду інфаркта майже завжди є повне припинення току крові у судині, а також у ї розгалудженнях.
  2. Червоний чи геморагічний — діагностується у таких органах, як легені та кишківник, рідше — у головному мозку та селезінці. Тут причини різні: якщо йдеться про інфаркт легені, то він розвивається на тлі серцевої недостатності, а інфаркт селезінки — на тлі тромбозу селезінкової вени. Якщо йдеться про інфаркт головного мозку, то причиною його розвитку завжди є тромбоз яремних вен або тромбоз синусів мозкової оболонки (твердої). Такий інфаркт також вирізняється трикутною формою, але у розрізі видно, що колір — червоний, відмежування від інших тканин теж присутнє. З часом колір змінюється — інфаркт стає блідим через гемоліз еритроцитів.
  3. Білий інфаркт з геморагічним вінчиком — вирізняється забарвленням. Некротизована ділянка має частіше біле, а рідше біло-сіре забарвлення, але у будь-якому випадку є обідок темно-червоного забарвлення. Найчастіше такий інфаркт розвивається у серці, селезінці, рідше у нирках. Причина розвитку полягає у тому, що наявний рефлекторний спазм дуже швидко по периферії інфаркту змінюється – перетворюється на велике (масивне) паралітичне розширення, що супроводжується швидким наповненням капілярів кров’ю. Далі йде розвиток престазу, стазу та, наприкінці, діапедезного крововиливу.

Також інфарктом називають ще й некроз тканини у нирках, коли ці органи просочуються сечокислими солями та/або жовчними кислотами. Але такий інфаркт в окремий різновид не виділяють.

Чому розвивається інфаркт

Головна причина розвитку інфаркту завжди полягає у тому чи іншому перешкоджанню вільного кровотоку. Якщо просвіт у судині є (тобто, закриття кровотоку не повне), інфаркт виникає через те, що немає відповідного живлення органу, тобто, кровопостачання до нього недостатнє з огляду на потреби. Такий стан може бути при гіпертонічній хворобі, різних серцевих вадах. Необов’язково інфаркту передує звуження судин, а от зниження їхньої еластичності присутнє завжди. Також судини перед інфарктом нездатні до адаптаційного розширення.

Якщо казати про час, то для розвитку інфаркту серцевого м’язу вистачить двадцяти хвилин ішемії органу, а от для інфаркту мозку – лише 5-6 хвилин. Найчастіше так відбувається, коли розвивається ішемічний інсульт. Мікро- або макроінфаркти розвиваються більше часу – на другу добу. Все це варто враховувати, аби своєчасно звернутися за допомогою.

Які наслідки має інфаркт

Наслідки інфаркту залежать і від різновиду, і від локалізації, і від інших факторів. Багато важить функціональна значимість тих ділянок, які були вражені, а також загальні можливості організму пацієнта щодо відновлення (регенерація тканин тощо). Так звані обширні (великі) інфаркти – це завжди інтоксикація організму продуктами розпаду, через що може підвищуватися температура, відбуваються різні зміни у внутрішніх органах (дистрофічні), розвиватися гарячка тощо.

Автор: Олександр Атанов, лікар-кардіолог вищої категорії.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
12 Червня 2024 року - 21:21
Незважаючи на можливе підвищення акцизів на пальне на 1,5–2 грн....
12 Червня 2024 року - 19:53
Один з оперативників розвідки РФ, який безпосередньо займається проведенням дезінформаційної...
12 Червня 2024 року - 13:43
Адміністрація американського президента планую посилення обмежень на доступ Китаю до...
11 Червня 2024 року - 18:06
У 2024 році ІТ-сфера України продовжила свій динамічний розвиток, незважаючи...