Олена Нусінова, електронна система проведення зборів

Поділитися:

Наскільки ми затримались з прийняттям впровадження щодо електронної системи проведення зборів? І чи покращить система електронного голосування і сам процес голосування? Які преференції дає ця система?
Про це розповість Олена Нусінова, Д.Е.Н. MBA, DBA, експерт з корпоративного управління
– Пані Олено, нещодавно було ухвалено Верховною Радою закон «електронної системи проведення зборів». Наскільки ми затримались з прийняттям цього впровадження? І чи покращить система електронного голосування сам процес голосування?
– Я вважаю, що ми не затримались все наразі та на часі. У нас є цікавий приклад цифрова держава «Дія» і тому буде дуже слушно мати електронну систему проведення голосування. Я вважаю, що ця система наддасть більш гнучкості, мобільності і якості проведення зборів.
– Які преференції дає ця система? У нас же були дистанційні збори, чим вони відрізняються?
– По перше дистанційні збори виникли у період карантину, і це будо своєчасне рішення комісії з цінних паперів і фондового ринку розробити такий механізм який би дав нам повну змогу проводити збори в межах якихось обмежень, потім ми продовжили використовувати дистанційні збори, тому що в країні зараз воєнний час. Наразі новий закон передбачає 3 способи проведення загальних зборів. По-перше, це очні збори, по-друге, дистанційні шляхом анкетування або опитування, по-третє, електронний. Чим же відрізняється електронний від дистанційного, по-перше при дистанційному форматі зборів, акціонер повинен заповнити бюлетень у паперовому вигляді, принести зберігачу, зберігач повинен провести індифікацію, а далі вже оформити цей процес, виникають багато питань з відкриттям рахунку зберігача, індифікацією, надання бюлетенів особисто, тощо. А електронні збори це збори які проводяться завдяки програмного забезпечення який буде розроблений національним депозитарієм до впровадження в дію цього закону і наддасть більше гнучкої можливості проведення цих зборів завдяки електронного підпису і використання програмного забезпечення. Тобто це дуже мобільний гнучкий спосіб і людина взагалі може в любому куточку світу може проголосувати та відвідати збори.
– Чи дасть додаткові можливості ця більш гнучка система?
– Взагалі це гнучкість, мобільність про що всі ми багато кажемо, але якщо повертатися до проведення очних зборів, то з давніх-давен вже нам зрозуміло, що початок корпоративних конфліктів, якихось рейдерських захоплень базувалися на проведенні очних зборів. У нас є дуже багато прикладів у минулому з псування бюлетенів, визнання зборів не дійсними, потім пов’язаних з цим судових процесів, які були підставою рейдерських захоплень, все це було…. потім відбувався прогрес та протиправні дії модифікувалися в більш законну форму, корпоративні конфлікти перешли в суди, але механізм використання загальних зборів як корупційної складової, він залишився в деяких випадках, так ось я хочу сказати що електронні збори виключають цей процес, тому що, людський фактор виключено, це електронна система ідентифікування і звісно безпосередньо сам акціонер шляхом електронної системи голосує. Я вважаю що це дуже якісний механізм, щоб уникнути однієї з корупційних складових та не допустимості корпоративних конфліктів.
– Чи буде ця система актуальна після закінчення воєнного часу? А може її треба розробляти на невеличкий період?
– Я вважаю, що ця система запрацює після воєнного часу, тому що ми маємо певний термін щодо впровадження цього закону, а також це такий універсальний механізм який буде потрібен після закінчення війни, з настанням нашої Перемоги, коли почнеться відбудова, прийдуть інвестори до України, коли в наші підприємства будуть вкладати та розвивати галузі виробництва, як українські, так і закордонні інвестори, і це такий гарний механізм який нас наближує до реальних рішень.
– Чи наблизить це нас до європейської системи?
– Безперечно, в Європейському Союзі вже давно існує така модель і я особисто маю досвід коли голосування відбувається шляхом електронного документообігу і це є маленький крок до гармонізації нашого законодавства і наближення нас до Європейського Союзу ну і звісно підвищення нашої інвестиційної привабливості.

 

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...