Госдеп оцінив економіку росії

Поділитися:

росія не може впоратися із санкціями, а ситуація в країні погіршується. Про це це повідомляє Державний департамент США із посиланням на дослідження Єльського університету.

Американські аналітики провели дослідження і на його основі зробили висновок, що путін бреше про реальний стан справ в економіці росії. Зокрема, теза російських пропагандистів про непорушність російської економіки і відсутність впливу на неї міжнародних санкцій спростовується в оприлюдненому документі. Там кажуть: міжнародні санкції мають сильний вплив на російську економіку. Навіть голова центробанку росії Ельвіра Набіулліна визнала «економічна активність знижується… припинення довгострокових економічних відносин матиме негативні наслідки».

У росії немає можливостей виробляти вітчизняні версії продуктів, які вона колись купувала за кордоном. Президент путін навіть спробував легалізувати крадіжку інтелектуальної власності з «недружніх країн», щоб частково забезпечити громадян країни необхідними товарами.

Крім того, кремлю довелося вжити жорстких заходів для штучного підвищення курсу рубля, що завдає шкоди як російському бізнесу, так і населенню загалом. У росії заборонили громадянам відправляти гроші за кордон, призупинили продаж банківських доларів, зобов’язали експортерів обмінювати 80 відсотків своєї виручки на рублі та змусили підприємства виплачувати зовнішній борг у рублях.

І як би не намагався російський уряд створювати ілюзію щодо захисту своєї економіки і населення від впливу санкцій, реальність доводить інше. Пересічні громадяни вже бачать наслідки війни Кремля проти України у своєму повсякденному житті. Якість життя пересічного росіянина однозначно погіршилася від початку її вторгнення в Україну. За цей період росію залишили понад 1000 міжнародних компаній у різних галузях, внаслідок чого російські громадяни більше не мають доступу до товарів та послуг, якими вони колись користувалися.

Також у дослідженні спростовується теза про те, що росія нібито може швидко переорієнтуватися із західних ринків на ринки «дружніх країн», зокрема Китаю.

«Публічно росія рекламує свої торгові відносини з КНР, щоб компенсувати дефіцит імпорту та експорту. Насправді це нерівноправні відносини, оскільки росія потребує Китаю набагато більше, ніж Китай потребує росії. Станом на 2021 рік, КНР був основним джерелом імпорту росії, тоді як сама росія займає лише 11 місце серед найбільших імпортерів товарів КНР. Експорт Китаю до росії з початку року по квітень 2022 року скоротився майже на 50%», – йдеться у дослідженні. Кремль щосили намагається знайти нові джерела для надходження важливих товарів, які він не може виробляти. Особливо це помітно на полі бою, де росія використовує мікросхеми, взяті з холодильників та пральних машин у своїй військовій техніці.

Раніше повідомлялося, що Китай обнулив інвестиції у росію через глобальний проект «Один пояс – один шлях». Це сталося вперше із 2013 року.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...