Рішення стосовно надання Україні допомоги у розмірі 50 млрд доларів проблемне, – Bloomberg

Поділитися:

США та Євросоюз разом із партнерами віднайшли можливість профінансувати зміцнення обороноздатності України та військової галузі. Йдеться про рішення надати Україні 50 мільярдів за рахунок прибутків із заморожених активів РФ на загальну суму 280 мільярдів доларів.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Угода, яку мають узгодити на саміті G7 в Італії, стала результатом кількох років гарячих перемовин про те, як використовувати російські кошти, не беручи участь у юридично сумнівному захопленні активів. У перші місяці саме Вашингтон наполягав на тому, щоб повністю захопити російські активи, аби дати можливість Україні повноцінно протистояти російській агресії. Рішення, яке знайшли зараз, влаштовує всіх учасників програми.

Згідно з рішенням, активи РФ будуть зберігати у своїх центральних банках країни Великої сімки. Натомість Україна отримає допомогу у вигляді позики, основою якої будуть прибутки з активів. За оцінками експертів, ці надходження становлять від 3 до 5 мільярдів євро (3,24-5,4 мільярда доларів) на рік.

Нагадаємо, схоже рішення мало на меті надавати Україні прибуток від активів двічі на рік. Але зараз Київ отримав можливість побачити ці гроші набагато раніше. Очікується, що угода допоможе покрити потреби України у фінансуванні до 2025 року та надалі.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
5 Липня 2024 року - 17:07
Команда українського криптомедіа Incrypted організувала в Києві масштабну конференцію Incrypted...
4 Липня 2024 року - 21:48
У Міністерстві економіки України нагадали алгоритм бронювання від мобілізації для підприємства
4 Липня 2024 року - 18:17
Цьогоріч Скандинавія побила туристичні рекорди через спеку на європейських курортах
3 Липня 2024 року - 21:03
Уряд дозволив міжвідомчій робочій групі, що займається мобілізацією військовозобов’язаних держслужбовців...