Китай веде торговельну боротьбу з Європою, орієнтуючись переходити на зелену енергетику – Bloomberg

Поділитися:

Рішення Китаю обмежити експорт критично важливих корисних копалин вдарить по ключових секторах у зусиллях Європейського Союзу з декарбонізації своєї економіки та демонструє межі прагнень Заходу перемістити ланцюги поставок поза межі досяжності політиків у Пекіні.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Китай є найбільшим світовим виробником двох мінералів, галію та германію, на які наступного місяця будуть накладені обмеження на експорт і які мають вирішальне значення для промисловості напівпровідників, телекомунікацій та електромобілів. ЄС отримує 71% галію з Китаю та 45% германію.

Цей крок стався через кілька тижнів після того, як ЄС оприлюднив нову стратегію економічної безпеки, яка передбачає нагляд за експортом критично важливих технологій і може обмежити зовнішні інвестиції в ім’я національної безпеки. Ця пропозиція є частиною зростаючого поштовху всередині блоку до зміцнення інструментів безпеки, оскільки такі країни, як Китай і Росія, все частіше використовують торгівлю та контроль над критичними лініями постачання для досягнення політичних і навіть військових цілей.

США є ключовим напрямком для європейського експорту автомобілів, фармацевтичних препаратів і машин. Німецькі автовиробники Volkswagen AG, Mercedes-Benz AG і Bayerische Motoren Werke AG побудували десятки заводів у Китаї, і зараз усі три виробники продають у Китаї більше автомобілів, ніж на будь-якому іншому ринку.

США наполягали на тому, щоб Європа дотримувалася жорсткої позиції з Пекіном, а президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн стверджувала, що блоку необхідно «зменшити ризики» щодо Китаю, але за винятком повномасштабного «відокремлення».

У березні ЄС ухвалив Акт про важливу сировину, щоб полегшити фінансування та видачу дозволів на нові проекти з видобутку та нафтопереробки, а також укласти торговельні альянси, щоб зменшити залежність блоку від китайських постачальників. США та Європа також прагнуть створити «клуб покупців» для укладення угод про постачання та інвестиційного партнерства з країнами-виробниками.

Цей крок Китаю стався в той момент, коли ЄС розпочинає безпрецедентну реформу для усунення викидів вуглекислого газу в усій своїй економіці, від виробництва енергії до сільського господарства та транспорту. Зелена угода, метою якої є зробити регіон кліматично нейтральним до 2050 року, вимагатиме доступу до величезної кількості критично важливих матеріалів, які використовуються в усьому, від сонячних панелей до електромобілів.

Нагадаємо, економічні проблеми Китаю множаться — і Сі Цзіньпін не має легкого вирішення.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...