Діджиталізація бізнесу: експерт Наталія Саркісян розповіла про останні тренди ІТ-технологій

Поділитися:

Діджиталізація – це певною мірою рушійна сила ефективного розвитку та посування бізнесу. За своїм змістом діджиталізація поєднує у собі трансформації, технології та величезні можливості. Якщо подивитися на країни, які традиційно демонструють високі показники економічного зростання, то саме там активно йде поцес діджиталізації у бізнесі – маому, середньому та великому. Ми запросили до розмови про останні тренди ІТ-технологій Наталю Саркісян, керівника компанії KoliSar.

«Якщо казати стисло, то діджиталізація бізнесу – це його оптимізація. У головній ролі виступають різні ІТ-рішення та технології, а мета їхня проста – допомогти удосконалити бізнес одразу у кількох важливих напрямках, як-от логістика чи маркетинг, внутрішні процеси чи обслуговування клієнтів. Можна сказати, що це такий собі сучасний спосіб розвитку», – каже Наталія Саркісян.

Саме за допомогою діжиталізації чи, як її ще називають, цифровізації, можна змінити такі показники діяльності, як економічність, надійність процесів. Разом із тим треба розуміти, що це не є повною перебудовою моделі, а лише розвитком вже існуючої. Діджиталізація – це не забіг на коротку дистанцію, а марафон, бо процес потребує часу.

Якщо говорити про переваги діджиталізації у рамках того чи іншого бізнесу, то вони помітні вже за дуже короткий час. Це, насамперед, можливість автоматизувати звичайні рутинній процеси та зробити їх прозорими з точки зору звітності. Також можна спрощувати виконання тих чи інших завдань, збільшувати ЦА та знаходити нові канали продажів тощо. Переваги бачить не тільки сам бізнес (зростають фінансові показники), але й його клієнт, бо рівень обслуговування підвищується.

Мінусів у залученні нових технологій цифровізації майже немає, але подекуди можуть зустрічатися невдоволення з боку клієнтів, що не готові до нового, бо звикли до старої моделі. Це не означає, що бізнес обов’язково втратить частину з таких клієнтів, а, скоріше, показує, що треба провести підготовчу роботу.

«Що стосується тривалості процесу, то він не може бути однаковим у різних проєктах. Все це залежатиме і від того, задля чого бізнес використовує діджиталізацію, і від масштабу діяльності, і від багатьох інших факторів, – продовжує Наталія Саркісян. – Але не варто очікувати, що все спрацює миттєво».

Також у KoliSar кажуть, що іноді власники бізнесу просто гадки не мають, з якого боку підступитися до змін, які інструменти використовувати, і це може стати однією з причин відкласти діджиталізацію на потім. Також у суспільстві існує думка, що все нове, а тим більше дотичне до IT – це дуже і дуже великі гроші на етапі розробки та введення у бізнес-процес.

Тренди IT-технологій для діджиталізації

Серед технологій теж є свої чемпіони, які вже стали трендами та у якійсь мірі дозволяють змінювати бізнес на краще у форматі «тут і зараз». Серед таких діджитал-інструментів найбільше розмов викликав свого часу ШІ – штучний інтелект. Він в змозі робити багато необхідних кроків, як-то: автоматизувати управління даними з метою покращення продуктивності роботи, збирати дані про клієнтів (покупців), покращити контент з точки зору адаптації під ЦА. Все це дозволяє максимально точно персоналізувати контент для споживача.

Ще один дієвий інструмент – CRM-система. Вона використовується задля того, аби забезпечити омнікальність бізнесу. Цікаво, що цей інструмент виконує свої задачі незалежно від того, про який розмір та напрям бізнесу йдеться. Зокрема, завдяки цій системі можна систематизувати інформацію про клієнтів, а заразом фіксувати всі збої, аналізувати їх причини та будувати маркетингові компанії.

«Один з дієвих інструментів для діджиталізації – чат-бот, – каже Наталія Саркісян. – Він створений, щоб  спілкуватися із клієнтами та покупцями, розуміти їх. Також чат-боти використовуються (і що важливо – активно!) у різноманітних колцентрах».

Для бізнесу чат-бот – це, насамперед, звільнений час співробітників, а ще – якісне запам’ятовування та зберігання інформації стосовно замовлень тощо. Ще два тренди – PIM-система та доповнена реальність (AR). Обидва інструменти цікаві та корисні у процесі діджиталізації, мають свої напрямки розвитку та допомагають в різгних сегментах бізнесу.

Сьогодні, якщо подивитися статистичні дані, майже 50 відсотків українського бізнесу вже використовує цифровізацію задля покращення алгоритмів роботи. Успішне занурення у нові технології, їхня дієвість та потужний ефект – все це доводить, що за діджиталізацією майбутнє українського бізнесу.

Наші сторінки у соціальних мережах:

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....