Соціально-відповідальний бізнес: ТОП-10 компаній, що допомагають українцям пережити війну та наближають перемогу

Поділитися:

Працюють, допомагають та дивляться у майбутнє.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, словосполучення «соціально-відповідальний бізнес» набуло нового значення. Якщо раніше соціальна відповідальність вимірювалась стратегічними практиками, що включали в себе не тільки виконання своїх завдань, але й додаткових заходів, спрямованих на підтримку громад, захисту довкілля, тощо, то нині бізнес оцінюють за іншими критеріями. А саме  – благодійність, допомога ЗСУ, гуманітарна допомога, допомога енергетичній системі. Так бізнес реагує на нові виклики та сьогодення соціуму, що змушений жити у період війни.

«Перший Бізнесовий» зробив підбірку найбільш соціально відповідальних бізнесів, які працюють, допомагають, наближають нашу перемогу та дивляться у майбутнє.

 “МХП-Громаді”

 

Компанія МХП спільно зі своїм стратегічним партнером, благодійним фондом “МХП-Громаді”, від початку повномасштабної війни реалізовує низку проектів, які спрямовані як на підтримку військових, ветеранів та їхніх родин, так і на розвиток громад, малого бізнесу в регіонах. Найперше, з лютого 2022 року компанія спрямувала ресурси на підтримку продовольчої безпеки. Сумарно курятини та іншої продукції компанії було передано понад 15 тисяч тонн на суму більш як 1 млрд грн.

Також з 2022 року компанія виділила близько 15 млн на ремонт та обладнання укриттів у школах, садках, лікарнях. Підтримує громади у створенні ветеранських та розвиткових просторів, молодіжних хабів (на це пішло близько 30 млн грн) та місцевий бізнес (зокрема, власні справи переселенців і ветеранів – на це виділили майже 20 млн грн).

Окрім того, компанія МХП реалізує програму реінтеграції військових та ветеранів “МХП Поруч”. Восени 2023 року в межах цієї програми запустили Центр взаємодії з військовими і ветеранами, координатори якого забезпечують індивідуальний супровід та комплексну підтримку для захисників та їхніх сімей під час служби й після повернення з війни: від гуманітарної допомоги військовим частинам, медобстеження, лікування та реабілітації до юридичної та психологічної підтримки, соціальної реінтеграції й професійної адаптації.

До проактивної позиції компанії долучаються і її працівники, які зокрема підтримують регулярні донації крові. Наприклад 30 співробітників оперативно здали кров після влучання ракети в лікарню ОХМАТДИТ. У компанії вірять, що кров може воювати, рятуючи життя тих, хто її втратив, тому охочих стати донорами стає все більше. Також МХП проводить збори мобілізованим колегам. Кожен співробітник може як щомісяця надсилати фіксований платіж, так і долучатися до цільових зборів. Кошти витрачають на потреби тих співробітників, хто перебуває на фронті. Від початку тільки цього року таким чином вдалося зібрати 35 млн грн.. А ще у компанії регулярно приймають участь у благодійних забігах/заїздах (уже організували 3 масштабні забіги на 1600+ людей у Тернополі, Вінниці й Черкасах, на черзі Ладижин і Київ).

Тож зараз МХП – справжній приклад соціально відповідального бізнесу.

Meest China, міжнародна поштово-логістична компанія

Наразі у Meest China, міжнародної поштово-логістичної компанії, є два пріоритетні напрями допомоги – військовим та дітям.

З перших днів вторгнення компанія допомагає армії коштами на закупівлю РЕБів та дронів, закупівлею та передачею техніки, автівок, дизель-генераторів, дронів та всього необхідного, що просять воїни.

Так, днями передали 10 автівок для військових. Проте цю передачу відрізняє один факт. Кожен департамент компанії сам обирав, кому саме передавати окрему автівку, і брав участь у передачі транспорту військовим. Адже в кожного з нас є знайомі, друзі, родичі, які служать і потребують додатковий транспорт для виконання бойових завдань.

До речі, минулоріч Meest China отримала подяку від ГУР Міноборони України за сприяння та співпрацю у наданні допомоги Українській армії та активну громадянську позицію в боротьбі за незалежність України.

Щодо допомоги дітям, то з 2021 року компанія надає фінансову допомогу БФ “Даруємо радість”, який підтримує багатодітні родини та дітей у важких життєвих обставинах.

За 2023 рік фонд допоміг майже 6 000 дітей та дорослих, які отримали продукти, засоби гігієни, товари для дітей та для облаштування місць проживання. Також було проведено 600+ навчальних заходів.

Також цьогоріч додався ще один соціальний напрям. Команда Meest China почала допомагати притулкам, які опікуються безпритульними та покинутими під час війни тваринами. Так, окрім фінансової допомоги, працівники долучаються до вигулу собак, допомагаючи їм соціалізуватись.

Видавництво «Ранок»

Видавництво не потребує реклами, адже його добре знають українці – тут видають книги, спеціалізовані видання, підручники понад 27 років. «Ранок» працює задля розвитку української освіти та культури,  розбудови держави та підвищення її позитивного іміджу за кордоном.

З початком повномасштабного вторгнення, видавництво не залишилось осторонь загальної біди – тільки цього року корпорація перерахувала 1,5 млн грн для забезпечення захисників Харківщини засобами РЕБ. З 2020 року «Ранок» підтримує оборонців з 5-ї Слобожанської бригади НГУ, а ще – перерахувало понад 1,3 млн грн, отриманих з продажів й аукціонів манґи «Привид Києва», на підтримку військових і їх сімей. Оскільки «Ранок» займається книгами, в компанії вирішили підтримати українські бібліотеки та популяризувати читання.

Наприклад, на початку року «Ранок» передав книги для Центральної дитячої бібліотеки імені Петра Панча у Харкові, будівля якої була зруйнована внаслідок ворожого обстрілу. А нещодавно разом із БФ «BGV CharityFund» та іншими партнерами зібрали 150 000 грн для оновлення фондів бібліотек Харкова.   Компанія долучається до створення  уккросингів із безоплатними книгами в різних регіонах України. З 2023 року компанія є патроном «Книжкового клубу ЦСР для дітей України» та наповнює їхні бібліотечки книгами. За підтримку Глобальних цілей у лютому «Ранок» визнали найкращим підписантом угоди «SDG PublishersCompact» серед усіх видавців світу.

«Ранок» регулярно передає українські книги для дітей до нещодавно звільнених від окупантів громад. Також цього року компанія провела кілька спільних заходів спільно з Фундацією Дім Рональда МакДональда для важкохворих діток із лікарні «Охматдит».

У видавництві стверджують, що у планах подальша підтримка українців та наших захисників, а також популяризація читання та безліч благодійних акцій.

 Компанія модульного та каркасного будівництва Budmall Center

 Тарас Демкура – віце-президент Міжнародної торгової палати IСС Ukraine, кандидат економічних наук, член Ради директорів Конфедерації будівельників України, амбасадор культурної дипломатії України.

З перших днів війни започаткував компанію Budmall Center з відбудови та модернізації України.

Разом з дружиною Іриною вони займають активну громадську позицію, розвивають бізнес та інвестують у соціальні проекти, в культурну дипломатію.

Минулого року Демкура офіційно заявив, що продає колекцію ретроавтомобілів, щоб допомогти ЗСУ. Більша частина коштів вже спрямована на покупку техніки для передової  та відбудову зруйнованого житла.

«Коли наші центри для ВПО були переповнені, то ми почали шукати ефективні рішення для розміщення великої кількості людей, – розповідає Тарас Демкура. – Саме тоді ми дізналися про модульне та каркасне будівництво, розпочавши власне виробництво швидко монтованого дерев’яного каркасного житла. Невдовзі створили виставкові майданчики для демонстрації кращих зразків від українських виробників».

Девізом благодійного фонду «Дім української родини» стало «Допомагати з житлом людям, постраждалим у наслідок війни».

Родина Демкур створила проєкт «Подаруй житло та затишок українській родині», подарувавши родині з Ірпеня, яка втратила власний дім через війну, зручний модульний будинок.  Згодом їх приклад наслідували інші підприємці.

Повномасштабна війна та бажання відбудувати рідну країну стали причиною об’єднання в кластер деревообробників, що пропонує оптимальні рішення для розв’язання питань житла для ВПО, ОТГ, розвитку бізнесу, туристичних локацій (готелів, кемпінгів, глемпінгів).

Не залишатися осторонь у  скрутні часи, інвестувати в нові проєкти попри воєнні загрози, виходити на нові ринки і допомагати постраждалим від війни – це кредо родини відомих тернопільських меценатів.

Мережа ресторанів «Євразія»

«Євразія» – це не лише про їжу, а й про допомогу Україні – так каже про мережу керуючий партнер Оксана Тихоненко.  Політика компанії полягає у тому, що кожен внесок важливий для перемоги. Загалом, з початку повномасштабного вторгнення для потреб ЗСУ, відновлення країни та на допомогу соціально вразливим верствам населення компанія «Євразія» витратила більше 10 млн грн.

Понад 1,9 млн грн передано на підтримку та допомогу ЗСУ, безпосередньо на рахунки Генерального штабу. У  липні цього року «Євразія» вирішила переорієнтувати  допомогу армії на пряму закупку техніки та обладнання для окремих підрозділів ЗСУ і на ці потреби було витрачено близько 1 млн грн. Через новостворений благодійний фонд «Євразія» було передано:

  • рації, зарядні станції
  • компанія долучилась до збору БФ «Маємо крила» на придбання тепловізорів для 22-ї ОМБР
  • закрили збір БФ «Чумацька валка» на придбання мастила для танкістів (тактичні медики) 72 бригади імені Чорних Запорожців
  • придбали автомобіль для бригади;

Окрім допомоги ЗСУ, ми розвиваємо напрямок підтримки соціально вразливих верств населення та постраждалих від російської агресій. Понад 1 млн грн та 2 830 обідів відправлено волонтерському руху «Добробат».

Понад 73 тисячі обідів було зроблено для благодійного фонду підтримки та всебічного розвитку для людей старшого віку «Життєлюб», передано вантажний бус для допомоги та евакуації в Херсонській області», – розказує Оксана Тихоненко.

Компанія передає питну воду для Головного військового клінічного госпіталю Міністерства оборони України.

Лише цього року мережа ресторанів «Євразія» змогла закупити обладнання, турнікети та гемо статики для 10 ОГШБ, долучились до збору на укомплектування 10 мобільно-вогневих груп сил ППО «Центр» від БФ “Гуркіт”. Для 117 ОМБр передали дрон DJI Mavic 3 Ecoflow для 72 бригади ім. Чорних Запорожців

Допомогли закрити збір на авто для 163 батальйону FPV-дрони для 73-го морського центру спеціальних операцій, окуляри для управління FPV дронами для 3 роти, 22 ОБСП, президентської бригади РЕБ для 3-ї штурмової FPV-дрони для «Гострих картузів».

Також передали для фонду «Добробат» 478 000грн та 175 обідів.

Окрім того змогли допомогти  Магальському дитячому будинку-інтернату та Грищанському навчально-виховному комплексу, гуртожитку для ВПО у м. Запоріжжя та пункту харчування у с. Першотравневе;

А ще – продовжуємо готувати обіди для фонду «Життєлюб» – лише за цей рік зготували 6 700 ситних обідів для переселенців та літніх людей» –  розповіла Оксана Тихоненко.

Адміністрація та персонал мережі ресторанів  «Євразія» запевняють, що  й надалі прийматимуть активну участь у зборах та співпрацюватимуть з благодійними фондами, задля того, щоб країна якомога швидше прийшла до Перемоги.

Академія інтернет-маркетингу WebPromoExperts

Академія інтернет-маркетингу WebPromoExperts активно впроваджує грантову програму для підтримки військових та ветеранів. Вже 56 учасників успішно завершили навчання, здобувши нові професійні навички у сфері digital і відкривши кар’єрні можливості у цивільному житті – і це лише початок. Адже плани у Академії чималі.

Програма дає шанс на перезавантаження кар’єри: її учасники опановують контекстну та таргетовану рекламу, SEO, SMM, веб-аналітику, інші напрями інтернет-маркетингу та Штучний Інтелект. Завдяки цим знанням вони швидше адаптуються до цивільного життя, успішно розпочинають кар’єру та сприяють розвитку економіки країни.

Участь у програмі — це можливість не тільки здобути нову професію, а й отримати доступ до експертних знань та підтримки досвідчених фахівців. Викладачі Академії — практики, які діляться своїм досвідом та лайфхаками для реального робочого процесу.

Процес подання заявки прозорий: достатньо надати документи, що підтверджують статус ветерана або учасника бойових дій. Одна особа може обрати один курс. За півроку проєкт надав доступ до навчання 56 учасникам на суму понад 1.5 млн грн, і це лише початок. Наразі виділяється по 2 грантові місця на групу, а ціль — надати знання та професію 1000 захисникам протягом наступного року.

Ось що пишуть випускники: «Сподобалось навчання на курсі “таргетолог” — змістовне і лаконічне. Велике дякую за можливість проходження навчання за грантовою програмою для учасників бойових дій», «Навчання за грантовою програмою перевершило очікування. Якісні знання, зворотній зв’язок на висоті. Рекомендую всім!»

«Грантова програма від WebPromoExperts» — наш спосіб виразити вдячність захисникам України, підтримати їх у нових професійних починаннях і допомогти адаптуватися до мирного життя» – розповідають у Академії.

Сервіс цифрових рішень для бізнесу “Вчасно”

Сервіс цифрових рішень для бізнесу “Вчасно” активно долучається до благодійних проєктів. Адже в умовах повномасштабного вторгнення будь-який бізнес має бути не просто ефективним, а й соціально відповідальним. Саме тому “Вчасно” долучається до ініціатив, які наближають перемогу та допомагають Україні. Зокрема:

  • Модульний будинок для родини, яка втратила дім через обстріли рф. Весь прибуток від IV Форуму “Бізнес без паперу” (748 тисяч грн) “Вчасно” спрямувало на побудову модульного будиночка для родини з Макарова. Дім цієї сімʼї зруйнували російські окупанти. Родина Кулішенків цієї весни вже оселилася в новому помешканні. Прибуток від V Форуму “Бізнес без паперу”, який пройде цієї осені підуть на будівництво житла для ще однієї сімʼї. Зараз люди живуть у наметі біля зруйнованого дому у Бородянському районі.
  • Тачки-підривачки”. “Тачки-підривачки” – наземні ударні дрони-камікадзе Ratel. На зібрані 1,5 млн грн, ми закупили 2 комплекси по 6 машин та по 1 станції управління.
  • Розмінування. “Вчасно” разом з Гуманітарним фондом Сергія Притули зібрали 330 тисяч грн на 11 професійних металошукачів для мобільних груп гуманітарного розмінування Державної спеціальної служби транспорту України
  • Дрони для Сил Безпеки та Оборони України. В межах проєкту “Армія дронів EVO” задонатили понад 500 тисяч гривень на дрони для наших захисників та захисниць.
  • Екскурсії для дітей. “Вчасно” проводить екскурсії в офісі та знайомить зі сферою і професіями в ІТ для дітей із вразливих груп населення, зокрема внутрішньо переміщених осіб. Наша мета – на прикладі ІТ показати дітям, що в Україні на них чекають гарні професійні можливості.

Ми вбачаємо, що бізнеси мають звертати велику увагу на молодь, адже майбутнє та відбудова країни залежить від них, від їх поглядів та настроїв. Таким чином ми намагаємося переконати молоде покоління не виїжджати за кордон, а залишатися в Україні та розвивати її.

Мережа фітнес-просторів Smartass

Мережа фітнес-просторів Smartass займає активну соціально-відповідальну позицію з моменту запуску свого першого простору у Києві 2019 року, турбуючись про екосистему, привертаючи увагу до зменшення використання пластику, тощо. За цей час мережа вийшла на міжнародний ринок, проте флагманом все ще залишається їх перший клуб у центрі столиці на вул. Жилянській 41-А.

Smartass відомий своєю особливою атмосферою, де поєднали спортзал і нічний клуб, завдяки світловим сценаріям та музичним трекам. Ознайомитись з розкладом, форматами, забронювати тренування і навіть замовити їжу можна через їх однойменний мобільний застосунок.

За публічною статистикою застосунком щоденно користується 21 тисяча клієнтів. Разом з тим, вони долучаються до регулярних благодійних тренувань, подій на терасі ресторану Smartass Kitchen & Bar та дружніх зборів.

“Help or sport? Both!” – слова, які постійно чути в стінах клубу.

Від моменту повномасштабного вторгнення країни-агресора фітнес-клуб Smartass підписав меморандум з проєктом “Птахи” БФ Відчуй, якому надсилає щомісячні платежі для закупівлі тактичної медицини, надав можливість військовослужбовицям які є учасницями ГО Arm Women Now тренуватись безплатно, долучився та ініціював десяток заходів спрямованих на акумулювання коштів за запитами військових підрозділів та організацій. Один з яких нещодавній онлайн-забіг в  підтримку збору на закупівлю спортивних протезів від центру Superhumans.

Підсумовуючи, соціально-відповідальний бізнес відіграє надзвичайно важливу роль у підтримці українського суспільства в умовах війни.

Фітнес-простори Smartass, не лише продовжують свою основну діяльність, але й активно беруть участь у благодійних ініціативах, надають допомогу військовим і збирають кошти на потреби армії. Їхній внесок у розвиток та підтримку громадянського суспільства наближає Україну до перемоги, показуючи, що бізнес може бути не лише прибутковим, але й важливим соціальним гравцем у часи кризи.

 Хімчистка UNMOMENTO

На тлі війни в Україні, багато бізнесів активно підтримують Збройні Сили України різними способами. Одна з важливих ініціатив, яку реалізувала UNMOMENTO – безкоштовна чистка одягу, та спальних мішків. Це не лише форма підтримки військових, але й важливий внесок у їхній комфорт і здоров’я – каже Світлана Юлдашева, директор та співзасновниця хімчистки UNMOMENTO

Тому з початку повномасштабного вторгнення UNMOMENTO безкоштовно почистили більше ніж 5 000 одиниць одягу, та 1 500 спальних мішків. На цьому UNMOMENTO не зупиняючись продовжує допомагати, одним із таких випадків є історія співробітника який пішов захищати нашу країну від загарбника разом з двома синами, компанія зробила свій внесок, розуміючи як важливо мати можливість пересування, та передала авто у підтримку наших захисників.

На деокупованих територіях ситуація була надскладна – більшість людей залишилися без одягу та прихистку, зв’язавшись з фондом “БФ Українська Освітня Фундація” вдалося збирати речі на допомогу всім кому було це необхідно.

«Не зважаючи на труднощі викликані війною компанія продовжує допомагати захисникам та постраждалим від окупації. Це наш спосіб подякувати кожному військовому за їхній героїзм і самовідданість. Разом ми сильні!» – каже Світлана Юлдашева.

Адвокатське бюро «Турій і партнери»

Засновник бюро Андрій Турій активно та постійно допомагає 40-ій бригаді тактичної авіації імені «Привида Києва».

«На початку війни у березні 2022 року мною було організовано доставку спальних мішків, рацій, ноутбуків, медичних препаратів для дітей – орієнтовно на 10 тисяч євро. Ще близько 15 тисяч євро витратили разом з партнерами на планшети, ноутбуки, роутери, оптоволоконні кабелі – все для ЗСУ», – розповів Андрій Турій.

Нині адвокатське бюро передає до різних частин та волонтерам набори для екстреної медичної допомоги для поранених бійців, матраци, брезенти, подушки, спальники. Адвокати опікуються однією з танкових бригад, збираючи бійцям продуктові набори а кошти на ремонти автомобілів.

При цьому у компанії відзначають, що вже давно не ведуть ні обліку коштів, ні номенклатури – відгукуються завжди по можливості і допомагають, чим можуть.

Соціальна відповідальність під час війни вимірює успіх бізнесу на основі цінностей і переконань, наскільки конкретні цінності та переконання поділяються командою і чи дійсно ти потрібен суспільству. Нинішній бізнес в умовах повномасштабного вторгнення передбачає відповідальне ставлення компанії до свого продукту, споживачів, працівників, а також допомогу у розв’язанні гострих соціальних проблем, що викликані війною.

Наслідки військової агресії РФ призвели до визначення нових пріоритетів і задач в області забезпечення сталого розвитку із залученням у цей процес більш широкого кола суб’єктів. Післявоєнне відновлення України потребує значних ресурсів і консолідації зусиль держави, міжнародних організацій та національного бізнесу, що, як бачимо, довів своє право називатися саме українським, нашим.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...