За кілька тижнів Україна має відновити виплати по відсотках приватним кредиторам, – Bloomberg

Поділитися:

В Україні за декілька тижнів закінчується строк мораторію на облігації на 20 мільярдів доларів, який тривав два роки. Тож країні потрібно буде відновити виплату відсотків приватним кредиторам. Розмови про реструктуризацію, які велися весь час, допоки результатів не дали. Така ситуація склалася через розбіжностях у важливих питаннях. Зокрема, йдеться про те, якою часткою своїх інвестиційних облігацій повинні пожертвувати власники.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Оскільки повномасштабне вторгнення Росії триває вже третій рік, Україна має наміри зменшити свої боргові виплати. Це робиться головним чином задля того, щоб заощадити обмежені ресурси на полі бою та зберегти функціонування державних служб. А на додаток Україні необхідно й надалі підтримувати добрі відносини з кредиторами для відновлення своєї економіки після закінчення бойових дій.

Станом на зараз Україна витрачає майже весь свій внутрішній дохід на фінансування війни, а фіскальна допомога від Європейського Союзу, США та Міжнародного валютного фонду використовується для покриття соціальних послуг. Так, пакет допомоги на суму 61 мільярд доларів, який законодавці США схвалили в квітні, передбачає виділення 7,8 млрд доларів на підтримку бюджету, а решта включає військову допомогу у вигляді зброї.

Міністр фінансів України Сергій Марченко зробив заяву, у якій наголосив: допомога допоможе покрити його бюджет на цей рік, але перспективи на 2025 рік залишаються невизначеними. Зокрема, можливий «додатковий» дефіцитом у розмірі цілих 12 мільярдів доларів, якщо війна продовжуватиметься нинішніми темпами.

Ситуація значним чином ускладнюється тим, що будь-який прогноз фінансової спроможності України залишається залежним від розвитку війни та активності і планів РФ. Натомість у МВФ прогнозують, що цього року економіка України зросте в діапазоні від 2,5% до 3,5%. Внутрішній валовий продукт все ще на чверть нижчий за рівень, коли Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року.

Нагадаємо, продаж доларів Національним банком для підтримки курсу гривні за тиждень з 1 по 5 липня зменшився до $631,66 млн з $670,9 млн тижнем раніше.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...
1 Жовтня 2024 року - 13:50
Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана та...