Росія багато років проводила операцію впливу в Європі, – Bloomberg

Поділитися:

Один з оперативників розвідки РФ, який безпосередньо займається проведенням дезінформаційної кремлівської кампанії в Африці, багато років допомагав колегам проводити так звану операцію впливу в Європі. Головна ідея її полягала у формування громадської думки.

Про це, ознайомившись із документами, пише Telegram “Перший Бізнесовий“.

Агент Федеральної служби безпеки Росії Артем Курєєв, якого визнав таким суд в Естонії у 2022 році, мав широкі контакти із європейськими журналістами. Зокрема, є докази його листування та особистих контактів принаймні з дванадцатьма журналістами. Агент ФСБ не тільки контактував із ними, але й оплачував поїздки журналістів на окуповані українські території. Також є документи, які підтверджують його спроби заплатити за розміщення замовних статей у таких виданнях, як Times та інші.
В інших випадках він використовував інші методи та засоби – більш завуальовані. Але мета все одно була та сама – вплинути на висвітлення війни. Зокрема, агент ФСБ користався для цього різними інтерв’ю, позначаючи та обговорюючи теми в новинах або організовуючи заходи для преси.

Країни G7 та Євросоюзу зробили боротьбу з російською дезінформацією та операціями впливу головним пріоритетом напередодні саміту лідерів в Італії, що пройде вже цього місяця. Ці дії включали публічне викриття російських кампаній і методів, застосування санкцій до ЗМІ та окремих осіб, координацію відповідей на дії Москви, а також намагання запобігти поширенню дезінформації на основних технологічних платформах.

Натомість відомо, що протистояти масивним кампаніям, на які РФ не жаліє ані грошей, ані зусиль, дуже складно. Головна мета всіх російських кампаній – посіяти плутанину та сумніви в цільовій аудиторії, а не переконати людей у певному наборі фактів, щоб поляризувати суспільства щодо таких питань, як міграція, війна чи відносини Заходу.

Нагадаємо, європейські чиновники ведуть переговори про те, щоб продовжити надходження газу через ключовий трубопровід Росія-Україна.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Червня 2024 року - 21:15
Для впровадження в Україні електронних повісток необхідно ухвалити відповідне законодавство
21 Червня 2024 року - 20:12
Під час мобілізації підприємства критичної інфраструктури мають право забронювати своїх співробітників від...
21 Червня 2024 року - 19:49
Уряд підтримав зміни до закону, планується замінити паперове посвідчення ветерана...
21 Червня 2024 року - 14:33
Гроші — одна з важливих складових у житті, а кредитування...