Європарламент визнав Голодомор геноцидом проти українського народу

Поділитися:

15 грудня депутати Європейського парламенту визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Відповідну резолюцію підтримали 507 депутати, 12 виступили проти, 17 утрималися.

Про це повідомив Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Проголосованим документом євродепутати засудили дії радянського режиму, які «призвели до смертей мільйонів українців», і закликали ті уряди та організації, які ще цього не зробили, визнати їх геноцидом.

«Європейський парламент визнає Голодомор, штучний голод 1932-1933 років в Україні, що був спричинений навмисними діями радянського режиму, геноцидом проти народу України; рішуче засуджує такі дії тоталітарного радянського режиму, що призвели до смерті мільйонів українців, та істотно підірвали основи українського суспільства», – йдеться у резолюції Європарламенту.

Євродепутати також засудили спроби правлячого режиму в росії маніпулювати історією «заради власного виживання» та закликали рф як правонаступницю Радянського Союзу принести вибачення за злочини проти України.

«росія сьогодні є державою-спонсором тероризму. Євродепутати також засуджують жахливі злочини росії, які знову здійснюються проти українського народу, такі як цілеспрямоване знищення цивільної енергетичної інфраструктури України взимку», – повідомляє пресслужба установи.

Ухвалену Резолюцію Європарламенту буде передано до Верховної Ради, Президенту та уряду України, високому представнику ЄС, Раді ЄС, Європейській комісії, урядам та парламентам країн-членів ЄС, президенту, уряду та парламенту російської федерації, генеральному секретарю ООН, генеральному секретарю ОБСЄ та генеральному секретарю Ради Європи.

Нагадаємо, у листопаді 2006 року Верховна Рада визнала штучний голод, влаштований радянською владою в 1932–1933 роках в Україні, відомий як Голодомор, геноцидом українського народу. За даними науково-демографічної експертизи, загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.

Пам’ять жертв голодоморів в Україні вшановують щороку в четверту суботу листопада. Наразі Голодомор офіційно визнали геноцидом понад 20 країн світу.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Червня 2024 року - 21:15
Для впровадження в Україні електронних повісток необхідно ухвалити відповідне законодавство
21 Червня 2024 року - 20:12
Під час мобілізації підприємства критичної інфраструктури мають право забронювати своїх співробітників від...
21 Червня 2024 року - 19:49
Уряд підтримав зміни до закону, планується замінити паперове посвідчення ветерана...
21 Червня 2024 року - 14:33
Гроші — одна з важливих складових у житті, а кредитування...