Втручання у вибори: республіканці звинувачують Зеленського

Поділитися:

Мало хто очікував, що за день до візиту Зеленського до Вашингтона спікер Джонсон надішле йому листа, який починається словами «Я вимагаю, щоб ви негайно звільнили посолку України в США Оксану Маркарову».

Утримаюсь від оцінок, – але розкажу про те, що ми маємо на цю мить.
Отже, в середу Майк Джонсон оприлюднив вимогу до Зеленського, яка багатьох заскочила своїм формулюванням: негайно звільнити Оксану Маркарову.
Причина, яку він називає, – організація візиту на завод боєприпасів у Пенсильванії, де поруч із Зеленським зʼявились представники демократів, але не було республіканців.

 

 

В той же день голова комітету нагляду Палати представників, республіканець Джеймс Комер ініціював розслідування про те, чи збиралась адміністрація Байдена-Гарріс використати на свою користь поїздку Зеленського у Пенсильванію, яку він назвав «втручанням у вибори».
За день до того інша група республіканців у Конгресі направила схожого листа до Мінʼюсту і Міноборони – з вимогою розслідувати, чи залучили для поїздки Зеленського федеральні ресурси, і чи не є це порушенням закону. Із критичними заявами виступили інші законодавці теж.
Все це підігрівається заявами Дональда Трампа. Починаючи з понеділка на кожному мітингу він не шкодує критики в бік Зеленського і каже, що той нібито хоче перемоги демократів. З останнього: «Президент України в нашій країні, і він зводить маленькі паскудні наклепи на адресу вашого улюбленого президента, мене … Будівлі зруйновані, міста зникли. Їх уже немає, а ми продовжуємо віддавати мільярди доларів людині, яка відмовляється йти на угоду – Зеленському».
 AP повідомляє, що очікувана зустріч Трампа і Зеленського, де той мав представити йому свій план перемоги, не відбудеться. Що саме розлютило республіканців: до візиту Зеленського на завод у Пенсильванії приєднався губернатор штату Джош Шапіро, також там зʼявилися сенатор Боб Кейсі і конгресмен Метт Картрайт. Усі троє – демократи.
Джош Шапіро – близький соратник Камали Гарріс і активний гравець у її кампанії, вона розглядала його своїм потенційним віцепрезидентом. Пенсильванія – один з ключових штатів, за який точиться запекла боротьба. На додачу, там велика українська і польська громада, для яких тема України на виборах є важливою.
Беручи все це до уваги, республіканці сприйняли поїздку Зеленського в Пенсильванію як пряму чи непряму спробу додати балів Камалі Гарріс. Саме звідси зʼявились питання про використання федеральних коштів і те, як Зеленський добирався до заводу.
Крім цього, незадоволення у Республіканській партії викликало інтервʼю Зеленського для The New Yorker напередодні візиту до США, у якому він критикує заяви Джей Ді Венса щодо України, а самого кандидата у віцепрезиденти називає «надто радикальним». Зеленський сказав, що не сприймає слова Венса про територіальні поступки всерйоз, адже це б призвело до глобального конфлікту. Дехто з республіканців побачив у цих коментарях паралелі із заявами кампанії Камали Гарріс.
Хоча в цьому ж інтервʼю Зеленський згадує про свою позитивну комунікацію з Дональдом Трампом і підкреслює: «Україна продемонструвала мудрість не ввʼязуватись в американську внутрішню політику. Ми завжди намагалися уникати впливу на вибір американського народу – це було б просто неправильно».
Хто стежить за Оксаною Маркаровою у Вашингтоні, знає, що вона, як і будь-який посол, теж послідовно зосереджується на розбудові двопартійної співпраці – як з республіканцями, так і з демократами. Тим не менш, ситуація зараз приблизно така.
Поки ні посольство, ні українська сторона цієї історії не коментують. Візит Зеленського до Вашингтона відбудеться – і попри все, в нього заплановані двопартійні зустрічі в Конгресі США. Ну і візит до Білого дому із оголошеннями нової підтримки – вчора США оголосили про пакет допомоги на $375 млн, який включає ракети для F16. Також очікуємо великого оголошення про збройну допомогу на $8 млрд.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
25 Вересня 2024 року - 11:00
«Аптека 9-1-1» та Київський медичний університет напередодні Дня фармацевтичного працівника...
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...