В ООН ухвалили резолюцію про репарації України

Поділитися:

Генеральна асамблея ООН ухвалила проект резолюції про створення міжнародного реєстру збитків, завданих Україні внаслідок війни, розв’язаної російською федерацією, а також міжнародного механізму, який забезпечить виплату росією репарацій.

Як повідомляє The Washington Post, «За» проголосувало 94 країни, у тому числі Угорщина та Туреччина. «Проти» – 14. Ще 73 держави утрималися.

Не підтримали резолюцію Білорусь, ЦАР, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, росія, Сирія та Зімбабве.

У документі, який ініціювали десятки країн, йдеться про те, що росія має відповісти за порушення міжнародного права, яке вона здійснила під час агресії, та компенсувати завдані збитки.

З цією метою пропонується створити новий міжнародний репараційний механізм. Він передбачає створення міжнародного реєстру для фіксації доведених збитків та втрат, яких було завдано «усім зацікавленим фізичним та юридичним особам, а також державі Україна внаслідок діянь російської федерації, які порушують міжнародне право».

Документ посилається на низку ухвалених цього року резолюцій Генасамблеї із засудженням російської агресії, а також на рішення Міжнародного суду від 16 березня, який наказав росії призупинити військові дії.

Спецсесію Генасамблеї ООН було скликано за рішенням Ради Безпеки, прийнятим на підставі резолюції 1950 року «Єдність в ім’я миру». Ця процедура дозволяє обходити вето будь-якого з постійних членів Ради безпеки, у цьому випадку – росії.

«З першого дня повномасштабного вторгнення росія скидає бомби, запускає ракети та обстрілює зі всілякої зброї українські міста та села, завдаючи ударів по фабриках та заводах, житлових будівлях, школах, лікарнях та дитячих садках. Ми всі бачили кадри з Бучі, Ірпеня, Бородянки, Маріуполя та Ізюма. Росія руйнує в Україні дороги, мости та залізничні колії. Лише за останній місяць росія практично знищила половину української енергетичної системи, залишивши мільйони українців напередодні зими без світла, без води та тепла», – заявив Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця.

Президент Володимир Зеленський прокоментував рішення Генасамблеї ООН. «Від визвольної перемоги у Херсоні до дипломатичної перемоги у Нью-Йорку – Генасамблея ООН щойно дала зелене світло створенню компенсаційного механізму за російські злочини в Україні. Агресор заплатить за скоєне!» – заявив Зеленський у Twitter.

Україна розраховує отримати від країни-агресора щонайменше $300 млрд репарацій.

Нагадаємо, 12 жовтня Генасамблея ухвалила резолюцію щодо територіальної цілісності України, незважаючи на спроби росії заблокувати цей процес.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...