Останні новини:

Казала Гаріс обрала проукраїнського віцепрезидента

Поділитися:

“Ці хлопці просто дивні”, – сказав Тім Волц про республіканців перед натовпом прихильників Камали Гарріс, кандидатки в президента США від демократів. Із цією вірусною фразою він увірвався у боротьбу за посаду напарника Гарріс.

60-річний кандидат у віцепрезиденти демонструє простонародний, прямий і гострослівний підхід до боротьби з республіканською опозицією.

У нього переконливе резюме. До приходу в політику Волц працював вчителем державної школи, футбольним тренером і нацгвардійцем. А також беззаперечно підтримував Україну.

Походження Тіма Волца

Уродженець сільської місцевості штату Небраска, Волц улітку займався землеробством і полюванням, а в 17 років вступив до Національної гвардії. У добровольчих силах він прослужив 24 роки.

Піти в армію хлопця заохочував батько, що працював адміністратором державної школи і помер від раку легенів, коли Волцу було 19 років.

На посаді губернатора Міннесоти Волц розповідав, як соціальне страхування підтримувало його матір після втрати годувальника і як Закон про реінтеграцію військовослужбовців 1944 року (GI Bill), що передбачав пільги для військових, забезпечив оплату його освіти в коледжі.

Озброївшись ступенем викладача, Волц упродовж року викладав у Китаї десь у час різанини на площі Тяньаньмень, коли внаслідок розгону силовиків загинули тисячі протестувальників.

Пізніше з дружиною Ґвен Віпл у цій країні він провів медовий місяць, а також організував літні освітні поїздки до Китаю для американських студентів.

Після повернення додому в Небраску Волц працював учителем і тренером з американського футболу, аж поки дружина, яка також вчителювала, не забрала його до рідної Міннесоти. Зараз у них двоє дітей.

Волц поруч із Пелосі в 2007

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Тім Волц поруч із Ненсі Пелосі у 2007 році після голосування щодо Іраку в Палаті представників

На посаді тренера у середній школі Манкато Вест Волц допоміг створити програму американського футболу, яка привела школу до першого чемпіонату штату.

Він зірвав аплодисменти, коли як представник факультету погодився бути консультантом альянсу геїв-гетеросексуалів. І це в часи, коли гомосексуальність була здебільшого неприйнятною.

Спочатку він балотувався на посаду губернатора в переважно аграрному районі, що охоплює південну, – сільську та республіканську.

Але під час передвиборчої кампанії Волц виступав як поміркований політик, що піклувається про державну службу та захист прав ветеранів. Під час самих виборів це викликало потрясіння.

Політичні погляди

За 12 років роботи в Конгресі ідеологію Тіма Волца визначити складно.

Він проголосував за Закон про доступне лікування, наймасштабнішу реформу системи охорони здоров’я в історії США з середини 1960-х років, був співавтором заходів на підтримку праці, включаючи законопроєкт про підвищення мінімальної заробітної плати, а також підтримав невдалу спробу обмежити викиди вуглецю.

Крім того, він знайшов спільну справу з республіканцями.

Він проголосував за продовження фінансування воєн в Іраку та Афганістані, підтримав жорсткішу перевірку біженців, які в’їжджають до США, і намагався заблокувати фінансову допомогу банкам і автомобільним компаніям часів Обами після фінансової катастрофи 2008 року.

Національна стрілецька асоціація (NRA), яка виступала за вільний доступ до зброї, пожертвувала кошти на кампанію Волца. Але після стрілянини в школі в Паркленді він висловився за заборону зброї і, як наслідок, втратив підтримку асоціації.

Тім Волц кидає м'яч під час гри в бейсбол

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Перш ніж прийти в політику, Тім Волц був учителем державної школи, футбольним тренером і нацгвардійцем

У 2018 році Волц переміг на виборах губернатора Міннесоти з перевагою в понад 11 балів, але його перший термін був затьмарений пандемією коронавірусу і вбивством Джорджа Флойда поліцейським у Міннеаполісі.

Республіканці жорстко критикували Волца за повільне втручання Національної гвардії, навіть коли деякі протести набули насильницького характеру.

Губернатора все ж переобрали, і його другий термін був напруженим, бо демократи контролювали законодавчий орган штату з перевагою лише в одне місце.

Підтримка України

Щодо України та її опору російській агресії Волц, судячи з його заяв, дотримується тієї ж позиції, що й більшість провідних політиків Демократичної партії: Україні треба допомагати.

Ще на початку березня 2022 року Тім Волц підписав указ з вимогою до державних органів розірвати наявні з російськими компаніями та утриматись від майбутніх контрактів з російськими компаніями.

У лютому 2024 року Міннесота під керівництвом Волца встановила особливі відносини з Чернігівською областю України.

“Міннесота продовжить підтримувати Україну, яка захищає свободу та демократію, – написав із цього приводу Волц у мережі Х. – Я відвідав посольство України, щоб встановити офіційні відносини між громадським, приватним та науковим секторами Міннесоти та Чернігівської області, зміцнивши зв’язки нашого штату з Україною”.

Тім Волц в українському посольстві в США

Автор фото,Tin Walz/X

Підпис до фото,Тім Волц в українському посольстві в СШа, 22 лютого 2024 року

Волц віртуально зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським у квітні 2023 року. Розому організувала Національна асоціація губернаторів, яка приймала Зеленського в Юті після саміту НАТО в липні.

Напарник Камали Гарріс

Демократи закріпили права на аборти, ввели оплачувану сімейну відпустку та лікарняний, посилили закони про зброю, фінансували загальне безкоштовне харчування в школах та інвестували в доступне житло.

Несамовита активність привернула увагу колишнього президента Барака Обами, який написав: “Якщо вам потрібно нагадування, що вибори мають наслідки, подивіться, що відбувається в Міннесоті”.

Здебільшого маловідомий на національній сцені Вольц за останні тижні швидко зчинив галас уїдливими описами республіканців.

“Ці дивні люди з іншого боку, – нещодавно сказав Волц американському телевізійному каналу MSNBC, і цю фразу почали повторювати як ярлик. – Вони хочуть заборонити книги. Вони хочуть бути у вашому [лікарському] кабінеті для огляду”.

Том Еммер, третій за рейтингом республіканець у Палаті представників Конгресу США, звинуватив Вольца в спробі “перетворити Міннесоту на рідний штат Камали Гарріс Каліфорнію”.

Проте союзники, зокрема лідери профспілки, вважають, що містер Волц може сприяти привабливості Камали Гарріс для виборців із сільської місцевості та робітничого класу.

Енджі Крейг, демократка Палати представників, яка бореться за переобрання, похвалила Волца як “лідера, випробуваного в боях”.

Як “перевірений переможець, що ніколи не програвав виборів у багатьох важких перегонах”, Волц стане найкращим доповненням до кандидатури Гарріс, розповіла Крейг BBC.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...