Влада в Азії стосується не лише США та Китаю, – Bloomberg

Поділитися:

За останні кілька років явними переможцями гри за владу в Азії були економічні та військові суперваговики – США та Китай. Річний звіт, який ретельно перевіряється, знову ставить їх на вершину таблиці, показуючи, що їхній вплив залишається непохитним, але з істотною різницею: Індія, Японія та Індонезія зростають у економічному та стратегічному плані, що робить їх важливими гравцями в майбутньому азійському регіоні.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Індекс азіатської влади, який щорічно публікує Сіднейський аналітичний центр Lowy Institute, контролюється урядами та науковцями та вимірює ресурси та вплив країн, які він досліджує.

Владу, за даними центру, можна виміряти двома способами: те, що мають країни, і що вони роблять із тим, що мають. Цього року індекс оцінює 27 країн і територій. Вашингтон і Пекін зі значним відривом посідають перше і друге місця відповідно. Випередження США над Китаєм є найбільшим з 2018 року, коли вперше було опубліковано звіт.

Це тому, що влада Пекіна падає. Друга за величиною економіка світу слабшає під тягарем уповільненого зростання та постійної кризи на ринку житла. Більшість економістів сходяться на думці, що цього року Китай не досягне цільового зростання приблизно на 5% — навіть президент Сі Цзіньпін, здається, усвідомлює, що це малоймовірно. Його зосередженість на національній безпеці обійшлася ціною довіри бізнесу та регіонального впливу.

Однак є одна сфера, де Lowy виявив, що Пекін випереджає США: військовий потенціал. Вперше експерти прийшли до висновку, що Китай здатний швидше розгортати військові сили на тривалий період у разі міждержавного конфлікту в Азії.

Ця битва, швидше за все, буде за Тайвань, який Китай вважає своєю територією. США під керівництвом адміністрації Байдена пообіцяли захистити Тайвань від «безпрецедентного нападу». Загострення напруженості між супердержавами та бажання Вашингтона поглибити альянси в регіоні призвели до нового підйому таких країн, як Японія, яка еволюціонує від економічної та культурної ікони до більш активної співпраці у сфері оборони та безпеки, повідомляє звіт.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи