Таємний трейдер «Гектор» розглядається як глобальний голова сектору іранської нафти, – Bloomberg

Поділитися:

Коли два роки тому Milavous Group Ltd. орендувала верхній поверх шикарної корпоративної вежі в Дубаї, мало хто чув про цю фірму. Проте за кілька місяців вона здобула величезний вплив на світових енергетичних ринках.

Про це пише Telegram “Перший Бінесовий“.

Зокрема кажуть, що нею керує бізнесмен, якого трейдери описують як одного з найпотужніших головних лідерів, що розподіляють іранську нафту по всьому світу.

Зі свого офісу в Дубаї Milavous заробив мільярди доларів від продажів товарів, що походять з Ірану, Росії та інших країн, за словами більше десятка людей, знайомих із цією справою, які побажали залишитися анонімними, обговорюючи конфіденційні ділові відносини. На найвищому рівні сидить Хоссейн Шамхані, син колишнього керівника служби безпеки Ірану, який залишається видатним радником верховного лідера аятолли Алі Хаменеї, кажуть люди, які безпосередньо знаються на цьому питанні.

У Дубаї та торгових колах по всьому світу мало хто знає справжню особу Шамхані, і він широко відомий лише як трейдер «Гектор», кажуть люди. Ще менше людей повністю розуміють величезний масштаб його міжнародної мережі. За словами людей, які безпосередньо знайомі з його діяльністю, імперія Шамхані представляє значні обсяги світового експорту нафти з Ірану та Росії.

Компанії в його мережі також продають нафту та нафтохімікату з країн, до яких не поширюються санкції, і іноді змішують сиру нафту з різних юрисдикцій, тому навіть покупці, які перевіряють барелі, можуть не в змозі визначити країну походження.

Ця ексклюзивна розповідь про зростання популярності Хоссейна Шамхані на світових нафтових ринках базується на інтерв’ю з більш ніж трьома десятками людей, знайомих з діяльністю компаній його мережі — як всередині, так і за її межами, — а також на документах, які потрапили до відділу Bloomberg News.

Його сходження дає змогу зазирнути в частини розгалуженої тіньової економіки темних нафтових флотів, які виникли після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Це також свідчить про зростання співпраці між Тегераном і Москвою, оскільки світові держави посилюють санкції проти обох урядів. Вашингтон зіткнувся з труднощами в стримуванні цієї торгівлі, оскільки це ризикує підвищити ціни на заправках у рік виборів.

Тим часом Ісламська Республіка щорічно отримує близько 35 мільярдів доларів від експорту нафти, що є благом, оскільки вона підтримує проксі-групи, які атакували ізраїльські чи західні активи. США мають обмеження на продаж іранської та російської нафти, але багато країн, включаючи Об’єднані Арабські Емірати та Китай, не є їх сторонами.

Хоссейн Шамхані не перебуває під санкціями США, і законодавство ОАЕ не забороняє компаніям торгувати сирою нафтою з Ірану чи Росії. Організації в його мережі також ведуть значний бізнес з китайськими покупцями, причому багато з цих операцій в юанях і поза сферою дії американських санкцій, кажуть деякі з людей.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...