НБУ пояснив зростання цін та окреслив стратегії зниження інфляції до 5%

Поділитися:

Національний банк: інфляція в Україні залишиться високою.

Національний банк України повідомив, що у країні буде тривати інфляційний тиск найближчими місяцями через збільшення бюджетних видатків, проблеми на ринку праці та очікуваний дефіцит електроенергії у опалювальний сезон. Про це повідомила прес-служба НБУ.

Показники споживчої інфляції у вересні 2024 року досягли 8,6% в річному обчисленні, що є вище за очікування, наведені в звіті НБУ. Це зумовлено швидким зростанням цін на продукти харчування через обмежену пропозицію та фундаментальний інфляційний тиск. Показник базової інфляції також зріс з 6,5% у серпні до 7,3% у вересні.

В Національному банку наголошують, що їх монетарна політика має на меті зниження інфляції до 5% з початку 2025 року. Однак, дані показники інфляції не дають можливості досягнути цього цілі в найближчому майбутньому.

Згідно з Держстатом, ціни на продукти харчування в Україні продовжують зростати. Ситуація погіршилася через зростання вартості продовольчої сировини та витрат на виробництво, включаючи енергозабезпечення та оплату праці.

Нагадаємо, протягом останнього тижня Міністерство енергетики України повідомило про стабільність роботи енергосистеми попри складні обставини.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...