МВФ знижує прогноз глобального зростання, попереджаючи про зростання ризиків, – Bloomberg

Поділитися:

Міжнародний валютний фонд знизив свій прогноз глобального зростання на наступний рік і попередив про прискорення ризиків від воєн до торговельного протекціонізму, навіть якщо центральні банки заслуговують на приборкання інфляції, не посилаючи країни в рецесію.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Глобальне виробництво зросте на 3,2%, що на 0,1 процентного пункту повільніше, ніж липнева оцінка, йдеться в оновленому звіті МВФ про перспективи світової економіки, опублікованому у вівторок. Прогноз на цей рік залишився без змін на рівні 3,2%. Наступного року інфляція сповільниться до 4,3% з 5,8% у 2024 році.

Протягом кількох років фонд попереджав, що світова економіка, швидше за все, розвиватиметься на нинішньому посередньому рівні в середньостроковій перспективі — занадто мало, щоб забезпечити країни ресурсами, необхідними для зменшення бідності та протистояння змінам клімату.

«Ризики зростають у бік зниження, і в глобальній економіці зростає невизначеність», — сказав головний економіст П’єр-Олів’є Гурінша під час брифінгу.

«Існує геополітичний ризик із потенціалом ескалації регіональних конфліктів», який може вплинути на товарні ринки, сказав він. «Існує зростання протекціонізму, протекціоністська політика, збої в торгівлі, які також можуть вплинути на глобальну діяльність».

Хоча в прогнозі прямо не згадуються вибори в США, змагання через два тижні вимальовуються на фоні щорічних зустрічей, на яких міністри фінансів і керівники центробанків з майже 200 країн зберуться в штаб-квартирі МВФ і Світового банку у Вашингтоні, всього в трьох кварталах від Білого. Будинок.

Аналіз Bloomberg Economics на початку цього року показав, що обіцянка Дональда Трампа ввести 60% мита на імпорт з Китаю та 10% мита на імпорт з решти світу, ймовірно, підштовхне інфляцію та тисне на Федеральну резервну систему, щоб підняти процентні ставки.

Минулого тижня МВФ висловив стурбованість глобальним державним боргом, який, як очікується, досягне 100 трильйонів доларів, або 93% світового валового внутрішнього продукту, до кінця цього року. Сплеск викликаний США та Китаєм.

Фонд закликає уряди прийняти жорсткі рішення для стабілізації запозичень. З невеликим політичним апетитом скоротити витрати на тлі тиску з метою фінансування чистішої енергії, підтримки старіючого населення та зміцнення безпеки, «ризики для перспектив боргу значною мірою схилені в бік підвищення», – сказав МВФ.

Нагадаємо, керівників центральних банків, які втрачають сон через занепад економіки Європи, хвилює ще одне: скільки ще шкоди може завдати Дональд Трамп, якщо повернеться до Білого дому.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...