Китай хоче купувати російський газ з дисконтом у 50%

Поділитися:

Китай скуповує російський скраплений газ за півціни, оскільки Європа уникає постачання. Експортний завод ЗПГ «Сахалін-2» на Далекому Сході росії продав кілька партій у Китай із постачанням до грудня вартістю майже половина від поточної спотової ціни.

Про це йдеться у матеріалі Bloomberg. Цей крок вигідний обом країнам: Китай може забезпечити собі дешевші постачання та перепродувати газ підприємствам у Європі та Азії, тоді як росія може продовжувати продавати паливо з прибутком. Японія та Південна Корея, які традиційно є основними одержувачами сахалінського ЗПГ, припинили закупівлю спотових поставок із заводу після вторгнення росії в Україну.

«Російські постачання все ще пробиваються на ринок, просто з реорганізацією торгових потоків через учасників ринку, які не проти прийому російських вантажів», – сказав Сол Кавонік, енергетичний аналітик Credit Suisse.

Імпорт ЗПГ до Китаю з росії зріс у серпні до найвищого рівня щонайменше за два роки, згідно з даними відстеження суден, зібраними Bloomberg. Тим часом поставки зі США різко впали, оскільки китайські імпортери перенаправляють вантажі до Європи, отримуючи величезний прибуток.

Неформально росія вже вимагає зняття санкцій ЄС в обмін на відновлення постачання газу до країн євроблоку «Північним потоком-1». Поки обмеження не буде знято, паливо трубопроводом «Північний потік» до Європи не поставлятиметься, –пишуть західні ЗМІ. Тобто шанси, що у разі обмеження ціни поставки газу будуть повністю зупинені, зростають.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...