Війна і шахрайство – адвокат розказав про нюанси

Поділитися:

З початком війни почала виникати надзвичайно велика кількість нових видів афер, за допомогою яких шахраї  намагаються нажитись на біді громадян чи нових потребах під час воєнного стану. Так вимушене переселення українців з гарячих точок активізувало аферистів на ринку нерухомості. Найпопулярніші схеми шахрайства у воєнний час розкриває  керівник юридичної компанії “Прима Лідер Груп”, Діна Дрижакова.

Однією з найпопулярніших схем афер в даному напрямку є отримання передоплати, спекуляція ціною та продажем чужого майна. Варто звернути увагу, що під час війни кримінальна відповідальність за шахрайські дії значно посилилась. Наприклад, частиною 1 ст.-191  ККУ передбачено, що заволодіння чужим майном  або придбання прав на майно шляхом обману чи зловживання довірою, шахрайства,  карається шляхом від 2 до 3 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян; громадськими роботами строком від 200 до 240 годин;  виправними роботами на строк до 2-х років або обмеженням волі на строк до 3-х років.

У випадку використання умов воєнного стану для вчинення шахрайства береться   до уваги найтяжче покарання, а саме –  обмеження волі на строк до 3-х років. Таким чином, відповідальність за вчинення цього кримінального правопорушення за умови воєнного стану не є визначеними, але  береться до уваги найтяжча міра покарання, яка закріплена в ККУ.

Останнім часом з’явилося багато волонтерів, охочих допомагати людям похилого віку, які залишились самі. Під час псевдодопомоги, волонтери з’ясовують, чи є спадкоємці і, чи знаходяться дані спадкоємці в Україні, чи мають змогу приїхати. Згодом, оформлюється заповіт від людини похилого віку на псевдоволонтерів. Поліція, як правило, не вважає потрібним займатися даною категорією справ, а в деяких випадках взагалі “закриває очі” на такі випадки. Як же діяти справжнім спадкоємцям? Відповідаю схематично і коротко. В будь-якому випадку звернутися до поліції з заявою про шахрайські дії. Якщо поліція не відкриє кримінальне провадження, а в 98% так і буває, то зверніться згодом зі скаргою в порядку статті 303 КПК  на дії слідчого про невнесення такої відомості до ЄРДР У.  Після відкриття кримінального провадження визнання потерпілими, необхідно звертатися з цивільним позовом про визнання правовласності недійсним. У разі, якщо поліція відмовиться, то в будь-якому разі слід звертатися до суду із позовною заявою. Відразу при її подачі подавати заяву про забезпечення позову у вигляді накладення арешту на майно до розв’язання питання, щоб з майном нічого не могли зробити.

Хочу звернути увагу  на заповіти. Під час безпосередньо воєнного стану, вносилися певні зміни щодо ведення реєстру нерухомого  майна, реєстрації та  перереєстрації права власності. Відносно складання заповітів і діяльності нотаріуса також було декілька розпоряджень Міністерства Юстиції, а також перелік нотаріусів, яким було дозволено вчиняти певні дії і часові рамки їх виконання.

Тому, якщо така ситуація трапилася, ще одним “лайфхаком”  буде перевірка діяльності нотаріуса, а саме його повноваження оформлювати у вказаний час правочин: заповіт, договір купівлі-продажу, довіреність.  Для цього ви можете звернутись якщо навіть не через адвоката з  запитом,  то викласти свою проблему зі зверненням про публічну інформацію надання даної відповіді до Міністерства Юстиції.

Інший випадок шахрайства: продаж квартири в новобудовах, коли самі споживачі виступають у ролі інвесторів. Тут схема довша, та надійна.  Спочатку люди вкладають гроші в будівництво, потім на етапі майже 100% готовності, державні органи влади визнають будівництво незаконним. Забудовники зникають, а інвестори лишаються сам на сам з майже добудованим нерухомим майном, яке потім може бути повторно їм же продано.

Розповім на прикладі однієї із будов славнозвісного Войцеховського. Протягом 2014-2015 років замовникам ТОВ «ІДІПРОДЖЕКТ», одна з компаній, що входить до фінансової піраміди  “УКО-ГРУП”, при неналежному контролі та бездіяльності місцевих органів влади здійснила  будівництво 17 поверхового багатоквартирного житлового будинку по вулиці Булгакова 12-А. Будівництво було здійснено без наявності дозвільних документів при реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт та відсутності права на земельну ділянку та реконструкцію 5-типоверхівки поряд за адресою Булгакова 12. Згодом правонаступником ТОВ «ІДІПРОДЖЕКТ» стало ТОВ “Майстер буд LTD”, але гроші від інвесторів лишилися у піраміді  “УКО-ГРУП” бізнесмена-забудовника Анатолія Войцеховського.

На даний час товариство  ТОВ “Майстер буд LTD” намагається відновити роботу  щодо завершення будівництва за адресою Булгакова 12. Мешканці, власники, інвестори  отримали майнові права щодо квартир у вищевказаних будинках. За зазначеними адресами було створено 2 ОСББ: Булгакова 12 та Булгакова 12-А ЖК “Маргарита”. Місцеві мешканці самостійно намагалися розв’язувати проблеми своїх будинків. Але серед добропорядних мешканців будинків з’явилися і ті, що намагаються збагатитися на людському горі. Саме з цією метою був створений будівельно-житловий кооператив “Булгак”, ніби то з метою добудови, але згодом кооператив подає на скасування вже отриманих прав власності під виглядом потреб для добудови. Святошинський суд цей позов  задовольняє.

Якщо коротко, то ситуація з багатоповерхівками та забудовами полягає в тому, щоб піраміда забудовників та піраміда повторно створених ніби-то ЖК і ОСББ зводиться до того, що одну квартиру можуть продати двічі. Тобто, спочатку проходить реєстрація майнових прав від забудовника, а згодом потрібно повторно заплатити вже за реєстрацію права власності квартири, в якій і проживає власник.

Схема довгострокова, але працює на 90%. При цьому існує два рішення Окружного і  Апеляційно-адміністративного судів, які визнали відповідальність за будівництво безпосередньо за Київською міською адміністрацією, як за органом, який має здійснювати нагляд безпосередньо над такими процесами та нести відповідальність перед мешканцями міста за проведення даної афери. Звичайно, ми всі розуміємо , що дані рішення не знайшли свого виконання, вони лишилися просто рішеннями у судовому реєстрі.

Хочу зупинитися на ще одній досить популярній на даний час схемі: кредитне житло. Ситуація, коли отримано і фактично виплачено іпотеку, та банк лопнув, на разі досить розповсюджена. Адже згодом розпочинається шквал дзвінків від колекторських контор з погрозами. “Порядні” подають до суду, інші – просто незаконно переоформлюють майно, після якого силоміць виселяють з квартир.

Останню аферу, наприклад, хочу розказати безпосередньо на прикладі моїх клієнтів. Декілька років, клієнти оформили кредит на придбання житла квартири в престижному районі міста Києва (Печерськ). Сума кредиту сягала майже 100 тисяч доларів на той час. Відразу акцентую, що при укладанні подібних кредитних договорів слід керуватися тим, що судова практика виходить з того, що національною валютою у нас є гривня. Потім, при відповідних перерахунках у суді або при сплатах пені і штрафів також еквівалентом буде гривня. Але, укладення договору в іншій валюті ніж національна вже є порушенням укладення договору кредитування. Оскільки кредитувати в Україні у доларах США незаконно. Так, еквівалент може бути прорахований у валюті, але безпосередньо саме тіло кредиту має бути прописане в гривні.

Отже, пройшов час, клієнти сплатили майже 60% іпотеки, банк лопнув, їм не приходило жодних листів. На руках у клієнта знаходиться інформаційна довідка з реєстру рухомого і нерухомого майна, в якому чітко зазначено, що термін  іпотеки визначається до 2026 року, тобто навіть якщо право наступником буде інша юридична особа, то за день до закінчення безпосередньо терміну сплати кредиту його можна погасити.

Що ж відбувається далі: шахрайським шляхом колекторські контори перереєструють майно. Так, декілька компаній виступають правонаступниками банку і відправляють листи з вимогою погашення кредиту. Листи клієнти одержують на порядок пізніше, ніж потрібно по визначених законодавством термінами. А конкретно, вже після того, як колекторська контора звернулася до державного реєстратора для того, щоб безпосередньо перереєструвати право власності, оскільки умови договору не виконані і вони стають власниками даної квартири. Згодом власники змушені звертатися до юристів та адвокатів, адже до них приходять колектори з випискою із реєстру нерухомого майна про те, що вони нові власники. І те, що за кредитним договором сплачено 60%  абсолютно ніхто до уваги не враховує.

Деталізуючи матеріали, ми вияснили, що іпотека до 2026 року, а реєстратор “закрив очі” на недоліки та навмисне подані підроблені документи про отримання відповідної вимоги.

При з’ясуванні обставин подібного роду справ у суді, варто перш за все звертати  увагу на те, що коли правонаступниками банків виступають інші фінансові установи,  договір вважається укладеним між вами і фінансовою установою, яка являється правонаступником,  лише в тому випадку,  коли підписаний договір з новим правонаступником. Передача без відома ваших персональних даних є порушенням закону.

Стосовно цього існує і декілька судових рішень, на підставі яких  відповідні кредитні договори і подальші договори правонаступників колекторських компаній були визнані недійсними. Відповідно недійсного правочину, всі його наслідки анулюються.

Це дуже коротко про шахрайські схеми які існують під час воєнного стану,  які наразі досить розповсюджені. Будьте обачні! Не дозволяйте шахраям заволодіти вашим майном!

Сподіваюся інформація, яку я виклала вище буде вам корисною. А якщо ви стикнулися з подібними шахрайськими схемами, то завжди можете розповісти про це в коментарях або зв’язатися зі мною особисто.

Автор: Діна Дрижакова

Керівник юридичної компанії “Prima Leader Group”

https://plg.com.ua/

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...