Російські наративи та українське законодавство – Ірина Скрипка пояснила нюанси

Поділитися:

Відповідно до ст. 436-2 КК України виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії російської федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань російської федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих російською федерацією, а також представників окупаційної адміністрації російської федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних російській федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України – всі ці дії утворюють склад кримінального правопорушення.

Розміщення на своїх сторінках в соціальних мережах публікацій, а також вподобання публікацій інших користувачів соціальної мережі, які містять публічне схвалення військової агресії російської федерації проти України, утворюють склад кримінального правопорушення, передбаченого ст. 436-2 КК України.

Як зазначив Верховний Суд, покарання у виді реального позбавлення волі, призначене особі, визнаній винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 436-2 КК України є обґрунтованим, оскільки вона вчинила кримінальні правопорушення, які відповідно до розділу ХХ Кримінального кодексу  належать до кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, в той час, коли відповідно до Указу Президента України №  64/2022 від 24.02.2022 року, у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» введено воєнний стан на всій території України, що свідчить про підвищену суспільну небезпечність цих правопорушень.

Особа обвинувачувалася в тому, що вона публікувала та поширювала, а також здійснювала уподобання матеріалів, в яких міститься виправдовування та визнання правомірною збройної агресії рф проти України на власній сторінці соціальної мережі «Вконтакте». Суд визнав її винуватою та засудив за частинами 1, 2 ст. 436-2 КК України і призначив остаточне покарання  у виді позбавлення волі на строк  3 роки, без конфіскації майна.

Навіть при тому, що особа раніше була не судима, позитивно характеризувалася, мала на утриманні дитину-інваліда, батька, який хворіє, щиро розкаялася та активно сприяла розкриттю злочину, суд дійшов висновку, що виправлення  особи можливо лише в умовах ізоляції від суспільства на певний строк (https://reyestr.court.gov.ua/Review/111096337).

Враховуючи вищевикладене, двіччі рекомендую подумати, перш ніж написати якийсь допис в соціальній мережі, його вподобати, чи поширити у себе на сторінці. Оскільки позиція Верховного Суду за скоєння вказаних кримінальних правопорушень є жорсткою – покарання у виді позбавлення  волі, без альтернативи застосування ст. 75 КК України.

Автор: Ірина Скрипка, адвокат “Турій та Партнери

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...