Останні новини:

Кримінальна відповідальність за підробку документів та підпису розповідає адвокат Андрій Турій

Поділитися:

Фальсифікація документа, письмового або електронного засобу автентифікації людини — суттєве правопорушення, яке зазвичай обертається для зловмисника неприємними наслідками. В більшості країн законодавство чітко окреслює відповідальність за подібні неправомірні діяння. В Україні також передбачено кримінальне покарання для особи, яка цілеспрямовано пішла проти закону та підробила документацію.

Яка відповідальність за фальсифікацію документів і підпису згідно Кримінального кодексу України?

Згідно зі статтею 358 ККУ, підробка, злочинне внесення змін до дійсного документа або користування підробкою як справжнім документом карається залежно від ступеня тяжкості акту. Види покарання — це:

  • Штраф;
  • обмеження волі;
  • ув’язнення терміном від 3 місяців до 5 років.

ККУ передбачено відповідальність за фальсифікацію захисних елементів, печаток, штампів, акцизних марок. Такі акти кваліфікуються за статтею 216 або 318. Окремо передбачено кримінальне покарання службових осіб, які здійснили фальсифікацію. Такі акти регулює ст. 366 ККУ.

Зазвичай документ вважається підробкою, коли особа навмисно створила увесь документ наново або перетворила його. Перетворенням називається підготовка третьою особою документа та внесення до нього деяких змін власне злодієм. Наміром порушника у будь-якому разі є створення враження, ніби документ затверджено іншою особою.

Кримінальна відповідальність за підробку підпису може настати лише у разі фальсифікації саме документа. Це визначено Кримінальним кодексом. Громадянин, який сфальсифікував підпис на чомусь, що не є документом за змістом ККУ, не піддаватиметься кримінальному покаранню, навіть якщо широкий загал сприймає носій інформації документом.

Що вважається офіційним документом?

У примітці до ст. 358 вказано, що офіційним документом є такий, що містить зафіксовані на будь-якому матеріальному носії дані, які підтверджують певні факти, явища, події, котрі спричинили або мають потенціал потягнути за собою правові наслідки.

Оригінали таких документів створюються, видаються та завіряються представниками органів місцевого самоврядування, державної влади, юристами з відповідною компетенцією. Документи мають бути створені за визначеною законом формою та містити реквізити, які також передбачені законом.

Тож предметом кримінального правопорушення не вважаються документи, що, попри наявність в них юридичної сили, не забезпечують людину певними правами та не звільняють від обов’язків (запити, характеристики, заяви тощо).

Важливі нюанси настання кримінальної відповідальності

Правопорушник може понести кримінальну відповідальність лише якщо вчинятиме активні дії, пов’язані з фальсифікацією документа:

  • збут підробки;
  • виготовлення штампа або печатки, подібних до справжніх;
  • підроблення посвідчення чи іншого офіційного документа;
  • умисне користування підробленим документом із розумінням можливих наслідків.

Іноді ознаки фальсифікації можна виявити лише при проведенні експертизи, яка передбачає застосування професійних технічних засобів.

Чи карається підписання документа від імені іншої особи за її згодою?

Найбільш поширеними випадками порушень за ст. 358 є підробка підпису. При оцінюванні ступеня суттєвості шахрайства не має значення, чи мала особа уявлення про те, що її підпис використовується іншим громадянином. Достатньо факту підписання не особою, якій належить цей елемент автентифікації.

Як показує судова практика, під час справ, в яких підпис підроблено після надання на це відповідної згоди, сторона захисту спирається на пункт про мінімальну соціальну шкоду від скоєного діяння. Тобто найчастіше кримінальної відповідальності за вчинений акт фальсифікації вдається уникнути. Але кожен з випадків є індивідуальним.

Кримінальна відповідальність за друк неправдивого підпису на документі

Факсиміле — підпис, відтворений за допомогою копіювальних пристроїв, електронний чи інший аналог підпису особи, що дозволений у випадках, встановлених законом, актами цивільного законодавства, письмовою згодою сторін, де наведено зразки власноручних підписів.

Особа, котра із застосуванням технічних пристроїв друкує на документі підпис іншої особи, також є шахраєм, тож має відповідати перед законом згідно зі ст. 358 ККУ. При цьому не важливо, чи справді відбувся факт, який має підтвердити знак ідентифікації.

Кримінальна відповідальність за внесення даних в попередньо підписаний документ

Згідно з Кримінальним кодексом, злочинна дія, що полягає у заповненні бланка з підписом певної особи всупереч волі підписанта, для завдання йому шкоди або застосування документа, також може бути покарана штрафом, обмеженням чи позбавленням волі.

У статті 358 ККУ вказано окрему базу кримінальної відповідальності для подій, що вирізняються меншим ступенем тяжкості. Вони караються штрафом, обмеженням або позбавленням волі строком до 2 років. Коли встановлюється ступінь серйозності провини, аналізуються об’єктивні та суб’єктивні фактори. До об’єктивних належить наступні:

  1. Різновид майна, якого стосується злочин.
  2. Характер та обсяг шкоди.
  3. Спосіб скоєння злочину.
  4. Місце та час, коли відбулася подія.

Суб’єктивні елементи — намір (навмисне діяння чи імпульсивне), а також мотив злодія.

Як діяти, якщо вас звинувачують у підробці документів?

Досить поширеними є випадки, коли громадянин думав, що замовляє офіційний документ у не встановлений законом спосіб, а потім був спійманий на використанні цього документа. Надання фальсифікатору персональних даних може кваліфікуватися як пособництво та передбачати кримінальне покарання.

Якщо ви опинилися саме в таких чи інших обставинах, в яких вас звинувачують у фальсифікації документів, варто негайно звернутися по юридичну допомогу. Правозахисник представлятиме ваші інтереси під час слідчих дій та судових засідань.

Автор: адвокат та керуючий партнер “Турій та Партнери”

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...
28 Серпня 2024 року - 12:35
У сучасному світі технології стрімко змінюють різні сфери нашого життя,...