Безпідставні кримінальні провадження як інструмент тиску на бізнес, розповідає адвокат Андрій Турій

Поділитися:

Значною проблемою сьогодні є втручання правоохоронних органів у підприємницьку діяльність, яке часто виражається безпідставною реєстрацією кримінальних проваджень. За минулий, 2023 рік було зареєстровано понад 183 700 проваджень, що стосувалися злочинів проти власності й у галузі господарської діяльності. Ця цифра є майже вдвічі більшою, аніж у 2022 році (99 500). Невтішна статистика дозволяє констатувати, що кримінальне провадження активно застосовується як тиск на бізнес.

Глобальний чинник такого явища — недосконале законодавство. Щоб розпочалося досудове розслідування, оперативному працівнику достатньо скласти формальний рапорт, текст та правдивість якого фактично ніким не будуть перевірені.

Чи доцільною є швидкість внесення відомостей про правопорушення до ЄРДР?

214 статтею КПК України затверджено, що уповноважена особа якомога швидше, в межах доби після подання заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення протиправного діяння має внести відповідну інформацію до ЄРДР. За добу після такого запису заявникові має бути надано витяг з ЄРДР.

Якщо йдеться про злочин з загально кримінальним складом — наприклад, крадіжку, шахрайство або нанесення тілесних ушкоджень, то виконання даної умови є доцільним, адже органи досудового розслідування нерідко не квапляться реєструвати деякі кримінальні провадження задля поліпшення статистики чи приховування факту скоєння злочину.

Проте у випадку з підприємцями відкриття кримінального провадження має бути виваженим, а безпідставне внесення інформації до ЄРДР — неприпустимим.

Основні прояви агресивного тиску на бізнес при безпідставному відкритті проваджень

Найбільшими негараздами, що потребують якнайшвидшого втручання на законодавчому рівні щодо протидії незаконному впливу на підприємництво, є наступні:

  • Обшуки, на які не має підстав. До цієї категорії належать і невідкладні подібні слідчі дії, які стосуються офісних приміщень компаній та складів. Нерідко подібних заходів вживають без ухвали слідчого, судді, буцімто для збору доказів. Проте насправді правоохоронні органи вчиняють так, щоб схилити бізнесмена до «співпраці», а під час обшуку вилучається комп’ютерна техніка, пристрої, гроші.
  • Довготривале розслідування фактових правопорушень. Проводяться такі слідчі дії, в яких насправді немає жодної потреби. Слідство не планує здійснювати справедливе розслідування, а от можливість безконтрольно впливати на компанію в нього є. Досі немає правових важелів для зупинення такого явища.
  • Необґрунтоване примусове вилучення майна. Вилучається та підлягає арешту навіть така власність, яка жодним чином не пов’язана з інкримінованим злочином. Швидке повернення майна фактично неможливе.
  • Регулярні процесуальні зловживання правоохоронців та проведення слідчих дій вдруге. Для безпідставного провадження характерний арешт після того, як його було скасовано. Цей ланцюжок неможливо зруйнувати, оперуючи нормами закону, що нерідко змушує українських підприємців вживати альтернативних, а саме корупційних заходів, аби поновити можливість вільно вести підприємницьку діяльність.
  • Невиконання слідством судових рішень, які не є для нього вигідними. В результаті підприємець позбавлений можливості швидко повернути майно, яке вилучили.
  • Порушення територіальної та предметної підслідності. У такий спосіб відбувається виявлення лояльних слідчих, суддів та прокурорів, через яких можна досягати певних вигідних результатів: обшуків, арештів, запобіжних заходів.
  • Ігнорування прокурорами обов’язку наглядати за правомірністю кримінального провадження — інертність при явних порушеннях. Скарги на слідчих не розглядаються.

Наразі підприємницькі об’єднання працюють над розв’язанням таких проблем.

Методи запобігання безпідставним кримінальним провадженням проти підприємців

Розв’язання проблеми безпідставного відкриття кримінального провадження щодо підприємця можливе лише в законодавчій площині. Питання досудового розслідування кримінальних проваджень щодо представників бізнесу повинно перебувати під особливим спостереженням органів прокуратури.

До того, як відповідну інформацію буде внесено до ЄРДР, підстави та ознаки злочину мають бути ретельно перевірені. Кримінальне провадження має починатися лише за наявності усіх невіддільних елементів злочину:

  • об’єкта;
  • суб’єкта;
  • об’єктивної сторони;
  • суб’єктивної сторони.

Необхідне доповнення КПК України стандартами прокурорської діяльності, дотримання яких запобігатиме безпідставному тиску на бізнес. Також важливою є регулярна комунікація влади з підприємцями, що дозволить бути в курсі актуальних проблем. Правильним кроком стало створення президентом Ради з питань підтримки бізнесу, аби був зворотний зв’язок щодо поточних негараздів.

Оскарження бізнесом відкриття кримінального провадження

Згідно з п. 3 ст. 303 КПК України під час досудового провадження потерпілий, заявник або законний представник таких осіб має змогу оскаржити рішення слідчого.

В результаті провадження, відкритого за статтею 212 КК України через поданий оперативником рапорт, може бути не просто вилучено майно та арештовано кошти, що спровокує ускладнення ведення бізнесу, а й взагалі його може бути ліквідовано.

Оскарження відкриття кримінального провадження проти підприємця, на що не було жодної підстави, — дуже складна справа, яку треба довірити досвідченому правозахисникові.

Оскаржити відкрите кримінальне провадження, відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України, можна протягом 10 днів з моменту відкриття. Результатом позовної заяви можуть стати скасування рішення дізнавача, прокурора чи слідчого. Головне — не марнувати час, а швидко реагувати на перепону. Завдяки допомозі професійного адвоката бізнесмен має всі шанси не лише в стислі терміни повернути майно, а й отримати компенсацію за збитки.

Автор: Андрій Турій, адвокат та керуючий партнер “Турій та Партнери”

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Жовтня 2024 року - 13:50
Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана та...
29 Вересня 2024 року - 22:38
У жовтні 2024 року Міністерство оборони України планує запустити новий...
27 Вересня 2024 року - 14:08
Найбільш затребувані на ринку праці – робітничі спеціальності