США продаватимуть зброю Тайваню

Поділитися:

Держдепартамент США схвалив потенційний продаж Тайваню військової техніки на суму 1,1 мільярда доларів, включаючи 60 протикорабельних ракет і 100 ракет класу «повітря-повітря». Про це повідомляє Reuters із посиланням на Пентагон.

«Пакет було оголошено на тлі агресивних військових навчань Китаю навколо Тайваню після візиту на острів минулого місяця спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, найвищого чиновника США, який відвідав Тайбей за останні роки», — пише видання.

Зокрема, запланована угода передбачає продаж Тайваню ракет Sidewinder і супутнього обладнання вартістю близько 85,6 мільйона доларів США, ракет Harpoon і пов’язаного обладнання вартістю приблизно 355 мільйонів доларів США, а також підтримку тайванської радіолокаційної програми на суму 665,4 мільйона доларів США. Очікується, що цей пакет стане найбільшим військовим продажем Тайваню за часів адміністрації Байдена.

«Цей наказ відображає постійну підтримку Тайваню з боку адміністрації президента Джо Байдена, оскільки Тайбей стикається з тиском з боку Китаю, який ніколи не виключав застосування сили, щоб поставити під свій контроль демократично керований острів», — зазначає видання.

Нагадаємо, Ненсі Пелосі на початку серпня провела два дні на Тайвані в рамках азійського туру, щоб зустрітися з союзниками. Це викликало бурхливу реакцію з боку Пекіна. Спікерка Палати представників, яка давно різко критикує ситуацію з дотриманням прав людини в Китаї, є найвищим політиком США за понад 25 років, котра відвідала острів.

Перед візитом спікерки китайські військові літаки демонстративно літали біля протоки, що відокремлює Тайвань від материкової КНР. А на наступний день після візиту Пелосі Китай почав військові навчання довкола Тайваню.

Своєю чергою Ненсі Пелосі заявила, що її візит «жодним чином не суперечить політиці Сполучених Штатів, яка керується законом про відносини з Тайванем 1979 року та китайсько-американських комюніке», і додала, що США «продовжують протистояти одностороннім зусиллям змінити статус-кво».

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
5 Липня 2024 року - 17:07
Команда українського криптомедіа Incrypted організувала в Києві масштабну конференцію Incrypted...
4 Липня 2024 року - 21:48
У Міністерстві економіки України нагадали алгоритм бронювання від мобілізації для підприємства
4 Липня 2024 року - 18:17
Цьогоріч Скандинавія побила туристичні рекорди через спеку на європейських курортах
3 Липня 2024 року - 21:03
Уряд дозволив міжвідомчій робочій групі, що займається мобілізацією військовозобов’язаних держслужбовців...