Останні новини:

Корупція у публічному секторі та її вплив на права людини, – розповідає адвокат Андрій Турій

Поділитися:

Поняття публічного сектора охоплює різноманітні організації та установи, діяльність яких базується на слугуванні цілям суспільства. Про особливості цього сектора розповідає адвокат Андрій Турій.

Публічний сектор надає послуги для низки гілок влади, а також публічні послуги. Найпоширеніші – це:

  • охорона здоров’я;
  • освіта;
  • захист правопорядку;
  • забезпечення водними ресурсами;
  • військо;
  • транспорт;
  • інфраструктура.

До публічного сектора також належать організації, метою яких є контроль діяльності відповідних служб, державні підприємства. Зловживання ресурсами публічної влади є корупцією. Вона виникає, коли публічна посадова особа, наділена владою для принесення користі інтересам суспільства, починає просувати інтереси, які суперечать її прямим обов’язкам.

Різновиди корупції в публічному секторі

Точне правове визначення корупційних проступків є досить складним. Корупція у публічному секторі може мати будь-яку з цих форм:

  • Підкуп. У статті 15 Конвенції проти корупції підкупом у публічному секторі названо обмін грошей або іншого цінного майна на привілей від політичного або економічного суб’єкта. Злочин передбачає обхід передбачених законом процедур, а в результаті політична чи економічна влада продається тому, хто готовий зробити вищу ставку.
  • Незаконне збагачення та розкрадання. Те саме прослідковується й щодо розкрадання та незаконного привласнення майна, що трактуються 17 статтею Конвенції ООН, спрямованої протидіяти корупції. Якщо відкинути складні юридичні формулювання, сутність терміну полягає в тому, що певний громадянин, якому довірено деякі матеріальні блага, привласнює їх або передає третій особі. Тут злочин є комбінованим: зрада та крадіжка.
  • Зловживання набутою впливовістю або службовим становищем. Стаття 19 тієї ж Конвенції ООН пояснює сутність зловживання службовим становищем. Це протиправне діяння може відбуватися наступними шляхами: непотизм, що в народі заведено називати кумівством, — працевлаштування родичів та друзів, надання їм певних привілеїв; патронаж — застосування публічних ресурсів як винагороди для певних осіб, наприклад, за підтримку під час виборчого процесу; секс-шантаж — вимагання інтимної близькості як винагороди за певні послуги.

Наведені явища підривають демократичність ухвалення рішень та різноманітні процеси, що передбачають конкуренцію між особами — наприклад, процедуру формування уряду або проведення кадрових змін.

Перелічені форми, якими може проявлятися корупція, геть руйнують прозорість, підзвітність та верховенство букви закону. Це нищення — не просто наслідок названих типів корупції, вона є ще й об’єктом та метою скоєння таких правопорушень.

Які є прояви корупції у публічному секторі?

У різних сферах публічного сектора корупція отримує різні прояви. Так, з галуззю безпеки та оборони можуть бути пов’язані корупційні схеми, що передбачають патронаж та хабарництво з метою здійснення закупівлі товарів військового призначення в певної, а не в іншої компанії.

У галузі охорони здоров’я корупція може проявлятися хабарем, пропонованим пацієнтом лікареві. Також це може бути розкрадання бюджетних коштів посадовцями та персоналом медичного закладу.

У сфері освіти процвітає корупція, пов’язана із ринковими відносинами викладачів та студентів. Перші отримують гроші від других за бажані результати оцінювання.

Щодо правоохоронних органів, тут поширеними є схеми, що базуються на маніпулюванні доказами з боку поліціантів. Судові органи нерідко маніпулюють судовими рішеннями, які виносяться на користь сторони-фаворита. Також поширеною є корупція у галузі закупівель для судових органів.

Наслідки корупції в публічному секторі

Корупція, що панує в публічному секторі, суттєво підвищує вартість публічних послуг. Це спричиняє ірраціональне споживання публічних ресурсів, послаблююче діє на процес розроблення та реалізації політики, а також нищить суспільну довіру до представників владних структур.

Помітно руйнівні наслідки можуть настати через корупцію в оборонному секторі та сфері охорони здоров’я. Так, корупційні злочини в межах оборонної галузі створюють ризик послаблення захисних потужностей держави, через який населення стає вразливим перед загрозами. Корупція в медичних закладах, особливо систематична, — потенційний чинник кризи в галузі громадського здоров’я, що може спричинити людські втрати, яких, за умови дотримання законодавства, можна було уникнути.

Корупційні правопорушення в комунальній та інфраструктурній сферах також відчутно шкодять суспільству. Комунальних служб може не існувати або їхнє розташування може бути неналежним, функціонувати неефективно. Корупція в комунальній сфері може призводити не лише до травмування, а й до летальних випадків.

Інфраструктурна корупція нерідко є інструментом, який «допомагає» визначити, що і де слід звести. Корупція згубно впливає на масштабні проєкти, які коштують дорого і мають довготривалий вплив на економіку, довкілля (потенційно можуть порушувати право на здорове довкілля) та суспільство. Корупція призводить до збільшення витрат та відтермінування завершення робіт. Існують і випадки, коли корупція щодо закупівель ставала причиною травмування та смертей.

Кожна зі згаданих у цьому матеріалі корупційних схем спричиняє зневіру суспільства у представниках публічного сектора, впевненості людей у небажанні посадовців чесно відстоювати інтереси громадян. Одні люди обирають пасивну позицію, інші йдуть на конфлікт.

Корупція в органах поліції та судовій системі — винятково згубне явище. Коли корупційний злочин відбувається у галузі публічного сектора, який відповідає за здійснення правосуддя чи охорону суспільного порядку, тобто вчиняється представником суду або поліції, він є не просто правопорушенням, а й перепоною на шляху до правосуддя. Такі злочини безпосередньо підривають верховенство права та права людини.

Автор: Андрій Турій, адвокат та керуючий партнер “Турій та Партнери”

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
27 Вересня 2024 року - 14:08
Найбільш затребувані на ринку праці – робітничі спеціальності
25 Вересня 2024 року - 11:00
«Аптека 9-1-1» та Київський медичний університет напередодні Дня фармацевтичного працівника...
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...