Як протидіяти тиску на бізнес – пояснює адвокат Денис Терещенко

Поділитися:

Переслідування бізнесу правоохоронними органами – ганебне явище,  з яким намагається боротись безліч інституцій в нашій державі, починаючи від керівництва самих правоохоронних органів, закінчуючи безліччю громадських організацій різного рівня та сфери діяльності.

Але спілкуючись з представниками бізнесу та читаючи щоденні новини, приходить розуміння, що до переведення взаємовідносин між правоохоронцями та підприємцями виключно у правове поле, ще досить далеко. Безкінечні «фактові» кримінальні провадження, масові обшуки з вилученням та подальшим арештом майна, перевірки та допити працівників – реалії, в яких доводиться працювати та якось триматись на плаву.

Якщо підприємство стало фігурантом у кримінальному провадженні?

Звичайно, на причетність до можливого вчинення протиправних дій перевіряється не сама юридична особа як одиниця, а її працівники – службові особи підприємства. Свій інтерес правоохоронці демонструють по-різному, але зазвичай фантазія не дуже багата, до того ж обмежена набором інструментів, які надає Кримінальний процесуальний кодекс.

Розслідуючи кримінальне провадження, слідчий збирає докази здебільшого шляхом проведення слідчих дій (огляди, обшуки, допити, впізнання), негласних слідчих (розшукових) дій (прослуховування телефонів, спостереження, аудіо-, відеоконтроль тощо), а також вилучення документів та призначення експертиз.

Про розпочате досудове розслідування підприємство може дізнатись декількома способами: отримавши запит про надання документів; від працівників, яким вручено повідомлення про виклик на допит, а також найбільш стресовий варіант – з ухвали про обшук, коли група правоохоронців намагається проникнути в офіс або на територію.

Запит про надання документів. Зазвичай перша реакція – відмовити. Ми не радимо розглядати такий варіант взаємодії зі слідчим як пріоритетний. Стандартна відписка, знайдена на просторах мережі Інтернет, з роз’ясненням нормативної бази та загальними фразами про необхідність діяти у відповідності до вимог Конституції України, лише полегшить слідчому задачу отримання ухвали слідчого судді про обшук.

Потрібно звернути увагу на суть запитуваної інформації та зміст документів, які цікавлять орган слідства, щоб зробити певні попередні висновки про ступінь загрози від подальших дій правоохоронців. В цьому допоможе досвідчений адвокат у кримінальних провадженнях, який щоденно має справу з такими запитами та вимогами. За можливості, потрібно надати ті документи, передача яких не зашкодить підприємству та готуватись до подальшої взаємодії з процесуальними опонентами.

Виклик на допит працівників. Уникати зустрічі зі слідчим – не найкраща тактика процесуальної поведінки. Рано чи пізно допит скоріше за все відбудеться, в тому числі людину можуть знайти за місцем роботи або вдома. Своєчасно відвідати слідчого у супроводі професійного адвоката може навіть бути корисним, адже за результатами допиту стане зрозуміло суть питань та напрямок руху досудового розслідування. Одразу на все, що цікавить слідчого, краще не давати поспішних відповідей, особливо якщо питання стосуються конкретних дат, назв, цифр та інших точних даних. В таких випадках ми радимо взяти паузу, щоб підготуватись та в подальшому або самим ініціювати додатковий допит, або надати письмову інформацію. У супротивному випадку є вірогідність повідомити неточну або навіть недостовірну інформацію, тим самим створити проблеми на рівному місці. Потрібно розуміти, що свідок несе відповідальність за відмову від надання показів, але за те, що чогось не пам’ятає – відповідальність не передбачена.

Обшук в офісі підприємства. Перш за все потрібно пам’ятати в яких умовах ми всі працюємо і до обшуків потрібно бути готовими завжди. Слідкуйте за тим, що саме зберігається у приміщеннях офісу. Документи, які можуть викликати питання, не мають бути потенційно доступні неочікуваним візитерам. Працівники повинні розуміти, що їх особисті речі та гроші також можуть бути вилучені, з подальшою тривалою процедурою повернення, отже офіс – не найкраще місце для зберігання особистого майна. На комп’ютерах та інших носіях інформації також потрібно мінімізувати збереження відомостей, що можуть становити інтерес правоохоронців, які шукають будь-який компромат. Комп’ютери та смартфони можуть вилучатись лише у разі прямого дозволу на це в ухвалі слідчого судді. Усі працівники мають знати, що під час обшуку вони не зобов’язані надавати будь-які коментарі слідчому, а тим більше супроводжуючим оперативникам, для цього є допит.

Коли обшук вже розпочато, то потрібно перш за все зберігати спокій, запросити адвоката для надання правової допомоги та дозволити йому виконувати йому свою роботу, адже перебуваючи у стресовому стані, можна за відсутності досвіду наробити помилок.

При цьому представнику підприємства потрібно пам’ятати ключові моменти:

  • Для проведення обшуку має бути ухвала слідчого судді із зазначенням точної правильної адреси та переліку осіб, яким дається дозвіл на проникнення у приміщення;
  • Строк дії ухвали про обшук становить один місяць з дати постановлення, двічі по одній ухвалі проводити обшук неможливо;
  • Копія ухвали про обшук вручається перед початком його проведення;
  • Хід обшуку слідчий зобов’язаний постійно фіксувати на відео;
  • Для надання правової допомоги слідчий зобов’язаний допустити адвоката або навіть декількох.

По завершенню обшуку складається протокол, в якому обов’язково описується вилучене майно. Примірник протоколу вручається керівнику або представнику підприємства. Всі зафіксовані порушення обов’язково потрібно вказувати у протоколі, щоб в подальшому використовувати такі відомості при відстоюванні своїх прав, в тому числі в суді під час розгляду клопотання про арешт вилученого майна.

Наведені практичні поради носять загальний характер, більшість ситуацій є індивідуальними та потребують окремого професійного аналізу. Потрібно пам’ятати, що зіткнувшись з кримінальним переслідуванням перш за все потрібно детально пропрацювати правову позицію та суворо її притримуватись, принципово відстоюючи права. Зрозуміло, що деякі провадження тягнуться не лише місяцями, а роками, однак практика говорить, що при належним чином побудованому захисті, більшості негативних наслідків все ж таки вдається уникати.

Своєчасно зібрані та надані слідчому докази дозволяють не доводити справу до безпідставних повідомлень про підозру, оскільки в такому випадку справа, як правило, скеровується до суду, у зв’язку з чим особа на роки отримує процесуальний статус та обмеження процесуального характеру.

Автор: адвокат Денис Терещенко,  керуючий партнер АО ALERTES

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...
1 Жовтня 2024 року - 13:50
Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана та...
29 Вересня 2024 року - 22:38
У жовтні 2024 року Міністерство оборони України планує запустити новий...