Війна за бюджет: як за допомоги Оксани Колтик пиляють гроші на відбудові пошкодженого війною житла

Поділитися:

Напевно, багато хто погодиться з тим, що в Україні крадуть бюджетні гроші на тендерах та закупівлях від місцевої влади. Тому, на перший погляд, створення всіляких аудиторських установ в структурі місцевої влади має вигляд логічного рішення, яке націлене на протидію корупції та перевірку витрат на цих тендерах. Однак постає питання: а хто ж буде перевіряти самих перевіряльників? Адже в їхніх руках сконцентровано не менше корупційних ризиків, і дуже часто спосіб життя цих посадовців всіляко натякає на ймовірну корупцію.

Конкретний приклад: в структурі столичної КМДА існує Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту, який з березня 2016 року очолює така собі Оксана Колтик. Львів’янка за походженням, Оксана Тарасівна старанно будує свою кар’єру держслужбовиці у столиці ще з 2007-го року. Вона, щойно отримавши диплом бакалавра у Києво-Могилянській академії, влаштовується працювати у Фонд державного майна. Вже за два роки переходить на роботу у Міністерство з питань житлово-комунального господарства, а у 25 років обіймає посаду заступниці начальника Головного управління внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА. Після реформування цієї структури і перетворення Управління на Департамент внутрішнього фінконтролю та аудиту Оксана Колтик стає його керівником.

На перший погляд, її остання декларація про доходи за 2023 рік доволі буденна. Середня, за столичними показниками, зарплата директорки департаменту Колтик у майже 70 тисяч гривень на місяць (830 126 грн на рік) не дивує. В готівці має 8235 євро та 5700 доларів, є валютні та гривневі депозити. Задекларувала 20% власності квартири своїх батьків у Львові. Свого житла у Києві Оксана Колтик не має, натомість обзавелася лишень паркомісцем та кросовером Mercedes-Benz GLC 220D. Її виручає мама-львів’янка – Ольга Колтик: наприклад, дає безкоштовно пожити у своїй київській квартирі. Іншими словами, середня така декларація, як на керівницю цілого Департаменту КМДА.

Однак тут, у її декларації, є важливі деталі. Машину Оксана Колтик купила у серпні 2022 року, як вказано у декларації, за 986 000 гривень. Навряд пані Колтик платила за кросовер у гривні, скоріш за все, в доларах. На той час у неї було задекларовано готівкою 27 тисяч 100 доларів, що за курсом НБУ (36,65 грн за долар) на серпень 22-го і складало трошки більше 990 тисяч гривень. Залишимо за дужками питання «хто при своєму розумі здає таку суму зелених по курсу нацбанку». Не у салоні ж купувала авто, а з рук у такого собі Ігоря Пинзара:

Реальний ринковий курс на той час був 40,38-40,66 за долар, що якби дещо більше задекларованої у гривні вартості мерса десь так тисяч на сто. Хоча формально норму закону Оксана Колтик виконала, бо всі розрахунки у нас мають бути у національній валюті, тому вартість машини і вказана у гривнях – ймовірно, з розрахунку по курсу НБУ. Вже у наступній її декларації за 2023 рік зникла саме ця сума у 27 100 доларів готівкою. Що якби натякає: або за долари купила машину, або здавала «зелену валюту» по курсу Нацбанку. І вже за гривні придбала Mercedes-Benz GLC 220D.

Вперше 25 тисяч доларів готівкою вона задекларувала ще у 2015 році. З кожним роком обсяги готівкових коштів у валюті та гривні, а також на депозитах у пані Оксани зростали. У 2020 році на це навіть звертали увагу журналісти, зазначаючи що головному фінансовому аудитору КМДА вдалось за 2020 рік вдвічі збільшити свої накопичення на банківських рахунках до 458,2 тис грн. при тому, що її зарплатня зросла лишень на 151,8 тис грн. «Перший Бізнесовий» подав запит на отримання  інформації стосовно статків Оксани Колтик і отримав відповідь.

Зростають її доходи й зараз, навіть під час широкомасштабного вторгнення та війни Росії проти України. Ми б навіть сказали, особливо зараз і зростають. Існує таке собі комунальне підприємство «Київекспертиза», яке прямо підпорядковано Департаменту фінконтролю Оксани Колтик. Так от, це КП відповідає майже за всі відбудови пошкодженого будинків чи інфраструктурних об’єктів у столиці. Йдеться про закупівлі фактично всіх робіт у столиці, які фінансуються за рахунок громади. У вересні 2009 року КМВА (ред. – у невоєнний час КДМА) видала розпорядження №1036, яким зобов’язали підприємства та підрозділи, що проводять тендери самостійно, аналізувати потенційні ціни та погоджувати їх із Департаментом фінаудиту.

Як це працює: експерти «Київекспертизи» проводять експертне обстеження пошкодженої нерухомості і завищують обсяги необхідних для реконструкції робіт, а вже потім з цією завищеною експертизою так і подають на тендер, бо більшість відбудов у Києві проходить за кошти бюджету. Наступний крок полягає в тому, що Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту, яким керує Колтик, робить вигляд що все відбувається в рамках діючого законодавства. На тендер заводяться заздалегідь визначені підконтрольні компанії, які виплачують чиновникам відкат за «перемогу» у розмірі 10-15% від вартості виконаних робіт. Якщо тендер все ж таки виграє «стороння» фірма, то очолюваний Оксаною Колтик Департамент фінаудиту через комунальне підприємство Хорошевського робить їй «неприємний сюрприз», виписуючи направлення на проведення ревізії. У цей момент з’являються спритні посередники, котрі пропонують за відсоток від загального кошторису об’єкту, залагодити небезпечну ситуацію. От ці посередники і є пов’язаними з директором КП «Київекспертиза» Михайлом Хорошевським та його куратором Оксаною Колтик.

Подібну схему вже викрила столична поліція. За матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні провадження 42022102100000201 КП «Київмедспецтранс» наварилось з міського бюджету на більше ніж 12 мільйонів гривень через штучно завищені ціни постачальників.

І пані директор Департаменту фінконтролю Оксана Колтик при перевірці роботи цього підприємства теж нічого не побачила такого.

Проте, не менш цікава  родина Оксани Тарасівни. Однак про них ми розкажемо у наступному нашому матеріалі.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...
28 Серпня 2024 року - 12:35
У сучасному світі технології стрімко змінюють різні сфери нашого життя,...