Що буде з курсом гривні восени: прогноз економіста Данила Моніна

Поділитися:

Станом на зараз курс національної валюти фактично у повній владі Національного банку, а тому, яким йому бути, дуже сильно залежить саме від нього.

Приблизно з лютого 2024 року НБУ змінив формат роботи курсової політики і замість того, щоб утримувати курс гривні, перейшов до політики керованої девальвації зі швидкістю приблизно півгривні на місяць. Загалом НБУ зараз може дозволити собі таку політику, оскільки річна інфляція нижча за норму (3,3% на рік) і навіть девальвація з початку року на 5-7% поки що не дає суттєвого приросту у річній інфляції.

Водночас, як за оцінкою НБУ, так і за моєю власною оцінкою, річна інфляція почне зростати. По-перше, підйом цін на електрику, а по-друге і самі відключення припускають використання дорожчих альтернативних джерел живлення, що також стимулює інфляцію. Окрім цього, у 2024-му все гаразд із експортом нашої продукції, але рік тому Україна мала проблеми з експортом врожаю, що призвело до дефляції на локальному ринку. Цей фактор також восени не передбачається.

Я думаю, що, швидше за все, до жовтня річна інфляція перевищить 7%, а НБУ знову почне гальмувати інфляцію шляхомстримування дефляційних процесів. Швидше за все, до цього часу гривня цілком може перейти до діапазону 41-41,5 і утримуватиметься Нацбанком у цьому діапазоні до кінця осені. НБУ зможе це собі дозволити оскільки у другому півріччі очікується більше західного фінансування, ніж у першому (за моєю оцінкою, понад 20 млрд фінансування у другій половині проти 14 млрд у 1-му півріччі 2024 року), і, відповідно, НБУ може продавати більше валюти на міжбанківському ринку.

Автор: економічний експерт Даниїл Монін

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
5 Липня 2024 року - 17:07
Команда українського криптомедіа Incrypted організувала в Києві масштабну конференцію Incrypted...
4 Липня 2024 року - 21:48
У Міністерстві економіки України нагадали алгоритм бронювання від мобілізації для підприємства
4 Липня 2024 року - 18:17
Цьогоріч Скандинавія побила туристичні рекорди через спеку на європейських курортах
3 Липня 2024 року - 21:03
Уряд дозволив міжвідомчій робочій групі, що займається мобілізацією військовозобов’язаних держслужбовців...