Євросоюз планує віддати Україні активи російських олігархів

Поділитися:

Головна позиція Європи – Росія має будь-яким способом заплатити за війну проти України.

У Європейському Союзі розглядають можливість конфіскації приватних активів росіян на користь України. В межах санкцій на території ЄС зараз заморожені кошти понад 2 тисяч приватних осіб та організацій. Всіх їх підозрюють у зв’язку з кремлівським режимом.

Про це повідомив офіційний представник Євросоюзу Петер Стано під час брифінгу, передає ZN.UA в Telegram. Втім, конкретних механізмів чиновник не назвав.

За словами Стано, позиція Європи полягає в тому, що РФ має заплатити за ті збитки, що вона завдала Україні. Наразі ЄС вивчає питання та можливі варіанти конфіскації приватних коштів. Втім, ця пропозиція буде розповсюджуватися на окремі держави, а не на весь ЄС загалом.

“Переважно ці кошти належать російським і білоруським олігархам, їхнім компаніям, які ми вважаємо пов’язаними з режимом Путіна”, — уточнив Стано.

При цьому єврочиновник не озвучив механізми та умови для такої конфіскації. Загалом же позиція ЄС сьогодні – не забирати назавжди російські гроші, однак користуватися відсотками прибутку, який “набігає” за той час, поки кошти перебувають в замороженому стані.

Нагадаємо, в ЄС вже декілька років точаться дискусії стосовно питання заморожених російських грошей. На європейській території ця сума складає близько 260 мільярдів євро. Наразі відомо, що саме Естонія хоче стати першою державою, яка витратить ці гроші на підтримку України.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи