WSJ підрахувала втрати РФ та України у війні – мільйон загиблих та поранених

Поділитися:

Кількість убитих і поранених на війні українців і росіян з лютого 2022 року сягнула близько одного мільйона людей, пише в ексклюзивному матеріалі видання Wall Street Journal.

Визначити точну кількість загиблих і поранених у конфлікті було складно, оскільки Росія та Україна відмовлялися оприлюднювати офіційні оцінки або, часом, оприлюднювали цифри, яким багато хто не довіряє.

За конфіденційною оцінкою України, зробленою цього року, кількість загиблих українських військових становить 80 000, а поранених – 400 000, пише WSJ із посиланням на поінформовані джерела. Оцінки західної розвідки щодо російських втрат різняться: деякі вважають, що кількість загиблих досягає майже 200 000 і поранених близько 400 000.

Ці втрати створюють проблеми для Росії, оскільки вона використовує багато погано навчених солдатів, щоб спробувати просунутися на сході України, одночасно намагаючись протистояти нещодавньому українському вторгненню в Курську область. Але вони також завдають значної шкоди Україні, чиє населення становить менше чверті населення її гігантського сусіда.

Високі цифри втрат – які до того ж швидко зростають – матимуть руйнівний довгостроковий ефект для обох країн, які ще до початку повномасштабного вторгнення мали проблеми зі зменшенням населення, головним чином через економічні та соціальні проблеми, пише видання.

Вони також демонструють одну з мотивацій російського президента Володимира Путіна для початку вторгнення в 2022 році: збільшити населення Росії шляхом поглинання українців. За оцінками уряду та демографів, вторгнення Росії та захоплення української території протягом останнього десятиліття призвели до того, що Україна втратила щонайменше 10 мільйонів людей під окупацією або як біженців.

Путін давно оголосив вирішення проблеми хронічного демографічного спаду Росії пріоритетом, і Кремль відтоді розпочав кампанію русифікації окупованих територій, включно з масштабним викраденням дітей і тиском на українців, аби змусити їх отримати російське громадянство.

“Демографія є пріоритетом для Путіна, і він хоче використати Україну та її народ для консолідації слов’янського ядра Росії, – цитує WSJ Івана Крастева, політолога болгарського походження та автора книги про європейську демографію. – Але для України дилема екзистенційна: скільки людей можна втратити у війні, перш ніж втратити своє майбутнє?”

Найефективнішим заходом Путіна для збільшення населення Росії перед повномасштабним вторгненням була анексія Криму в 2014 році. Вона додала близько 2,4 мільйона людей до Росії, за словами Крастева, який базував свої оцінки на останньому російському переписі населення.

Хоча Росія збільшувала населення за рахунок захоплення території, війна мала руйнівний вплив на її внутрішню демографію та ринок праці. Понад 600 000 росіян покинули країну від початку повномасштабного вторгнення. В основному це молоді та високомобільні професіонали, які змогли дозволити собі переїхати за кордон і почати нове життя.

Росія традиційно покладалася на трудову міграцію з Центральної Азії, але війна скоротила, а в деяких випадках навіть повернула назад потік трудових мігрантів. Це посилило дефіцит робочої сили в Росії, оскільки населення Сибіру та Далекого Сходу швидко зменшується. Пов’язані з урядом експерти публічно висунули ідею імпорту робочої сили з Північної Кореї.

При цьому напад Росії мав катастрофічні наслідки для населення України. Останній перепис населення 2001 року зафіксував 48 мільйонів жителів. За даними українських демографів і урядовців, на початку 2022 року, до вторгнення Росії, ця кількість впала до 40 мільйонів, включно з такими регіонами, як окупований Крим.

За даними ООН, від початку війни в лютому 2022 року понад шість мільйонів покинули Україну. Загальна кількість населення на підконтрольній Києву території впала до 25-27 мільйонів, згідно з оцінками українського уряду, які раніше не оприлюднювали.

Науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Олександр Гладун дає трохи вищі оцінки – 42 мільйони довоєнного населення всієї України та близько 29 мільйонів, які проживають на підконтрольній уряду території на початок цього року. Населення України можна буде підрахувати лише через кілька років після закінчення війни, коли буде зрозуміла кількість тих, хто повернувся, додає він.

Це може мати серйозні довгострокові ефекти. Разом із загибеллю військових народжуваність в Україні також впала до найнижчого зареєстрованого рівня: згідно з урядовими даними, у першій половині цього року померло втричі більше людей, ніж народилося. За даними уряду, за цей період зареєстрували близько 250 000 смертей і понад 87 000 народжень, що на 9% менше, ніж за аналогічний період минулого року. У 2021 році, за рік до повномасштабного вторгнення, зафіксували понад 130 тисяч пологів.

Війна Росії також спрямована на те, щоб зробити Україну непридатною для життя. Російські ракетні атаки та атаки безпілотників вивели з ладу значні частини енергетичної мережі України, включно з електростанціями, що може змусити значно більше українців шукати притулку за межами країни цієї зими.

Український уряд, як і російський, тримає в секреті дані про жертви війни. У лютому президент Володимир Зеленський заявив, що загинуло близько 31 тисячі військових. Декілька колишніх чиновників зазначили, що така занижена оцінка була здебільшого спрямована на те, щоб заспокоїти суспільство та допомогти продовжити мобілізацію вкрай необхідних новобранців. Речник Зеленського відмовився від коментарів з цього приводу, пише WSJ.

За словами колишніх українських чиновників, одна з ключових причин, чому Зеленський відмовляється мобілізувати чоловіків віком від 18 до 25 років – як правило, основну частину будь-якої бойової сили – полягає в тому, що більшість із цих людей ще не мали дітей. Якщо призовники цієї вікової категорії загинуть або стануть недієздатними, то подальші демографічні перспективи будуть ще похмурішими, кажуть українські демографи. Середній вік українських бійців, за оцінками урядовців і військових, нині перевищує 43 роки.

Кількість загиблих серед мирного населення залишається невідомою. Лише захоплення Росією Маріуполя у 2022 році забрало понад 8000 життів, за оцінками неурядової організації Human Rights Watch.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...