«Вони вкрали наш бізнес»: коли бізнес виходить з Росії, умови встановлює Путін, – Bloomberg

Поділитися:

Західні компанії, які пішли з Росії відразу після вторгнення в Україну, зазнали великих збитків. Через два роки стало зрозуміло, що все було так добре, як було.

Про це пише Telegram “Перший Бізнесовий“.

На початку березня 2022 року топ-менеджери McDonald’s Corp. зібралися на щорічну зустріч у Кашкайші, шикарному прибережному курортному містечку в Португалії. Буквально за кілька днів до цього війська Володимира Путіна вторглися в Україну, що викликало резонанс у всьому світі. Налякані зображеннями нападів на мирних жителів по всій Україні, споживачі швидко звернулися до соціальних мереж, погрожуючи бойкотувати компанії, які залишилися в Росії. У шквалі відеодзвінків і тусовок керівників керівникам доводилося зважувати репутаційний ризик, пов’язаний із тим, щоб залишитися й бути поміченим як опосередкована допомога у фінансуванні війни, з фінансовими труднощами через відмову від мільярдів доларів інвестицій. У перший тиждень парад глобальних брендів оголосив про плани вийти, призупинити роботу або тимчасово закрити магазини в Росії, включаючи нафтову компанію BP і споживчі гіганти Ikea і Nike.

«Макдональдс», мабуть, найбільший символ американського капіталізму, спочатку продовжував працювати як завжди. З моменту відкриття свого першого ресторану в Москві в 1990 році він проклав шлях для незліченних інших західних компаній у Росії, що стало потужною ознакою послаблення напруженості часів холодної війни. У кілька днів після вторгнення головний виконавчий директор McDonald’s Кріс Кемпчінскі тимчасово закрив ресторани компанії в Україні з міркувань безпеки, але продовжив роботу в Росії.

Після прибуття в Кашкайш стурбований Олег Пароєв, нещодавно призначений генеральний директор McDonald’s у Росії, запитав Кемпчінського та тодішнього фінансового директора Кевіна Озана, чи думає компанія покинути Росію чи призупинити діяльність. «Вони обидва подивилися на мене і сказали: «Ти збожеволів? Як ви думаєте, ми б колись вийшли з Росії? Звичайно, ні», — сказав Пароєв.

Ставки були величезні. Компанія безпосередньо володіла майже всіма своїми 850 ресторанами в Росії — лише близько 15% були франчайзинговими. У країні працювало 62 000 людей, а ще 100 000 працювали в місцевих компаніях мережі поставок McDonald’s. На частку Росії припадає близько 7% світового доходу мережі гамбургерів, або приблизно 1,6 мільярда доларів. Там компанія мала широку мережу фізичних активів.

Після початку війни McDonald’s оголосив про фінансову підтримку України, але його мовчання щодо діяльності в Росії призвело до того, що #BoycottMcDonald’s почала використовуватися в соціальних мережах. Керівництво McDonald’s незабаром поспілкувалося з іншим потужним символом американського капіталізму: Coca-Cola Co. Дві компанії десятиліттями співпрацювали в усьому світі, включно з Росією, де McDonald’s продавала продукцію Coca-Cola. #BoycottCocaCola також була в тренді. Високопоставлені чиновники США казали McDonald’s і Coca-Cola, що вони повинні залишити Росію.

Громадський тиск зростав. 7 березня 2022 року Джеффрі Зонненфельд, професор Єльської школи менеджменту, виступив на CNBC, критикуючи McDonald’s за те, що він залишився в Росії, а в Україні закрився. Наступного дня McDonald’s і Coca-Cola оголосили, що призупиняють свій російський бізнес. Кріс Кемпчінскі надіслав електронного листа співробітникам McDonald’s і франчайзинговим підприємствам, оголосивши, що тимчасово закриє всі ресторани в країні, продовжуючи виплачувати працівникам зарплати і виконувати умови оренди на сайтах ресторанів.

У Москві Пароєв був шокований. «Ми поняття не мали, що станеться з бізнесом, чи залишиться він призупиненим, чи його повністю закриють», — сказав він мені. Цей крок залишив понад 100 000 робочих місць у підвішеному стані. Незалежно від того, відкриються ресторани чи ні, доведеться заплатити величезну ціну.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...